Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Spoilersäkra din arbetsplats inför Game of Thrones

15 apr, 2019 
AvSofia Börjesson
Så ud´ndviker du spoilers på arbetsplatsen
HBO Nordic kraschade och kunde inte visa första avsnittet av Game of Thrones på måndagsmorgonen. Men vi ska inte skälla på streamingtjänsten – vi ska tacka den för möjligheten att en gång för alla hinna spoilersäkra arbetsplatsen inför den sista säsongen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Klockan 03:00 den 15 april släpptes äntligen det första avsnittet av den sista säsongen av Game of Thrones på HBO Nordic. Inbitna GoT-fans ställde klockan för att hinna se avsnittet innan jobbet, och de uppdaterade sina sociala medier med captions som ”två års väntan är äntligen över”.

Men två års väntan var inte över. På måndagsmorgonen kraschade nämligen streamingtjänsten HBO Nordic, och det gick således inte att komma åt Game of Thrones. Kraschen ledde naturligtvis till en storm av sällan skådat slag; kvällstidningarna sände ut pushnotis efter pushnotis, och Twitter-Sverige rasade.

Tack HBO Nordic

Men det är inte synd om dem som hade ställt klockan för att med sömndruckna ögon se det första avsnittet före alla andra. Dessa människor hade nämligen utgjort en fara för allmänheten hela dagen, och kanske till och med dagen därpå. För vad finns det för mening med att gå upp i ottan för att kolla på serier om inte för att man lever enligt devisen: ”hellre spoila än att bli spoilad”.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vi ska inte skälla på HBO – vi ska tacka HBO.

En unik möjlighet

HBO Nordic har gett dig en möjlighet, och det är att hinna spoilersäkra din arbetsplats en gång för alla innan någon har hunnit se det första avsnittet av Game of Thrones. Ägna gärna kvart åt detta i dag. Ty du kommer tacka dig själv varje vecka fram till det sista avsnittet har sänts.

3 tips – så spoilersäkrar du arbetsplatsen

Post-it-systemet

Post-it-systemet är inte vattentätt, precis som system som bygger på ömsesidig respekt sällan är täta. Men vem vet, förhoppningsvis jobbar du någonstans där alla behandlar varandra enligt den gyllene regeln. Inom kyrkan eller något liknande. Hur som helst.

Placera ut röda och gröna post-it-bibbor lite överallt på arbetsplatsen. Skicka ut ett mejl, alternativt sätt upp en lapp i hissen, med instruktioner. Förklara att en tom, röd post-it på datorskärmen betyder: ”jag har inte sett det senaste avsnittet och vill ej bli spoilad”, medan en grön lapp betyder: ”jag har sett avsnittet och vill diskutera det (på annan plats än i det öppna kontorslandskapet)”.

Annons

Deadline-systemet

Inte heller detta system är helt solitt och bygger på tillit och respekt. Game of Thrones släpps natten till måndag, klockan 03, varje vecka. De flesta (de som inte är ute efter att spoila för andra) kommer inte ställa klockan extra tidigt för att se avsnittet innan jobbet. I stället kommer de att se avsnittet på måndag kväll.

MEN, tänk om det någon vecka råkar krockar med ditt skivstångspass eller din kompis födelsedagsmiddag? Ett riktigt GoT-fan sjukanmäler sig förstås, men om det inte är ett alternativ så måste du helt enkelt se avsnittet på tisdag kväll istället.

Detta innebär förstås att spoilerrisken ökar markant.

Förslag till lösning: mejla ut instruktioner, eller sätt upp en lapp i hissen, och förbjud alla på din arbetsplats att öppet tala om Game of Thrones senaste avsnitt före onsdag morgon varje vecka. Då har alla möjlighet att se avsnittet både på måndag och tisdag kväll.

Annons

”Be the spoiler”

Det här är givetvis ingenting jag rekommenderar egentligen, men det går inte att komma ifrån att det är det enda vattentäta sättet att slippa spoilers.

Gå upp i ottan varje måndag och kolla på avsnittet innan du har kommit i kontakt med omvärlden. Gå sedan till jobbet, sätt upp din gröna post-it på datorskärmen och håll tummarna för att det finns fler lika kalla och okänsliga människor som du på kontoret.

Men snälla, SNÄLLA, spill inga bönor om avsnittet om resten av kollegorna har röda post-its på sina skärmar. Och kom ihåg, kommentarer som ”shit, det här avsnittet var rena rama Red Weeding” är också en spoiler.

Läs mer:

Kaos inför Game of Thrones-premiären – HBO ligger nere

Recap: 7 säsonger av Game of Thrones på 5 minuter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons