Svenska världsartister vittnar om sexism i musikbranschen i ny bok

04 mar, 2019 
AvSofia Börjesson
I boken Ni måste flytta på er berättar svenska artister som Zara Larsson, Laleh och Tove Lo om den patriarkala musikbranschen och deras erfarenheter inifrån.
Annons

Författaren och journalisten Annah Björk har intervjuat några av Sveriges mest hyllade kvinnliga artister, och de vittnar alla om en mörk, sexistisk musikbransch där de har blivit utsatta för såväl maktmedel som trakasserier och att inte bli insläppta i ”boys club”.

Författaren och journalisten Annah Björk som har skrivit boken Ni Måste flytta på er.
Annah Björk är författaren bakom Ni måste flytta på er. Foto: Mondial förlag

Zara Larsson och stjärnproducenten

I boken, som släpps på internationella kvinnodagen, får vi bland annat ta del av Zara Larssons möte med stjärnproducenten L.A. Reid. Han var vid tillfället 41 år äldre än den då 18-åriga Zara när han placerade sin hand högt upp på hennes lår. I den andra handen höll han hennes framtid och karriär. Han sa att hon hade vuxit; att hon inte längre såg ut som ett barn. Han frågade om hennes hotell och rumsnummer samtidigt som han pillade med hennes nackhår.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Med hjälp av sin manager lyckades Zara Larsson ta sig därifrån, och hon anmälde händelsen till sitt management som sparade en detaljerad redogörelse i ett bankfack – utifall att det skulle behövas i framtiden. I maj 2017 blev Reid av med jobbet efter att flera rapporter om sexuella trakasserier kommit upp till ytan.

Molly Sandén och Stupid Love

En annan som har märkt av de patriarkala strukturerna i musikbranschen är Molly Sandén. Hon var med och skrev (och körade) på låten Stupid Love åt artisten Jason Derulo, men till hennes stora förvåning fanns hon inte omnämnd som låtskrivare inuti skivans konvolut. När hon påtalade detta blev hon tillsagd att vara nöjd med pengarna hon fick för att hon körade på låten.

Istället fick några manliga låtskrivare dela på äran, pengarna och omnämnandet.

Men Molly Sandén gav sig inte – och hon hade dessutom bevis på att hon varit delaktig, i form av en ljudupptagning från studion där de skrev låten. Till slut fick hon rätt och de manliga kollegorna fick motvilligt dela med sig av kakan. Men hade det hänt om hon hade varit en man?

Annons

Laleh, Tove Lo och Max Martin

Både Laleh och Tove Lo har skrivit låtar tillsammans med ett av branschens absoluta toppnamn: Max Martin. Men trots att de vunnit hans gunst lyckas de inte ta sig in i branschens innersta krets – det som kallas ”boys club”. Det är en plats där mäktiga män ger varandra ovärderliga råd och hjälper varandra framåt. Och det är ett nätverk som kvinnor inte har tillgång till.

Boken Ni måste flytta på er av Annah Björk släpps den 8 mars, på internationella kvinnodagen.

Läs mer:

Annons