Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Detaljerna du missade i Stranger things säsong 4

30 maj, 2022 
Detaljer och easter eggs stranger things säsong 4
Stranger things är tillbaka och förutom spännande handling och bra skådespeleri bjuder även den nya säsongen på en hel radda easter eggs som bara den med järnkoll snappar upp! Innehåller spoilers.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: Detaljerna du vill veta om Stranger thingsBrand logo
VIDEO: Detaljerna du vill veta om Stranger things

Spoiler-varning.

Stranger things säsong 4 är ute och lika kul som det är att kolla på själva serien, är det att försöka hitta små detaljer och easter eggs i produktionen!

Här listar vi detaljerna du antagligen missade!

1. Lucas tröjnummer hedrar Kobe

Lucas stranger things
Lucas linne har numret 8, som en hyllning.

I nya säsongen har Lucas Sinclair hittat ett nytt gäng och joinat skolans basketlag. Hans tröjnummer, nummer 8, är en blinkning till avlidna basketstjärnan Kobe Bryants första tröjnummer, som också var 8.

Annons

Skådespelaren bakom Lucas, Caleb McLaughlin, är ett stort Kobe-fan och ville hedra honom genom Lucas.

2. Elevens skjorta och armband

Eleven Stranger things
Många fans lade märke till Elevens armband – och även skjortan.

Elevens stil har förändrats drastiskt sedan förra säsongen, när hon fann sig själv (på köpcentret). Efter Hoppers död (eller det är det alla tror i alla fall) bär hon istället flanell (hans gamla skjortor?) och inte alls några modedetaljer som andra i hennes ålder.

Annons

I en scen kan man också se ett blått, flätat armband, som man tidigare sett på Hopper. Teorierna var då att det var ett armband av hans avlidna dotters blå hårsnodd.

3. Terror på Elm street

Robert Englund som Freddy Kreuger
Freddy Kreuger satte skräck i alla på 80- och 90-talet och Stranger things har många referenser.

Skräckfilmsfantaster snappade säkert upp att svenskättlingen Robert Englund medverkar i nya säsongen av Stranger things, där han spelar Victor Creel, mannen som sitter på mentalsjukhuset Pennhurst för mordet på sin familj. Men som i själva verket var demonen Vecnas första offer.

Annons
Victor Creel (Robert Englund) Stranger things
Victor Creel spelas av Robert Englund, som vi känner igen som Freddy Kreuger.

Som bekant ligger Robert Englund bakom den ikoniska skräckkaraktären Freddy Kreuger i slasher-filmerna från 80- och 90-talet. Och det var inte den enda homagen till Terror på Elm street-filmerna.

Robert Englund
Robert Englund är amerikan, med svenskt påbrå.

Precis som i dessa filmer terroriseras Hawkins-ungdomarna i sina mardrömmar, och när de dör där, dör de även i verkliga livet.

Annons
Stranger things 4
Precis som i Terror på Elm street-filmerna dör ungdomarna i verkliga livet, när de dör i sina mardrömmar.

4. Vecna och Freddy Kreuger

Vecna. stranger things
Vecna var människa en gång i tiden, innan han blev fast i upside down.

En till detalj som binder ihop Vecna med Freddy Kreuger är att de båda var människor en gång i tiden, men nu är monster. I sjunde avsnittet får vi veta att Vecna från början var Victor Creels telepatiska son, som togs av Dr Brenner (Elevens "papa"), och fick namnet One, eller 001. Det var One som dödade alla på Hawkins lab, som Eleven fick skulden för.

Annons

I en flashback får vi se en face-off mellan Eleven och One i labbet, och Eleven skickar One till Upside down, där han sakta men säkert förvandlas till det monster han är idag – och med stora likheter till Freddy Kreugers ärriga utseende.

Freddy Kreuger var också en ond barnamördare, och han brändes till döds av sina offers familjer, vilket ledde till hans förvandling.

Freddy Kreuger
Stranger things-Vecna har många likheter med Freddy Kreuger.

