Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Therese Lindgren: ”Viktigt för mig när jag mådde som sämst”

29 nov, 2022 
Therese Lindgren aktuell med tv-serien Dumpad
Böcker, sommarprat och nu tv-serie. Therese Lindgren ligger bakom nya tv-serien Dumpad, som kretsar kring psykisk ohälsa. För ELLE berättar hon om projektet och att filmatisera delar av sitt eget liv.
Annons
10 Saker om Therese Lindgrens liv och karriärBrand logo
10 Saker om Therese Lindgrens liv och karriär

Nyheten om att Therese Lindren skapar tv-serie kom redan förra sommaren. Och vi har fått vänta länge på premiären. Men nu är det dags. Titeln är Dumpad och handlingen är baserad på hennes egna erfarenheter.

– Jag har alltid drömt om att göra en tv-serie som visar upp en nyanserad och ärlig bild av psykisk ohälsa. Diskbänksrealism i all ära, men jag ville visa det i en kontext av allt annat man går igenom som ung idag. Så när jag började prata med Discovery+ om att filmatisera delar av mitt liv kändes det som något jag verkligen ville göra, skriver Therese Lindgren i ett mejl till ELLE.

Hur involverad har du varit i processen, utöver idén?

Annons

– Jag har framför allt varit med i arbetet med manuset och såklart castingprocessen.

Dumpad är både allvar och värme. En dramakomedi där ångesten beskrivs som ett rovdjur som lurar. Alla som någon gång haft en panikångestattack eller lever med ångest kommer förmodligen att känna igen sig. Karaktären Zarah har ett liv som verkar underbart på sociala medier. Samtidigt kämpar hon med psykisk ohälsa. Plötsligt gör hennes pojkvän slut och allt rasar.

I rollerna ser vi Didi Cederström (En våldsam kärlek) Nora Rios (Kalifat), Arman Fanni (Innan vi dör) och artisten Daniela Rathana, just nu aktuell i Så mycket bättre.

Nora Rios, Daniela Rathana, Didi Cederström gör rollerna i Dumpad.
Nora Rios, Daniela Rathana och Didi Cederström i Dumpad.

Hur pass mycket är tv-serien baserad på ditt eget liv? Vad är direkt hämtat ur verkligheten och vad är fiktion?

Annons

– Alla som har sett mina youtube-videos från för några år sen kommer att känna igen sig, så är det absolut. Sen har vi såklart adderat saker till storyn som inte stämmer överens med mitt liv överhuvudtaget. Det är en mix helt enkelt.

Therese Lindgren Har skrivit bok och sommarpratat om psykisk ohälsa

Therese Lindgren har ofta lyft ämnet psykisk ohälsa i sina kanaler och berättat om sitt eget mående. Hon har varit sjukskriven för utmattningssyndrom, depression och ångestsyndrom. I tidigare intervjuer har hon berättat om att nästan ingen pratade om psykisk ohälsa när hon började med sociala medier. År 2016 släppte hon boken ”Ibland mår jag inte så bra” som handlar om hennes ångest men också om att söka hjälp. Den blev årets mest sålda fackbok. Hennes sommarprat från 2020 kretsar också kring temat panikångest och oro – och framför allt om hennes terapi.

Vad tycker du är viktigast med att prata öppet om psykisk ohälsa?

Annons

– Det här är ju inga nyheter, men igenkänningen är en så otroligt viktig faktor. Även om vi kommit ganska långt jämfört med för några år sedan, när jag började prata om panikångest och ingen ens visste vad det var, kommer det alltid finnas människor som sitter ensamma på sin kammare och kämpar med mörka känslor och tankar. Att då få höra att man inte är ensam är viktigt. Det hade varit viktigt för mig när jag mådde som sämst.

Therese Lindgren aktuell med tv-serie, Dumpad
”Alla som har sett mina youtube-videos från för några år sen kommer att känna igen sig”, säger Therese Lindgren om Dumpad.

Vad har varit den största utmaningen med att skapa Dumpad?
– Det är en ganska svår uppgift att göra ett svårt ämne lättillgängligt och underhållande, utan att för den delen trivialisera och vara okänslig. Men jag tycker verkligen att Sophie Vukovic och Sofia Jupither som regisserade har gjort ett otroligt jobb där.

Annons

Hur går dina tankar kring mottagandet av serien? Vad hoppas du de som tittar tar med sig?
– Jag vill att tittarna ska känna att det är en kul serie att titta på. Och om någon i slutändan kanske lär sig något nytt om psykisk ohälsa är det såklart ett stort plus.

Kan vi vänta oss fler tv-serier från dig i framtiden?
– Att få göra en tv-serie har absolut varit en dröm. Att få göra två tv-serier känns ju nästan girigt att drömma om, så vi får väl se vad som händer i framtiden.

Dumpad har premiär på Discovery+ den 2 december.

Annons