Sanningen om Joey och Rachels romans i Vänner

Rachel och Joey kramas

Hur tänkte manusförfattarna till Vänner när de skapade en av tv-historiens mest kritiserade romanser genom tiderna? Och vad tycker egentligen Jennifer Aniston och Matt LeBlanc själva om sina karaktärers relation? Vi har svaren!
17 mars, 2020

I slutet av februari i år kom beskedet som många väntat på – tv-serien Vänner kommer att komma tillbaka. Det var skådespelerskan Jennifer Aniston som avslöjade nyheten på Instagram då hon publicera en bild på hela casten samlad följt av texten: ”Det händer…”.

I inlägget taggade hon även in sina skådespelarkollegor, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer – samt den nya streamingtjänsten HBO Max.

Återföreningen har även bekräftas av produktionsbolaget bakom 90-talssuccén, Warner Bros, och tanken är att skapa ett specialavsnitt som kommer att släppas i samband med att HBO Max lanseras i maj i år.

Oväntade relationen i Vänner

I samband med återföreningen har många nu börjat se de gamla avsnitten igen. En fråga som har dykt upp (igen) handlar om relationen mellan Rachel, spelad av Jennifer Aniston, och Joey, spelad av Matt LeBlanc. Tv-serien består av tio säsonger som spelades 1994 till 2004. I säsong åtta uppstår oväntat kärlek mellan Rachel och Joey. Relationen överraskade många fans då Rachel alltid haft ett starkt band till Ross som hon även vid tillfället väntade barn ihop med.

Rachel och Joeys relation växte fram och i tre säsonger fick tittarna se hur de fann varandra. Trots det var deras relation aldrig speciellt uppskattad av fansen och i amerikansk media kallades det hela för ”kontroversiellt”. I den sista säsongen av Vänner avslutades relationen och alla kunde pusta ut.

Ville visa upp andra sidan av Joey

Det har spekulerats i om det var tittarnas kritik och försök att stoppa relationen som gjorde att manusförfattarna till slut såg till att paret gick skilda vägar. Men David Crane, en av skaparna till serien, berättar i en intervju att tanken redan från början var att Joey och Rachel skulle göra slut så småningom.

– Vi visste när vi gav oss in i det att det var fel. Så är det även i verkligheten. Det finns relationer som aldrig borde ha hänt. Även om du älskar någon, så är det kanske inte den du kommer leva ditt liv med, säger David Crane till Radio Times.

En tanke med romansen var att tittarna skulle få se en mer känslig och kärleksfull sida av Joey.

– Vi älskade att det hela tog Joey till en mer känslosam plats i livet, och att vi kunde låta Matt (LeBlanc) få testa färger i sin palett som han inte hade fått testa tidigare i serien, säger David Crane.

Jennifer Aniston om Rachel och Joeys romans

Enligt uppgifter ska inte bara tittarna ha ogillat Joey och Rachels relation, även skådespelarna själva ska ha varit starkt emot romansen. Daily Express skriver att Vänner-skådisarna alla kände väldigt starkt för sina karaktärer, och Matt LeBlanc ansåg att hans karaktär Joey aldrig skulle svikit sin vän Ross genom att ta hans tjej.

– Matt LeBlancs protest var ”Joey skulle aldrig göra så”, berättar en person som pratat med seriens skapare.

I boken I’ll Be There for You: The One About Friends skriver författaren Kelsey Miller att även Jennifer Aniston var emot romansen. Hon ska ha insisterat på att relationen var tvungen att vara endast fysisk och inte handla om äkta kärlek.

Foto: NBC, TT

LÄS MER:

Så gick det sen för skådespelarna i Vänner – här är hela listan

Vänner kommer tillbaka – det vet vi om specialavsnittet

Så mycket är skådespelarna från Vänner goda för i dag