Selena Gomez viktiga vädjan till Facebook – efter offentliga hatet

Selena Gomez ryter ifrån.

Nu kräver Selena Gomez att Facebook och Instagram stänger ner alla hat- och desinformationsgrupper på plattformarna.
– Vår framtid hänger på det här, skriver hon.
22 september, 2020
9 saker du inte visste om Selena Gomez
Slå på ljud

Den senaste tiden har flera stora namn satt sig emot det faktum att Facebook, och grundaren Mark Zuckerberg, tillåter grupper på den stora plattformen uttrycka sig hatiskt och sprida desinformation. Och en av de senaste som nu ansluter sig i ledet av kändisar är Selena Gomez.

”Vi har ett allvarligt problem”

I ett öppet meddelande skriver artisten nu:

”Selena här. Det har gått ett tag sedan vi satte oss ned. Vi har ett allvarligt problem. Facebook och Instagram används för att sprida hat, desinformation, rasism och fördomar. Jag sträcker ut en hand till er båda för att få stopp på detta”, skriver Selena Gomez i det öppna brevet och taggar ägarna Mark Zuckerberg och Sheryl Sandberg.

Hon fortsätter:

”Snälla stäng ner grupper och användare som sprider hatvideor och desinformation. Vår framtid hänger på det. Det är valår. Vi har inte råd med desinformation om röstning. Det måste finnas en faktagranskare och någon som tar ansvar”.

I början av meddelandet refererar Selena till mötet som hon och Mark Zuckerberg hade 2016, i samband med en sociala medier-kampanj. I bilden från deras senaste möte, är det stoj och stimm. Men nu menar Selena allvar.

Stop hate for profit-kampanjen

Selena Gomez vädjar till Mark Zuckerberg och i ryggen har hon internet-uppropet Stop hate for profit, vilken kickade igång i början av året. Stop hate for profit-upproret är alltså en kampanj där företag, organisationer, personer och kändisar med många följare drar in sina annonseringar på nämnda plattformar – för att sätta ner foten mot både Instagram och Facebooks ignorans gällande hat och rasism.

Förra veckan frös både Kim Kardashian och maken Kanye West sina konton i 24 timmar för att markera avståndet till plattforms-jättarnas agerande. Vi har även sett att Katy Perry och Leonardo DiCaprio gjort samma sak.

Kravet är alltså att Facebook och Instagram ska strypa de grupper som sprider hat, rasism, och desinformation.

Stop Hate for Profit-upproret startades av nio organisationer med fokus på mänskliga rättigheter. Däribland Anti-Defamation League, Color of Change, och NAACP och på hemsidan uttrycker de: ”Vi vill att Facebook ska ta det förnuftiga steget och ta itu med den skenande rasismen, desinformation och hat på sin plattform.”

Selena Gomez och Mark Zuckerberg.

2016 var det en annan ton mellan Facebook-grundaren Mark och Selena när de besökte Facebook-kontorets minsta rum – idag sätter hon ner foten.

Foto: TT/Instagram

LÄS MER:

Selena Gomez avslöjar galna detaljer om alla sina ex

Justin Bieber rappar om Selena Gomez i ny musikvideo

9 gånger Selena Gomez glänste på röda mattan