Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Här är årets svenska julserie på SVT – En kunglig affär

15 nov, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Gustaf V och Kurt Haijby i serien
Årets stora julsatsning på SVT; En kunglig affär, är en verklighetsbaserad miniserie om kärlekshistorien mellan kung Gustaf V och källarmästaren Kurt Haijby. På 50-talet ledde den till en av Sveriges största rättsskandaler – Haijbyaffären.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 5 klassiska julfilmer du inte vill missaBrand logo
TV: 5 klassiska julfilmer du inte vill missa

Efter succén med Vår tid är nu fortsätter SVT att i dramaform berätta historier från svunna tider. Miniserien En kunglig affär utspelar sig från 30-talet och cirka 30 år framåt.

Kurt Haijby och hustrun Anna driver restaurang Lido i Stockholm. Kurt har ett digert straffregister och får därför avslag på sin ansökan om sprittillstånd. Han beslutar därför att gå ”till kungs” med sitt ärende.

Men när den 36-årige Kurt Haijby träffar den då 74-årige Gustaf V tänds en gnista.

Det handlar SVT:s julserie En kunglig affär om

”En ytterst hemlig och förbjuden relation inleds. Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. För mycket står på spel och när kungens närmaste förstår att relationen riskerar att ta en ände med förskräckelse, avråder de monarken från allt samröre med Haijby.” skriver SVT, som fortsätter:

Annons

”Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung! Med överståthållare Torsten Nothin i spetsen påbörjas nu en desperat kamp för att mörklägga relationen och rädda monarkin från en katastrof.”

De spelar huvudrollerna i En kunglig affär

I huvudrollerna som det skandalomsusade kärleksparet ser vi Sverrir Gudnason som Kurt Haijby och Staffan Göthe som Gustaf V.

Sverrir Gudnason som Kurt Haijby och Staffan Göthe som Gustav V.

Hur mycket är sant i En kunglig affär?

Manusförfattaren Bengt Braskered, som också medverkar i en av rollerna, har tidigare sagt till Spoiler alert:

– Det här är min version. Det bygger på en verklig händelse som har inträffat. Det jag säger är att jag tror att det kan ha gått till så här. Av allt det jag har läst så är det här troligt. Jag tror naturligtvis väldigt mycket på det här, men jag skulle aldrig säga att nu ska ni få veta den absoluta sanningen.

Annons

Bengt Braskered säger också till Filmtopp.se:

– När min berättelse börjar 1933 var homosexualiteten straffbar. 1944 blev den klassad som mental sjukdom, vilket togs bort först 1979. Man glömmer lätt bort det. Mycket har hänt sedan dess, men det finns fortfarande mycket kvar som måste göras, säger han.

Då har En kunglig affär premiär

Serien består av fyra delar och sänds i samband med julledigheterna, precis som förra årets specialsäsong av Vår tid är nu. På SVT Play kommer alla fyra avsnitt att släppas den 23/12 och de sänds på SVT1 25, 26, 27 & 28 december klockan 21.00. För regin står Lisa James Larsson som bland annat ligger bakom Agatha Christies Hjerson.

Foto: SVT, Film i väst

Se också: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDbBrand logo
Se också: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb
Annons