Klart med tid och plats för Knyckares mansfria festival

Klart med tid och plats för Knyckares mansfria festival

Emma Knyckares tweet blir verklighet! Världsnyheten Statement Festival kommer att gå av stapeln på Bananpiren i Göteborg i slutet av nästa sommar.
21 november, 2017

Efter sommarens, och de senaste årens, sexuella övergrepp på festivaler runtom i Sverige fick komikern och radioprofilen Emma Knyckare nog. Hon tog till orda på Twitter och skrev: ”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke-män är välkomna, som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”

Och nu blir den mansfria festivalen verklighet. Statement Festival kommer att äga rum den 31 augusti – 1 september på Bananpiren i Göteborg, och dit välkomnas kvinnor, transpersoner och icke-binära – men inte cis-män (alltså de män vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön), varken bland besökare eller artister.

Emma Knyckare är initiativtagare till Statement Festival. Foto: Statement/Kitty Lingmerth

– Den allra första konserten i livet upplevde jag på Bananpiren. Det är en fantastisk plats där det finns möjlighet att röja loss både utom- och inomhus, vilket känns gött, för som alla vet så är vädret i glada Göteborg inte alltid att lita på. Det känns såklart extra kul att kunna bjussa sin hemort på det i särklass mäktigaste som kommer att ske nästa sommar. Dessutom kommer jag kunna cykla hem när vi festat klart, säger Emma Knyckare.

Det långsiktiga målet med Statement Festival är att lägga ner den, detta på grund av att arrangörerna önskar att festivalen, som en frizon från sexuella övergrepp, inte ska vara nödvändig.

”Vi hävdar inte att Statement Festival är en lösning på problemen med det sexuella våldet – det är en reaktion på det”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Planeringen av festivalprogrammet har påbörjats, men än har inga artistnamn släppts. Ett begränsat antal early bird-biljetter kommer att släppas den 1 december via Tickster.

Foto: IBL

Läs mer: Kändisarnas ilska efter sexbrotten på Bråvalla – ”Fy fan för er! Avskum!”

Läs mer: Efter Bråvalla: Emma Knyckare startar mansfri rockfestival