Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Därför ville inte Torsten Flinck att Félice Jankell skulle bli skådis

22 jun, 2022 
AvLinda Strömbäck
AvLinda Strömbäck
FotografTT
Félice Jankell
Teateraktuella Félice Jankell berättade nyligen om hennes outtröttliga kärlek för skådespelandet och anledningen varför pappa Torsten avrått henne från en skådespelarkarriär.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 saker om Félice Jankell du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Félice Jankell du kanske inte visste

Félice Jankell blev tidigt introducerad för teatervärlden med en berömd skådespelare som pappa. Idag är hon själv en väletablerad skådespelare med både en Guldbagge-nominering och som högaktuell i pjäsen Sviten på Intiman Teater. I en intervju med P4 extra berättar Félice Jankell att hennes skådespelarkarriär däremot inte var en självklarhet för hennes pappa Torsten Flinck.

Félice Jankells skådespelarkarriär

Skådespeleriet har sedan barnsben spelat en central roll i Félice Jankells liv med olika teatrar som kuliss. Som liten brukade hon och systern Happy Jankell ofta vara med pappa Torsten på teatern och det var där passionen för skådespeleri väcktes, berättar Félice för P4 extra.

Annons

– Teatern har alltid varit väldigt nära till hands men sen var det också leken. Vi lekte från morgon till kväll där vi satte uppföreställningar och hade show. Det kom organiskt, berättar Félice i intervjun.

Hon har sedan sin filmdebut i Percy, Buffalo Bill och jag 2005 hunnit göra TV-serier, dramafilmer och teater. 2016 nominerades hon dessutom till en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll efter sin insats i filmen Unga Sophie Bell.

Torsten Flincks avrådan till dottern

Men att Félice skulle välja att gå i samma fotspår som sin pappa var inte en självklarhet för Torsten berättar Félice.

– Min pappa sa till mig redan när jag var sju, när jag berättade att jag vill bli skådespelare, att ”bli inte det, verkligen, bli inte det”, berättar Félice och fortsätter:

– Han sa att skådespelare är sorgsna människor. Alla skådespelare är sorgsna och ledsna och att det är en sorg. Idag förstår jag vad han menade med det. Man är hela tiden sin egen och går in med så mycket passion och hjärta att när man inte får någonting så är det som att gå igenom en massa heartbreaks. På det sättet kan jag bli ledsen, säger Félice.

Men efter tio års uppehåll från teatern och med flertalet skådespelarinsatser i ryggen är Félice Jankell nu återigen högaktuell på teaterscenen. Kriminaldramat Sviten har premiär på Intiman Teater den 29 september.

Torsten Flinck och Annika Jankells dotter Felice Jankell
Félice Jankell

Foto: TT

Annons