Tove Lo om sitt nya album Sunshine Kitty

Tove Lo album Sunshine Kitty

Hon har gått från att skriva om olycklig kärlek till lycklig kärlek. Och mitt i allt möter vi en ny figur - den animerade lokatten. Tove Los nya album Sunshine Kitty kommer från en plats där hon lärt sig surfa på vågorna.
28 oktober, 2019

Förra plattan skrev hon under ett tufft uppbrott precis efter sin stämbandsoperation. Nya albumet Sunshine Kitty hintar redan i namnet om en annan stämning. Tove Lo säger själv att hon känner sig mer hemma i sig själv.

– Som vanligt handlar det om mig. Min musik följer mitt liv och mina album blir lite som någon slags tidsresa genom kärlek, vänskap och förändringar i livet. Sårbarhet och allt sånt. Det här albumet känns lite gladare än tidigare album. Men samtidigt väldigt ärligt och rått. Man har väl alltid perioder då man kanske tror lite mindre på sig själv. När man är en lite halvgalen person är det svårt att hitta trygghet. Men jag känner mig lite tryggare än vad jag gjort tidigare.

Varför tror du att du känner dig mer hemma i dig själv?

– Jag tror att allt som var stormigt under en period har lagt sig lite. Även om jag lever ett intensivt liv och det är väldigt mycket som händer och mycket starka känslor så känns det som att jag kanske är hemma i det nu, att jag har lite mer fotfäste. Jag kan surfa bättre på vågorna.

Tove Lo

”Min musik följer mitt liv och mina album blir lite som någon slags tidsresa genom kärlek”, säger Tove Lo. Foto: Moni Haworth

Har hittat kärleken

Grattis på födelsedagen mitt livs kärlek”, står det i ett inlägg på Tove Los Instagram. På bilden syns hon tillsammans med sin kille Charlie. Och även om olycklig kärlek måste vara ett av världens populäraste ämnen att skriva musik om blev det annorlunda den här gången.

– Jag är i ett väldigt bra förhållande som har varit min inspiration. Jag skriver om lycklig kärlek som inte är en kamp, utan mer spännande, kul och fint. Vad skönt det är när man kan vara bra mot varandra. När jag skulle skriva plattan kände jag ”hur gör man musik när man är lycklig?”, haha! Det var kul att kunna göra det också, det var en utmaning.

Presenterar busig lokatt

Det första som hördes från nya albumet var låten ”Glad he’s gone”, den musikaliska varianten av det vi alla känner till som peppsamtalet man ger till eller får av en vän under ett brakeup.

– Det känns som att själva storyn är någon slags blandning av alla gånger jag givit det här talet till mina tjejkompisar och alla gånger som jag själv fått det. Under det uppbrott som jag gick igenom innan jag hamnade med rätt person så lutade jag mig verkligen på mina vänner. Fan vad glad jag är att jag hade mina polare som kunde keep me sane.

Tove Lo album Sunshine Kitty

Lägg märke till den lilla lokatten i bakgrunden! Foto: Universal

En bild på en katt dyker upp i ditt nya album, vem är  den lilla katten?

– Det är en lokatt. Hon är lite av mitt spirit-animal. Jag försöker alltid utveckla mig och göra något visuellt med varje platta. Lokatten är tatuerad på min hand och lo har varit mitt smeknamn hela mitt liv. Det var dags att skapa en liten figur och man kommer att få se mer av henne. Hon är ju söt och ser ofarligt ur men hon har andra sidor som man komma fram. Lite jävliga sidor, haha!

Det känns som att du alltid går din egen väg och att du gör som du vill, stämmer det?

– Ja, det stämmer väldigt bra.

Varför tror du att det är så?

– Jag tror att jag alltid har gjort det. Jag är van. Hela min uppväxt skulle jag alltid göra allt lite annorlunda och ville något annat. Det tog emot i mig att göra något som inte var det jag ville göra egentligen. Lite bortskämt också. Innan min karriär tog fart harvade jag mig runt i Stockholm och gjorde demojobb och covergig. Folk sa ”Nu är du för gammal, nu är du ingen ny ung stjärna. Borde du inte skaffa ett riktigt jobb nu?”. Jag var så van vid att folk var emot det jag ville göra. När jag väl fick chansen så har jag bara följt min magkänsla och så blir det rätt oftast.

När ditt namn nämns hör jag ofta meningen ”hon är så cool”. Känner du så själv?

– Nej, haha! Det tycker jag inte! Det känns skönt att jag kan stå för allt jag gör. Men nej, jag tycker nog att jag är ganska nördig egentligen.

Du valde att låta ditt senaste album tolkas på amerikanskt teckenspråk. Kommer du göra det även med Sunshine Kitty?

– Det var ett jättekul projekt och det är planen. Jag vill göra det för det var en så himla fin och intressant resa.

Tove Lo senaste album Sunshine Kitten

”Jag är ganska nördig egentligen”. Foto: Universal

Hur upplever du musikindustrin som kvinna?

– Jag tycker att det har skett en ganska stor förändring sedan jag började vara en artist i rampljuset. Jag har märkt en förändring i hur jag beskrevs då och hur jag beskrivs nu. Det började med ord som en ”bad girl” och en ”dålig förebild” till att nu vara ord som ”feminist” och ”cool”. Jag har liksom inte ändrat mitt uttryck mycket. Men folk kanske förstår mer vad jag menar och vilken intention jag har. Sedan tycker jag också att jag haft väldig tur med de människor jag haft runt mig och nära mig. Men jag har gjort val.

Du bär ofta en tröja där det står equality bitch, hur kommer det sig?

– Det känns som att det borde vara väldigt basic men inte är det. Ett tydligt budskap jag vill dela med mig av. Det är en tröja som vi gjorde till pridemånaden där intäkterna går till LGBTQ-organisationen The Trevor Projekt.

LÄS MER:

Tove Lo släpper nytt album – Sunshine Kitty kommer i höst

Urbanears samarbetar med Tove Lo – se bilderna!

Hon är kvinnan bakom Tove Los livmoderklänning