Super Bowl 2019 på 1 minut – 6 ögonblick du inte får missa

04 feb, 2019 
AvEmma Castman
Sammanfattning Super Bowl 2019
Halvtidsshowens svala mottagande, årets reklamsnackis – och anledningen till att alla blickar riktades mot Joel Kinnaman. Här är sex höjdpunkter från Super Bowl 2019.
Annons

Natten till måndag var det dags för den 53:e upplagan av Super Bowl – som varje år lockar över 100 miljoner tv-tittare i USA och även många utanför staterna. Här har vi samlat några av nattens händelser som stack ut lite extra:

1. Poängfattigaste finalen – någonsin

Det var det favorittippade laget New England Patriots som kammade hem segern när de mötte Los Angeles Rams under nattens Super Bowl i Atlanta. Qarterbacken Tom Brady, 41 fick lyfta segerbucklan för sjätte gången och blev därmed NFL:s mest framgångsrika spelare någonsin. Ändå är det något helt annat det snackas om i dag – nämligen att årets Super Bowl-final blev den poängfattigaste i historien. Slutresultatet? 13–3, något som går att jämföra med förra årets 41–33-resultat.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

New England Patriots vann Super Bowl 2019
New England Patriots vann Super Bowl 2019. Foto: JAMIE SQUIRE/TT

2. #imwithkap

Efter att spelaren Colin Kaepernick, inför en match 2016, valt att protestera mot rasism under nationalsången fick han inget kontrakt med något NFL-lag – något som upprört stora delar av USA och gjort att flera kända personer uppmanat till bojkott av årets Super Bowl. I samband med detta infördes dessutom en regel i NFL mot att protestera under nationalsången.

Annons

Många trodde att spelare och artister skulle utmana detta under nattens Super Bowl – men så blev inte fallet. Däremot gjorde Colin Kaepernick det själv. Under halvtidsshowen postade Colin Kaepernick ett inlägg på Twitter där han tackar friidrottaren John Carlos, som protesterade mot rasism under OS 1968, för sitt stöd. Med inlägget kom också en bild på John Carlos där han bär en tröja med hashtaggen #imwithkap – ”Jag är med Kaepernick”.

”Det betyder allt för mig att stöttas av John Carlos. Han är en ikon som banat väg för mig och många andra för att bekämpa systematiskt förtryck. Tack för uppoffringen.”, står det i inlägget.

I skrivande stund har hashtaggen fyllts på med tiotusentals inlägg.

3. Gladys Knights version av nationalsången

Före avspark sjöng soulsångerskan Gladys Knight, 74, den amerikanska nationalsången The Star-Spangled Banner, och efteråt har hennes framträdande hyllats på sociala medier världen över. Många menar till och med att Gladys Knights framträdande var årets stora höjdpunkt. Och visst framkallar det gåshud:

Annons

4. Game of Thrones och Bud Lights påkostade reklamfilm

Reklam är en stor del av Super Bowl och varje 30-sekundersslott kostar omkring 5,25 miljoner dollar – det vill säga 45 miljoner svenska kronor. En av årets mest hyllade reklamfilmer var HBO och öltillvekraren Bud Lights samarbete. Tillsammans tog de nämligen tillfället i akt att masha ihop en Bud Light-reklam med en reklam för säsong åtta av Game of Thrones, som har premiär den 14:e april. Reklamfilmen är 60 sekunder lång och i filmen får man se när karaktären The Mountain hamnar i strid med en så kallad Bud Knight:

5. Snackisen – som inte blev en snackis

Snackisen om den här snackisen handlar om att det inte blev en snackis. Att uppträda i halvlek på Super Bowl ses som ett av de största hedersuppdragen man kan få som artist – och tidigare har bland annat Beyoncé stått för underhållningen på scen. Detta året var det Maroon 5 och bandets Adam Levine som agerade halvtidsakt – men deras uppträde blev ingen supersuccé. Många uttryckte till och med besvikelse över vad de fick se på scen – det trots att Maroon 5 bjöd på både avklätt och fyrverkerier.

Annons

”Så vad fick vi lära oss? Att ett stort band kan ha mindre karisma är ett par dansande hajar”, skrev Boston Herald efter showen.

Maroon 5 på Super Bowl 2019
Halvtidsshowen framfördes av Maroon 5 – men folk var inte superimponerade över deras insatser. Foto: TIMOTHY A. CLARY/TT

6. Joel Kinnaman och ny trailer till Avengers: Endgame

Hollywood satsar alltid stort på att visa upp nya filmtrailers i reklampauserna på Super Bowl – och i år var inget undantag. Bland annat överraskade Amazon Prime Video med att smygsläppa första avsnittet av serien Hanna, med Joel Kinnaman i ena huvudrollen. Men mest uppmärksamhet fick ändå den nya trailern till den fjärde och avslutande Avengers-filmen – Avengers: Endgame: 

Foto: TT

Läs mer:

Annons