Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Sjukt-aktuella Carla Sehn om raketkarriären: ”Otroligt glad”

07 apr, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
Carla Sehn blickar mot en framgångsrik karriär.
Det går snabbt framåt för stjärnskottet Carla Sehn.
Knappt två år efter scenskolan har hon landat roller i kritikerrosade serien som Kärlek och anarki och nya Sjukt.
Och mer är på gång!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
De spelar i nya Netflix-serien Folk med ångestBrand logo
De spelar i nya Netflix-serien Folk med ångest

SVT har precis släppt dramakomedin Sjukt, där tittarna får följa 26-åriga Alice som fått veta att hon blivit frisk från livmodershalscancer. Huvudrollen spelas av Carla Sehn, som också känns igen från Kärlek och nostalgi. Serien har fått ett fåtal men strålande recensioner

– Det känns fantastiskt när man har haft ett sånt fint projekt, att folk tycker om det och känner igen sig. Det är underbart, säger Carla Sehn.

Sjukt är skapad av Lisa Ambjörn som gick på SKH (Stockholms konstnärliga högskola) tillsammans med Carla Sehn. Redan då fanns planer på serien som är baserad på Lisa Ambjörns egna erfarenheter om cancer.

Annons

– Efter att vi hade gått ut så kontaktade hon mig och frågade om jag ville komma in på en provfilmning. Då var produktionen igång och jag kom in gjorde det helt enkelt, berättar Carla Sehn.

”Det här precis vad jag tycker är roligast”

Serien blandar upp mörka teman som sjukdomar och förluster med drama och komedi. Och det passar som handen i handsken för skådespelaren.

– Jag älskar det, det här precis vad jag tycker är roligast. Jag älskar komedi som det finns mycket drama i, när det är ett dubbeleggat svärd. Det är vad jag är och alltid har varit intresserad av, att hitta balansen mellan det djupa dramat och den stora komedin, säger hon.

Däremot vill hon inte enbart hamna i det facket, utan hoppas kunna utforska alla möjliga typer av genrer.

– Men det kommer lätt till mig. Mina föräldrar kommer från Polen, så det kanske är mitt polska arv, galghumorn.

Det känns ju igenom också från Kärlek och anarki, där Carla Sehn spelar receptionisten Caroline Dahl. Många gladdes när det tidigare i år blev klart att det blir en andra säsong av serien, men om den kan skådespelaren inte berätta så mycket än.

Annons

Carla Sehn om att jobba med Felix Herngren

En annan serie som lär blanda drama och humor är Folk med ångest som är baserad på Fredrik Backmans roman med samma namn. Där är också detaljerna hemligstämplade, men Carla Sehn kommer att spela en roll i den. Inspelningen skedde i alla fall i höstas och bakom rodret stod bland andra Felix Herngren.

– Det var helt fantastiskt att jobba med honom. Jag är uppvuxen med Solsidan som kom när jag gick i mellan- eller högstadiet. Jag har skrattat så mycket åt det, och han har varit en fantastisk förebild för mig. Det var lite nervöst så klart, men väldigt kul, säger hon.

Att bli skådespelare har alltid funnits i bakhuvudet för Carla Sehn. Hon gick sam-estet på gymnasiet och spelade lite teater. Sen styrde livet in henne på en ny bana och hon började först plugga på Handelshögskolan i Stockholm, men hoppade av och började istället på psykologprogrammet vid University of Exeter i England.

Annons

Redan prisad skådespelare

Och där insåg hon att det var skådespeleri som hon skulle syssla med, så hon flyttade tillbaka till Sverige och kom in på scenskolan.

– Det stod och vägde mellan olika saker, men det blev så himla tydligt för mig att det är något som jag verkligen vill. Jag kollade på en film, A woman under the influence, och det skakade om mig. Jag började tänka: Vad är det jag håller på med, jag måste ju bli skådespelare, berättar Carla Sehn.

Så blev det ju, och karriären har tagit fart direkt för det 26-åriga stjärnskottet. Redan när hon gick på scenskolan så prisades i kategorin årets skådespelarinsats på Svenska kortfilmsgalan för sin rolltolkning i Half brother. Och förutom andra säsongen av Kärlek och anarki och Folk med ångest kommer Carla Sehn att synas i den kommande Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som är tänkt att ha premiär i jul.

– Jag är så tacksam. Jag har jobbat hårt, men jag har verkligen haft supertur att det har rullat på och att jag fått roller. Jag är otroligt glad för det, säger hon.

Alla åtta avsnitt av Sjukt finns att se på SVT play.

Foto: Malin Gutke/SVT

Annons