Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Statement festival åker på turné hösten 2019

22 feb, 2019 
AvSofia Börjesson
Statement festival och Emma Knyckare som nu fälls för diskriminering.
Emma Knyckares succé Statement lever vidare trots Diskrimineringsombudsmannens dom. I år blir det dock tal om en klubbturné istället för en festival.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Statement lever vidare efter många om och men – men inte riktigt i samma form som i fjol. 2019 kommer festivalen att förvandlas till en klubbturné, och hittills har Göteborg, Stockholm, Malmö och Umeå fått veta att de gästas i höst.

Men Statements fortsatta överlevnad var inte helt självklar, särskilt inte efter bakslaget gällande diskriminering som festivalen mötte i julas.

Den sista augusti 2018 föddes Statement festival. En festival för kvinnor, transpersoner och icke-binära, där cis-männen fick stå åt sidan. Radioprofilen Emma Knyckare kom på idén efter att ha fått nog av alla våldtäkter och sexuella övergrepp som det rapporterats om på festivaler som till exempel Bråvalla.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke-män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?” skrev hon på Twitter.

Fälldes av DO

Statement blev av och inte ett enda brott rapporterades. Besökarna kunde vittna om en trygg plats där stämningen på spelningarna var något de aldrig tidigare upplevt. Men när festivalen var över och vintern hade lagt sig över Sverige kom Diskrimineringsombudsmannens (DO:s) dom: Statement fälls för diskriminering av cis-män. Samtidigt betonar DO att ingen person har diskriminerats i samband med festivalen.

Annons

Djupa suckar drogs, och Emma Knyckare formulerade ett svar till Diskrimineringsombudsmannen:

”Vi har tagit del av ditt beslut och vi tycker att det är trist att det 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och beslutet förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen.”

Cis-män inte bjudna

Den kommande turnén Statement tour förbjuder inga cis-män – men det betyder inte att de är bjudna till evenemangen.

– Vi tror att alla män har lärt sig att inte gå på events de inte är inbjudna till, säger Emma Knyckare till Dagens Nyheter.

Samtliga artister och komiker som bokas under turnén kommer även i år att vara icke-män, men vilka det är som kommer att uppträda är ännu inte klart.

Läs mer:

ELLE på Statement: Så var det att vara på en festival utan cis-män

Mansfria Statement festival fälls for diskriminering

Besökarnas egna ord om Statement festival: ”Inte lika bröligt”

Cleo om Statement: Den enda festival jag hade känt mig trygg på

Annons