Tone Sekelius blir den första transpersonen att tävla i Melodifestivalen

tone sekelius

Tone Sekelius är klar för Melodifestivalen 2022, och blir där med den första transpersonen att tävla i programmet. Med bidraget My Way vill hon inspirera andra till att vara sig själva.
01 december, 2021
TV: 5 saker du kanske inte visste om Tone Sekelius
0:60

Efter reklamen: TV: 5 saker du kanske inte visste om Tone Sekelius

(0:60)

Slå på ljud

Igår stod det klart att den första transpersonen i Sveriges historia fått en plats i regeringen – och idag står det klart att Tone Sekelius blir den första transpersonen att tävla i Melodifestivalen.

Nu har SVT släppt alla artister och bidrag som kommer att medverka i Melodifestivalen 2022, och bland dem ser vi alltså Youtubern Tone Sekelius med bidraget My Way.

Budskapet bakom bidraget My Way

Låten My Way skrev hon ihop med Anderz Wrethov redan för fyra år sedan, och den har skickats in till Melodifestivalen två gånger innan – men fått avslag båda gångerna. Men den här gången var det Mello-redaktionen själva som hörde av sig till Tone för att se om hon fortfarande var intresserad.

För Aftonbladet berättar Tone om låtens budskap.

– Den lyfter samhällsproblem samtidigt som den uppmuntrar folk att gå sin egen väg, my way, go your way. Att vara sig själv, är ett viktigt budskap som jag vill dela med mig av till Sverige, säger hon.

Tone Sekelius, som vi känner som Youtuber, har släppt en låt innan. Hon gjorde den officiella låten till Stockholm Pride 2017, One more in the crowd.

Kom ut som transperson tidigare i år

Det var i februari tidigare i år som Tone kom ut som transperson, och i samband med det släppte dokumentären Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone på Discovery+. I en intervju med Baaam berättade Tone om lättnaden över att ha kommit ut.

– Det känns jätteskönt. Jag väntade länge med att byta både namn och pronomen även i min vänskapskrets. För jag tyckte att det kändes jobbigt att folk skulle behöva ställa om och sedan behöva anpassa sig i olika sammanhang där folk inte visste. Men det känns så jävla skönt att folk faktiskt använder Tone nu, sa hon då.

Foto: SVT/Kristian Pohl

Se också: Här är de första 14 bidragen i Melodifestivalen 2022
2:9

Efter reklamen: Se också: Här är de första 14 bidragen i Melodifestivalen 2022

(2:9)

Slå på ljud