Serier och filmer som bygger på böcker

normala människor

Om du känner för att ta in en riktigt bra berättelse finns det en hel uppsjö med filmer och tv-serier som baserar sig på fantastiska böcker. Här listar vi 12 av dem.
31 maj, 2020
10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

Frågan om filmer och serier någonsin kan göra en riktigt bra bok rättvisa brukar komma upp när en sådan ska filmatiseras. Det är förstås upp till varje tittare och läsare att själv bedöma om skådespelare och manusförfattare lyckats väl från fall till fall. Dessa 12 tv-serier och filmer baserade på böcker har i vart fall hyllats världen över och är sevärda tips till nästa myskväll!

The Stranger

the stranger

Hannah John-Kamen i rollen som främlingen i The Stranger.

Netflix-serien The Stranger bygger på kriminalförfattaren Harlan Cobens bok med samma titel. Handlingen kretsar kring advokaten Adam Price (Richard Armitage) och hans på ytan perfekta liv. När en främling dyker upp och påstår att Adams fru har fejkat en graviditet ställs det på ända – och plötsligt försvinner hustrun. Serien har en säsong med åtta avsnitt och innehåller flera nyskrivna sidospår som inte är med i boken. Den har beskrivits som så beroendeframkallande att du kommer vilja köra ett riktigt seriemaraton.

Pretty Little Liars

I Pretty Little Liars, en bokserie med hela 16 böcker, är det konstant spänning! Tv-serien med samma namn följer kompisarna Aria, Spencer, Hanna, och Emily som försöker lista ut vad som egentligen hände när deras bästis blev mördad. De inser att någon där ute har ögonen på dem samtidigt som de försöker hantera sina vanliga tonårsproblem. Serien är uppfriskande oglammig för här fanns inga lyxväskor eller överflöd av pengar. Snarare möter tittaren girl next door-frisyrer, matchade kompisuotfits och romantiska sommarklänningar.

Big Little Lies

Big Little Lies

Nicole Kidman och Meryl Streep i Big Little Lies.

HBO:s Big Little Lies är baserad på en bok av Liane Moriarty. Serien följer tre kvinnors liv i den idylliska orten Monterey i Kalifornien, och upptrappningen till ett mord. I huvudrollerna ser vi Hollywoodstjärnorna Reese Witherspoon och Nicole Kidman, som båda dessutom är exekutiva producenter, och Shailene Woodley. Kvinnlig vänskap är centralt i serien och de pratar med varandra om sina drömmar, besvikelser, familjer, misslyckanden och triumfer.

The Handmaid’s Tale

Boken som serien The Handmaid’s Tale bygger på kom redan på åttiotalet. År 1990 kom filmen som fick titeln Mardrömmar på svenska, och sågades av både kritiker och publik. Seriens handling utspelar sig i en framtid där en religiös regering styr det före detta USA, nu mer Gilead. I landet pågår ett inbördeskrig  och fertila kvinnor hålls som slavar hos barnlösa familjer i syfte att föra deras släkten vidare. Säsong 1 bygger på boken och de två efterföljande på oberoende manus.

To All the Boys I’ve Loved Before (P.S. I Still Love You)

to all the boys I've loved before

Lana Condor har huvudrollen i To All The Boys I’ve Loved Before (P.S. I Still Love You).

Baserade på den bästsäljande romanen av Jenny Han handlar del ett och två av To All The Boys I’ve Loved Before (P.S. I Still Love You) om tonårstjejen Lara Jean, vars liv vänds upp och ned när hennes gamla kärleksbrev skickas iväg till tidigare förälskelser. 

Normala Människor

I Normala människor, baserad på Sally Rooneys bästsäljare, får vi följa överklasstjejen Marianne som växer upp i samma irländska småstad som arbetarsonen Connell. Hon har på grund av sin passivt aggressiva framtoning inga vänner i skolan. Connell å andra sidan är tystlåten, populär och hyllas för sina insatser i skolans gaeliska fotbollslag. Snart visar det sig att Marianne har besvarade känslor för Connell och en svidande romans tar sin början. I tolv avsnitt får vi följa förhållandets med- och motgångar.

Little Women

Filmen Little Women (Unga kvinnor på svenska), är baserad på Louisa May Alcotts klassiska roman från 1868. Historien handlar om de fyra systrarna March som vill leva ett liv på sina villkor i dåtidens USA. I rollerna ser vi bland annat Emma Watson. Att filmen fått gott om lovord skvallrar de sex Oscarsnomineringarna om.

Forrest Gump

Forrest Gump från 1994 bygger på en bok av Winston Groom och handlar om titelkaraktären (Tom Hanks) som sitter på en parkbänk och berättar om sitt liv för personer bredvid honom. Han drar historier om hur han har lyckats göra karriär som idrottsman, varit hjälte i Vietnamkriget och miljonär. Och självklart om kärleken till barndomskompisen Jenny som har hållit i sig i alla år. En fin feelgoodrulle som räknas till klassikerna.

The Reader

THE READER

David Kross och Kate Winslet i The Reader.

I The Reader av Bernhard Schlink (Högläsaren på svenska) inleder 15-åriga Michael Berg en affär med den 30-åriga Hanna som plötsligt försvinner. Åtta år senare iakttar han, som juridikstudent, rättegångarna mot nazisterna. En förbjuden kärleksrelation med Kate Winslet i filmens huvudroll som hon också fick en Oscar för.

Djävulen bär Prada

I romanen Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger och filmen med samma titel möter vi den skrämmande chefen Miranda Priesley, inspirerad av Vogues egen Anna Wintour, och ett tufft klimat på en tidningsredaktion där alla tävlar mot varandra. Den unga journalisten Andrea (Anne Hathaway) får jobbet som Mirandas assistent, och måste väga för- och nackdelarna med att vara i den glassiga men hetsiga miljön.

Breakfast at Tiffany’s

Här ser vi Audrey Hepburn i rollen som Holly Golightly, en ung kvinna som drömmer om en glammigare tillvaro än den hon lever med i sin nedgånga New York-lägenhet. När en ny kille flyttar in ovanför henne ser hon till att göra sig vän med honom och dra nytta av hans pengar. Filmen kom 1961 och bygger på en kortroman av Truman Capote.

The Perks of Being a Wallflower

The Perks Of Being A Wallflower

Emma Watson och Logan Lerman i The Perks Of Being A Wallflower.

Ett fängslande indiedrama om en blyg förstaårselev som kämpar med en depression, måste bearbeta sin bästa väns självmord och hantera sin första kärlek. Logan Lerman och Emma Watson växer upp på 90-talet i denna hyllade filmatisering av den bästsäljande romanen.

Foto: TT, Netflix

LÄS MER:

9 superstjärnor som du glömt var med i en Disneyfilm

25 skräckfilmer med höga betyg på IMDb och Rotten Tomatoes

17 riktiga feel good-filmer som du kan se på Netflix