Selam Fessahaye om kaoset i mammas garderob, utanförskap och hyllat mode

Selam Fessahaye sommarpratar i P3 och berättar sin livshistoria

Designern och stylisten Selam Fessahaye har klätt så väl kronprinsessan Victoria som musikvärldens drottning Beyoncé. Nu berättar hon i sitt sommarprat i P1 om det älskade kaoset i mammas garderob, hur designdrömmen växte fram redan i sandlådan och hur allt hon gör förvandlas till politik.
20 augusti, 2021
Behind the scenes med ELLE – så ser höstens mode ut
1:00

Efter reklamen: Behind the scenes med ELLE – så ser höstens mode ut

(1:00)

Slå på ljud

Under Stockholm Fashion Week 2018 debutvisade designern Selam Fessahaye och hennes succé var ett faktum så snart modellerna intog catwalken. På tre år har allt gått i en rasande fart och i dag ser vi hennes sömmar på stora namn som Rita Ora, Lil Nas X, kronprinsessan Victoria och Beyoncé.

– Allt startade med min första visning 2018 under Stockholms modevecka. Idén om att skapa en kollektion växte fram från flera olika tankar. Jag ville vara kreativt fri och det var ett sätt för mig att vara så fri som jag kunde. I mitt arbete som stylist jobbar jag ofta med kunder mot uppdrag – med min egen kollektion har jag möjlighet att berätta min historia, sade Selam Fessahaye i en tidigare intervju med ELLE.

Modevisningen 2018 blev en succé, men när det var dags att tacka publiken fick Selam panik.

– Jag känner mig som tjuren Ferdinand, när han står i ingången och just ska gå in manegen. Det händer något, jag får panik, vänder mig om och springer backstage, berättar hon i sitt sommarprat.

Selam har en bakgrund som stylist inom film- och musikbranschen men efter den hyllade visningen skedde ett skifte.

– Nu är jag inte längre bakom kulisserna och stylar andra, nu står jag även i rampljuset och berättar min historia, och min historia blir automatiskt också politisk – vare sig jag vill eller inte.

I Selams sommarprat tar hon oss med på en resa från barndomen, fram till i dag med nedslag i de olika världarna hon levt i.

Redan som liten var hon intresserad av kläder och detaljer och var inte heller rädd för att sticka ut eller klä sig som hon själv önskade.

– Min mamma hade inte alltid full förståelse, men hon hade tålamod.

Selam berättar hur hon älskade att sitta i ett kaos av kläder och accessoarer i mammas garderob.

– Den konstnärliga ådran kommer från min mamma och mormor, berättar hon och tackar samtidigt för all den inspiration och kreativitet hon ärvt.

Men bakom accessoarer och vackra håruppsättningar finns också en tyngre aspekt. Hon berättar om moderns flykt till Sverige, pappans frånvaro, utanförskap och alkoholrelaterade problem.

Hur flytten från den trygga uppväxten på Kvarngärdet till Storvreta gjorde att hon inte hittade sin plats. Och hur hon snabbt anpassade sig till de nya sociala reglerna, vilket fick henne att känna skam.

Saknaden av trygghet gjorde att Selam skapade en egen trygghet inom sig själv, där hon fann ett eget hem. Hon berättar hur hon ofta har haft och fortfarande har ostrukturerade tankar likt ett virrvarr i huvudet och att det enda sättet att kontrollera dessa tankar är genom att skapa.

– Material, färg och siluetter ger jag liv åt ett språk som jag trivs att prata, ett språk där mina perspektiv och historia presenteras.

Selam pratar om att allt hon skapar är ett resultat som speglar hennes liv, erfarenheter och känslor.

– Det blir ett facit av mig själv.

Och att det speglar henne råder det inget tvivel om. För Selam är kläder så mycket mer än bara ett plagg.

– Alla mina minnen är kopplade till kläder, det är så jag ser världen. Jag ser kläder som karaktärer och personligheter som har en historia att berätta. De har förmåga att berätta allt utan att ge ifrån sig ett ljud.

Trots att Selams kläder syns på många stora namn så har hon inget intresse av att bara skapa snygga plagg.

– Det är allt runt omkring som gör det unikt och skapar helheten, där plaggen hittar hem.

Selam pratar om hållbarhet och hur kläder ska kunna bäras över generationer.

– I min värld är kläder konst, allt jag skapar ska kännas som det. Oavsett om plagget hänger längst in i garderoben eller ses på röda mattan, så ska de kunna bäras över generationer.

Men designerdrömmen har inte bara varit en dans på rosor. Hon berättar hur en allt högre ambitionsnivå stundtals tagit över det kreativa flowet. Och hur hon önskar att alla bara ska får vara utan att det behöver bli politiskt så fort de intar ett rum.

– Har vi inte kommit längre? Frågar hon lyssnarna i sommarpratet.

Selams designerdröm började med en resa till Bangkok för ett reklamjobb, men hon kom hem med något större.

– Jag är designer idag tack vare en väldigt stark omedveten medvetenhet.

Selam bjuder på ett inspirerande sommarprat med stort och hopp om framtiden. Och hon påminner oss om att: du är den du är och där du är i dag, det är där du ska vara.

Foto: SR/Annika Berglund