8 skäl till att svenskarna har tröttnat på Skam

8 skäl till att svenskarna har tröttnat på Skam

Är det så att Skam gått på myten om sig själv eller var den norska succén aldrig särskilt bra? Vi försöker reda ut.
27 april, 2017

Man kan säga att det har börjar bubbla, Skambakslaget. Lite här och där medger övervintrade Skamfantaster att de ”inte sett det senaste avsnittet”, att de ”tycker att säsong fyra känns som en upprepning” – och att det ena och det andra inte känns riktigt lika kul längre.

Minns du i vintras då Skam var det roligaste svensken visste?

Den 17 december noterade Google ett tillstånd av total Skamhysteri här i Norges östra grannland. Då hade den norska ungdomsserien, via Danmark, till slut tagit sig hit. Det var samtidigt som den tredje säsongen sändes i Norge och SVT visade de första två säsongerna.

Sedan har det rullat på över kultursidor och i Kosegruppa Sverige på Facebook.

Men nu går det faktiskt att se en mättnad i Googles mätinstrument. Runt premiären av den fjärde säsongen var faktiskt intresset (om vi räknar intresse i hur mycket något googlas) klart lägre än i december förra året – 77 jämfört med 100 i fjol. När det senaste avsnittet sändes i fredags på SVT var intresset nere på 40, återigen i jämförelse med 100 den 17 december i fjol.

503 Service Unavailable

Och det finns flera anledningar till det här.

1. Skam är obingebart

I december i fjol stod jullovet för dörren och även om man (rent fysiskt) var kvar på jobbet/i skolan gick det att klämma ett par avsnitt på lunchen. Annat är det nu när man måste vänta som någon form av Sportnyttgubbe på varje avsnitt. Netflix har lärt en att man kan titta på 20 avsnitt i en bingening – och det behövs mer än en bunt norska tv-kids för att man ska ändra på det.

2. Skam är för ungar

Det här kanske man inte tänkte på i vintras när hajpen var total. Men Skam ÄR ju en tv-serie för, med och om kids. Det är trots allt hyfsat svårt för personer över 22 år att sätta sig in i en ”problemsituation” som när Sana impulsköper en buss för jättemycket pengar trots att Noora säger att de inte har några pengar. I en vuxen värld är liknande utmaningar rätt glasklara – antingen lånar man pengar eller så får man åka nåt annat än buss.

3. Skam är för vuxna nu också

Visst känns det som att den nya säsongen av Skam har försökt klämma in alldeles för många ”vuxna” ämnen? När Sanas bror Elias förklarar varför han fick åka russebuss och inte hon med orden ”det är för att jag är gutt” till exempel. Nog för att Skam-kidsen är smarta, men här känner man att en vuxen smugit in på pyjamaskalaset.

4. Skam är för ungdomligt

Att kunna följa Skam i ”realtid” med de här klippen är förvisso lyxigt och modernt och så. Men det är ju helt omöjligt att hänga med. När avsnittet precis börjat är det slut. Och när kommer ens avsnitten, lite då och då? Kan förstå att ungdomarna alltid är uppkopplade och zappar runt på Youtube hela dagarna står ut. Men för oss lite äldre personer är det fullkomligt splittrat och vansinnigt att följa en tv-serie så.

5. Skam har köpt myten om sig själv

Kollar man nätet lite snabbt vilka klipp som sprids mest från de första säsongerna är resultatet oerhört tydligt. Det som gått hem i stugorna är kyssarna, de romantiska scenerna – och scenerna när två gäng möts i slow motion till tonerna av pampig musik. Producenterna har gjort läxan och fullkomligt proppat sönder nya säsongen med dessa scener. Det går inte två minuter utan att ett gäng gliiider fram över en Drakebasgång. Tyvärr är det farligt tröttsamt i längden.

6. Det finns för mycket annat att se just nu

Plöjt Riverdale? Gett dig in i Big little lies, 13 reasons why, börjat älska Eighty-Sixed, hatälska Rebecka Martinsson och sörjt att Girls gått ur tiden? Ja, då är tv-kvällarna fulla.

7. Skam är fullt av norska och norrmän

Skam har förvisso gjort mer för svenskarnas förståelse av norska än alla öl som druckits på torg i Oslo och liftar som åkts i Trysil. Men det är ju ett totalt omöjligt språk att hänga med i. Med SVT:s fina textning går det hyfsat okej, men samtidigt är det svårt att riktigt älska någon som man inte förstår.

8. Skam kanske aldrig var så bra över huvud taget?

Det finns en övergripande tanke här: kanske var det mest hajp med Skam, kanske är serien inte så himla bra som kultursidorna, SVT-specialavsnitten, ELLE-artiklarna och influencers på Instagram tyckte? Inte för alla i alla fall. Det kanske är som när du av misstag började kolla på Bron ”för att alla gjorde det”, när du trodde Kygo skulle vara svaret på ditt livs frågor för evigt eller när du var tvungen att köpa Beyonces Lemonade för att alla andra gjorde det. En tanke bara.

Hoppas det vänder, det var så mysigt i december när hela Sverige såg Skam ihop. För om Skam har lärt en något så är det att ensamma inte är särskilt starka.

Foto NRK