Sugen på att bygga tavelvägg? Då är Affordable Art Fair något för dig

11 okt, 2018 
AvJohanna Lejon
11-14 oktober 2018 är det dags för Affodable Art Fair i Stockholm
Den 11-14 oktober hålls Affordable Art Fair för sjunde gången i Sverige. Mässan samlar gallerier från hela världen för att visa tusentals konstverk från över 500 olika konstnärer. Allt är till salu och samtliga verk är prissatta upp till taket på 60.000 kronor. På plats under mässdagarna i Nacka Strandmässan finns allt från måleri, skulptur, fotografi och tryck att fynda.
Annons

Den 11-14 oktober slår Stockholm upp dörrarna till Affordable Art Fair! Nacka Strandsmässans lokaler förvandlas till en konstnärlig oas där svenska och internationella gallerier ställer ut konst från hundratals konstnärer.

ELLE fick en pratstund med Bernice Glimberg som är Fair Director för Affordable Art fair.

Berätta om Affordable Art Fair, vad är det – egentligen?

– Vi är årets konstevent i Stockholm och bjuder på en konstupplevelse utöver det vanliga! Förutom att titta på högkvalitativ konst från gallerier över hela världen där ingenting kostar över 60.000 sek. Du kommer även kunna skapa din egna konst i våra workshops, lyssna på spännande Art Talks och njuta av den inspirerande atmosfären!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Bernice Glimberg.
Bernice Glimberg.

Bernice, hur ser din roll ut när det kommer till arbetet med Affordable Art Fair?

– Som Fair Director har jag det yttersta ansvaret för mässan i Stockholm. Det innefattar allt från budget och strategi till sponsorer, marknadsföring och kommersiella samarbeten. Rollen innebär också kontinuerlig kontakt globalt mot våra andra mässor då vi ständigt jobbar mot att utveckla vårt koncept som helhet. Min kollega Sylvia Rynell som är Fair Manager ansvarar över våra gallerier och ser till att vi har högkvalitativ konst som ställs ut samt ser till att arbetet under själva mässan går smidigt till. Eftersom vi är ett litet team samarbetar och bollar vi kring det mesta.

Annons

Vad har varit viktigast för dig i arbetet med mässan?

– Att helheten blir bra! Det är såklart alltid konsten som är i fokus! Förutom att skapa en konstnärlig oas på Nacka Strandsmässan bygger vi upp en atmosfär med hjälp av våra samarbetspartners där alla delar ska samspela i perfekt symbios. Eftersom detta är min första mässa som Fair Director har det varit viktigt för mig att bygga upp relationen till våra gallerier, partners och besökare, det är trots allt de tre delarna som utgör mässan.

Akvarell av Emma Larsson.
Akvarell av Emma Larsson.

Vad har varit roligast respektive svårast med det här uppdraget?

– Roligast är utan tvekan alla gallerier och konsten, vi bygger upp en otroligt vacker mässa och har väldigt kul på vägen!

Annons

– Svårast är nog att lägga band på sig själv i allt man vill göra! Vi har ett väldigt kreativt jobb vilket är fantastiskt kul, men ibland får vi inse våra begränsningar när vi konkretiserar vissa ideer.

Vem borde komma till Affordable Art Fair?

– Alla! På mässan kommer det att finnas gallerier och upplevelser för alla med någon form av konstintresse, vare sig man är en erfaren konstköpare, förstagångsköpare eller befinner sig mittemellan. Unga, ännu oupptäckta talanger hänger sida vid sida med välkända konstnärer. Förutom konsten har vi som sagt en rad andra aktiviteter, även för våra allra yngsta besökare, nämligen vår Kids Corner som i år görs i samarbete med bokförlaget Opal.

Vad är din relation till konst? Vem är din favoritkonstnär?

– Jag har själv ett stort fotointresse som grundar sig att försöka skildra det vackra som finns i vår vardag. Även i den gråaste av höstdagar finns det något vackert att skildra.

Annons

– Det är svårt att välja bara en konstnär! Men just nu är det Joe Webb, han gör fantasifulla verklighetsförvrängda kollage att drömma sig bort i. Han kommer faktiskt finnas på mässan i år.

Gabriel Isak står bakom denna bild.
Gabriel Isak står bakom denna bild.

Om man är sugen på att börja köpa konst, hur ska man tänka tycker du? Var exakt ska man börja leta och vad ska man hålla utkik efter?

– Först och främst ska du besöka mässan, omge dig med konst och känna efter vad du själv tycker om, låt hjärtat tala när du samlar.  Ju mer konst du ser desto mer framkommer det vad du gillar och vad du dras till. Konst behöver inte vara superdyrt och man måste inte se det som en investering.  Planera och köp efter din budget, det finns så mycket bra konst som inte kostar en förmögenhet. Ett tips för att komma igång med sitt samlande är att börja köpa grafiska blad och fotografier eller verk som har en begränsad upplaga. Detta är oftast billigare, men har fortfarande ett starkt originalvärde.

Annons

– Våga fråga galleristen! Var inte rädd, fråga om teknik, material, konstnären, historien bakom, motiv, mått –gallerister älskar att få prata om deras konstnärer och konst.

Bild av Joe Webb.
Bild av Joe Webb.

Hur tänker du själv om/när du ska köpa konst?

– Tittar man på mitt hem har jag ingen tydlig stil eller tema på min konst. Jag faller ofta vid första ögonkastet och vet instinktivt att en kärlekssaga är på gång, såvida priset är rätt. Jag funderar sedan över huruvida det kommer lyfta mitt hem, hur det kommer påverka dynamiken med det jag redan har och tar reda på mer om konstnären. Jag brukar undvika att handla i spekulativt syfte och utgå från att jag kommer vilja ha verket än längre tid och kommer vilja ha det även om det skulle minska i värde.

Annons

– Det är fantastiskt med kärlek vid första ögonkastet! Att kunna köpa det och ta hem det på en gång som man kan på mässan är också en härlig känsla.

Lista gärna 3 gallerier/konstnärer/liknande man bara inte får missa på årets Affordable Art Fair?

– Gabriel Isak, Momentum Fine Art, Joe Webb, Liberty Gallery, Emma Larsson, Galleri Helle Knudsen.

Läs också:

Foto Affordable Art Fair

Annons