5. Nancy Wheeler och Nancy Thompson

Nancy stranger things
Nancy påminner om en anna Elm street-karaktär.

När säsong 4 volym 1 börjar lida mot sitt slut är det tydligt att Vecna har siktet inställt på Nancy Wheeler. Och det är troligtvis ingen slump. I Freddy Kreuger-filmen Terror på Elm street, heter en av karaktärerna också Nancy (spelad av Heather Langenkamp). Precis som Stranger things-Nancy drivs båda karaktärerna av nyfikenhet, har brunt hår och vägrar ge upp i första taget.

Annons

Nancy Wheelers öde är ännu okänt (vi lär få veta mer när volym 2 kommer i juli), men Elm streets Nancy besegrar åtminstone Freddy Kreuger.

Heather Langenkamp
Heather Langenkamp, spelar Nancy i Terror på Elm street-filmerna.

6. Alan Turning-referensen och Will Byers läggning

Will och Mike stranger things
Många fans pekar på ledtrådarna kring Wills sexuella läggning.

Efter säsong 2 av Stranger things var många fans övertygade om att karaktären Will Byers är gay.

Annons

I säsong 3 blev det tydligt att Will kände sig utanför när alla hans vänner skaffat flickvänner och under ett bråk med Mike, skriker Mike: "Det är inte mitt fel att du inte tycker om tjejer!".

I slutet av säsong 2, under dansen på balen, står det i manus: "Will med den söta tjejen, dansar tafatt. Men hans ögon är inte på den söta tjejen. De är på... Mike".

En annan ledtråd i senaste säsongen är Wills målning. I Elevens brev, som läses upp i början av avsnittet säger hon: "Will målar en massa, men han vill inte visa mig vad han jobbar på. Kanske är det till en tjej. Jag tror det är någon han gillar för han beter sig konstigt".

Precis som Eleven var Will exalterad över att få träffa Mike igen under vårlovet och han tog med sig sin ihoprullade målning till flygplatsen när de skulle hämta Mike. Han vågade dock inte ge honom den. Senare ser vi Will ta med sig målningen när de lämnar huset och ska bege sig till Hawkins. Många tror att målningen är till Mike.

Annons

En till liten ledtråd, som fansen tolkar in, är klassrumsscenen. När presentationerna hålls framme i klassrummet gör en tjej närmanden på Will, genom att smeka hans ben med sin fot. Will verkar bli äcklad och hon slutar.

Och det som gör fansen övertygade om hans sexuella läggning är scenen när Eleven och Will går med sina presentationer av historiska hjältar (Eleven valde som bekant Hopper och blev ifrågasatt av sin mobbare). Will å andra sidan hade valt matematikern och kryptoanalytikern Alan Turing, som bland annat knäckte tyskarnas Enigmachiffer under andra världskriget. Han blev åtalad för att vara homosexuell och dömdes bland annat till kemisk kastrering. Två år senare tog han sitt liv, även om det debatterats om att hans cyanidförgiftning var oavsiktlig eller till och med mord, då hans läggning sågs som en säkerhetsrisk.

Alan Turing, stranger things
Här ser vi Wills hjälte, Alan Turing.

7. En nickning till Stephen King-skräckisen Carrie

Eleven Stranger things
Elevens scen i rollerbladeshallen påminner om scenen i Carrie.

Scenen då Eleven mobbas i rollerblade-rinken är en nickning till skräckfilmen Carrie. Carrie – också en telepatisk tonåring – blir trakasserad framför en folksamling och till sist får hon en hink blod tippad över sig. I Stranger things blir Eleven förödmjukad inför alla på rollerbladesstället och får en milkshake kastad på sig, samtidigt som hon filmas.

Annons

Källa: E! News, Screenrant, Netflix Foto: Netflix, TT

SE OCKSÅ: Se Stranger Things-skådisarnas bästa looks på röda mattanBrand logo
SE OCKSÅ: Se Stranger Things-skådisarnas bästa looks på röda mattan
Annons