"Slenderman" satte världen i skräck - se trailern här

"Slenderman" satte världen i skräck - se trailern här

Varje generation har sitt eget monster. På 90-talet var man rädd för "svarta madame" i spegeln, och när filmen The Ring basunerades ut var man livrädd för VHS och myrornas krig på tv-apparaterna. Med andra ord är det väl inte mer än rimligt att den nya sortens monster kommer från internet.
09 januari, 2018

En bild som lades upp på internet, föreställande den fiktiva figuren ”Slenderman”, ledde till att två 12-åriga flickor försökte mörda sin kompis 2014. I år kommer skräckfilmen om den virala memen.

För er som har sett och förfärats av HBO-dokumentären Beware the Slenderman kommer skräckfilmen Slender Man som ett brev på posten. För vad är läskigare än något som många faktiskt tror är verkligt, och som till och med har fått människor att mörda på riktigt? Vi ska ge er bakgrunden, men först – trailern.

Det hela började 2009 när Eric Knudsen publicerade ett par bilder på internet-forumet Creepypasta. Knudsen hade skapat en lång och mager figur utan ansikte iklädd svart kostym som ett bidrag i en photoshop-tävling där målet var att förvanska riktiga bilder så att de såg paranormala ut. Han döpte figuren till Slenderman.

En av Eric Knudsens bildtexter lydde:

”Vi ville inte följa med, vi ville inte döda dem, men dess ihållande tystnad och utsträckta armar förfärade och tröstade oss på samma gång…”

– 1983, okänd fotograf, förmodad avliden.

Det dröjde inte länge förrän bilderna blev virala. Historier runt Slenderman började cirkulera på nätet där den röda tråden var att figuren rövade bort barn, eller fick barn och ungdomar att mörda för den skräckinjagande figurens skull. Det gjordes Youtube-filmer, memes, gifar, tv-spel och hemsidor i Slendermans ära, och mannen med den gängliga kroppsformen som dödade barn blev allt mer verklig.

2014 inträffade det som inte fick hända, det som senare skulle komma att gestaltas i dokumentären Beware the Slenderman. Två 12-åriga flickor i Wisconsin knivhögg en jämnårig flicka 19 gånger. I förhören uppgav de att de var tvungna att göra det för att inte förarga Slenderman, och för att få bli hans ”proxies” (medhjälpare).

Ett flertal andra incidenter, bland annat försök till mordbrand, självmord och mordförsök, har inträffat sedan dess och har kopplats till den virala memen tillika urbana legenden.

Med allt ovanstående i åtanke blir såklart filmen Slender Man, som förväntas ha premiär i maj, extra obehaglig.

Läs mer:

Studie: Att se skräckfilm kan få dig att gå ner i vikt

Skräckfilmer är modehusens hetaste inspiration

Skräckexperterna listar: Här är de 7 bästa nya skräckfilmerna