Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Svenska kändisar i protest mot att Eurovision hålls i Israel

02 apr, 2019 
AvSofia Börjesson
171 skådespelare, artister, författare och poeter har organiserat sig i en protest mot att Eurovision Song Contest hålls i Israel: "Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten."
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

”Vi svenska artister och kulturarbetare som undertecknar detta upprop kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket.”

Så inleder de 171 svenska kulturarbetarna sitt upprop i en debattartikel i Aftonbladet. Några dagar efter den israeliska segern i Eurovision Song Contest i maj 2018 sköts 62 palestinier ihjäl av Israels armé. Sex av dem var barn.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Palestinierna som sköts hade samlats i en protest mot Israels Gaza-blockad, och med krav om att få återvända till de hem som deras släkter lämnade när staten Israel bildades 1948.

”Samtidigt uttryckte den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu sin förtjusning över att Netta Barzilai, den vinnande sångerskan, var den bästa ambassadören för Israel ute i världen. Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten”, skriver de svenska artisterna och kulturarbetarna i debattartikeln.

Poeten tillika uppmärksammade sommarprataren Athena Farrokhzad är en av dem som skrivit under uppropet.
Poeten tillika uppmärksammade sommarprataren Athena Farrokhzad är en av dem som skrivit under uppropet. Foto: TT

Kända namn på listan

Flera kända kulturnamn återfinns bland uppropets underskrifter. Bland annat har artister som Joakim Thåström, Love Antell, Karin och Olof Dreijer (The Knife), Stefan Sundström, Mikael Wiehe och Stina Velocette skrivit under. Det har även poeten Athena Farrokhzad och författaren Kajsa Ekis Ekman, och skådespelarna Lo Kaauppi och Sven Wollter. Här kan du se vilka mer som har skrivit under uppropet.

Sedan slutet av mars 2018 har minst 250 palestinier dödats av israeliska styrkor i Gaza, de flesta i samband med protesterna. Under samma period har två israeliska soldater mist livet.

Läs mer:

Skådisar och filmarbetare i upprop mot branschens klimatpåverkan

Kendall Jenners egna ord om Fyre Festival-skandalen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons