Sista chansen: Se Arvida Byströms hyllade utställning på Fotografiska

Arvida Byströms utställning Inflated Fiction visas på Fotografiska till 3 februari 2019

Arvida Byström väcker uppmärksamhet med sin normbrytande och feministiska konst. Nu är hon aktuell med utställningen Inflated fiction på Fotografiska i Stockholm.
31 januari, 2019

Arvida Byströms rosa utställning Inflated fiction pågår just nu på Fotografiska i Stockholm.

– Utställningen är en kommentar på att min feminina estetik alltid läses som om allt den avhandlar är sex, vilket oftast inte är sant. Sex är ett viktigt ämne men man gör den en otjänst att säga att min konst handlar om detta. Jag vill visa på att sättet som sex – alltså sexigt – porträtteras oftast har väldigt lite att göra med att faktiskt ha sex, något jag vill lyfta fram i denna utställning, berättar Arvida Byström.

Bakom titeln Inflated fiction

Också namnet på utställningen har med temat att göra.

– Att blåsa upp nåt, att något som egentligen tar liten plats brer ut sig och i stället tar stor plats. Därav titeln Inflated fiction, uppblåsbar fiction.

Om du skulle beskriva utställningen för någon som aldrig sett dina bilder förut. Vad skulle du säga?

– Det är svårt … Antingen går man dit för att man vet om vad jag gör, eller så gör man inte det. Men något jag kan säga är att mina bilder ofta är rosa …

Just färgen rosa har du återkommit till under stora delar av ditt konstnärskap. Anledningen?

– De senaste åren har rosa kommit att få lite annorlunda konnotationer … men väldigt länge var det en färg som endast representerade kvinnor och en uppfattad ”kvinnlighet”. Det gör den till stor del fortfarande, men den får ändå vara med på lite andra ställen nu. Den har hur som helst haft ett viktig symbolistiskt värde som jag gillar att leka med, utmana, ifrågasätta, omvärdera samt bara vältra mig i för den är så fin. Har älskat rosa hela livet!

Vem borde se utställningen?

En gång hade vi öppen studio i mitt studiokollektiv för Modernas vänner. Då var det två äldre damer som kom in i min studio, de höll varandra i armkrok och fnissade när de såg mina bilder. Det var väldigt mysigt!

Hur har ditt uttryck förändrats genom åren?

– När jag var 19-20 och hittade Tumblr fick bilderna en tydligare stil. Sedan har ju uttrycket förändrats också men kanske främst på ett nördigare plan, med ljussättning och så. Jag fotar stilleben nu också, det gjorde jag inte alls från början.

Du fotograferar mycket med mobilkamera, varför?

– Jag gillar verkligen mobilkameran. Den känns så konceptuellt feminin. Att fota in i spegeln men mobilen är ju ett feminint Instagramuttryck som ofta har ganska låg status. Det är inte heller skrytigt på samma sätt som att ha en dyrare kamera och ta spegelbilder med den, vilket är ganska vanligt bland analoga kameraanvändare.

Arvida Byströms utställning Inflated Fiction pågår till 3 februari 2019.

Foto: Arvida Byström/Fotografiska.

Läs mer:

Arvida Byströms mobilbilder ställs ut på Fotografiska

Feministiska framsteg i Sverige och världen 2018