Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Stark kritik mot Rita Ora – visar ”stympad” hund i senaste musikvideon

19 mar, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
AvSimon Nilsson Larsson
Rita Ora har upprört djuraktivister.
I Rita Oras senaste musikvideo syns en hund med kuperade öron.
Det har väckt ilska hos bland annat djurrättsorganisationen Peta som nu uppmanar kändisar att ta avstånd för ingreppen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

För en dryg månad sedan släpptes musikvideon till låten Big som Rita Ora gör tillsammans med David Guetta, Imanbek och Gunna.

I den syns en maskerad person som i ett koppel håller en pit bull vars öron är kuperade. Det är ett ingrepp som innebär att svansar eller öron klipps, ibland för praktiska skäl men ofta också för att ge djuren ett speciellt utseende.

Detta är i många länder olagligt, som i Sverige och Storbritannien där Rita Ora ju är verksam. Videon spelades in i Bulgarien där det inte heller är tillåtet med kupering.

Kritiken mot Rita Ora: ”Besviken”

Det här har väckt reaktioner, bland annat från Focus of animal law group, Foal, som startat en namninsamling för att få kändisar att täppa igen vissa kryphål när det kommer kupering i Storbritannien.

Deras co-director Jordan Shelly är inte glad över att se Rita Oras video.

– Jag är besviken över att se att en kuperad hund används i Rita Oras video, efter användning av stympade hundar i media spelar en stor roll i normaliseringen av öronkupering och ökningen av ägare med kuperade hundar, säger han till The Sun.

Annons

Han vill också att kändisar tar sitt ansvar i frågan.

– Vid sidan av vårt krav på att regeringen ska förbjuda importen av kuperade hundar vill vi uppmana alla med en plattform och räckvidd i media att sluta dela bilder av kuperade hundar om det inte är specifikt för att utbilda eller hitta nya hem, så att vi tillsammans ska stoppa glamoriseringen och normaliseringen av det här onödigt smärtsamma kosmetiska ingreppet.

Peta om kupering

Peta har också reagerat på videon och vill se att kändisar tar avstånd för ingreppen, samt att man sätter stopp för importer av kuperade hundar till Storbritannien.

– Det skulle skicka ett stark meddelande till uppfödare, kändisar och alla andra att det är oacceptabelt att stympa hundar för fåfänga. Hundar älskar människor oavsett hur de ser ut – det skulle vara bra om vi kunde återgälda den vänligheten, säger djurrättsorganisationens brittiska director Elisa Allen till Daily mail.

Ingen av artisterna har uttalat sig om kritiken.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons