Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Sandra Ohs starka tal vid Stop Asian Hate-demonstrationen i Pittsburgh

22 mar, 2021 
AvElin Jonsson
Sandra Oh tar ton under Stop Asian Hate-demonstrationen!
”Jag är stolt och jag är asiat”, lät Greys Anatomy-stjärnan Sandra Oh sina med-demonstranter veta under helgens Stop Asian Hate-demonstration på plats i Pittsburgh. Hör talet här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Stop asian hate – detta har häntBrand logo
Stop asian hate – detta har hänt

Samtidigt som coronavirusets spridning fick fart i början av 2020 kom flertalet rapporter om ökad rasism mot asiater. Covid-19 fick öknamnet ”kinavirus” och människor med asiatiskt påbrå vittnade om ett ökat hat och hot mot dem ute på stan och på internet. Enligt den ideella organisationen Stop AAPI Hate har 3800 hatbrott mot amerikaner med asiatiskt påbrå rapporterats in i USA under pandemin, och organisationen antar att mörkertalet är stort rapporterar Sveriges Television. Och värst drabbade är asiatiska kvinnor – 68 procent av brottsoffren i attacker mot den asiatiska befolkningen är kvinnor.

Under förra veckan fick hashtaggen Stop asian hate förnyad kraft efter det att sex siatiska kvinnor blivit ihjälskjutna på ett antal spasalonger i den amerikanska delstaten Georgia under tisdagen. Utöver att hashtaggen vaknade till liv, utbröt protester och demonstrationer på flera håll i USA.

Sandra Oh starka tal: Kommer ni hjälpa oss?

Under veckan som gått har vi sett flera kända skådespelare och artister med asiatisk ursprung tala öppet om sina erfarenheter av rasism. En av dem är Grey's Anatomy-skådisen Sandra Oh som under helgen höll ett minst sagt kraftfullt tal under Stop Asian Hate-demonstrationen i Pittsburgh, Pennsylvania USA. Delar av hennes tal har filmats och sedan delats på Twitter:

Annons

– Pittsburgh, jag är så glad och stolt över att vara här med er, säger Sandra Oh som står på gatan mitt i demonstrationen med en megafon i handen.

– Tack till er alla, alla som har organiserat, och gett oss en chans att gå samman och dela våra erfarenheter! För många av oss i våra olika grupperingar och samhällen så är det här första gången som vi kan sätta ord på våra rädslor och vår ilska. Och jag är så himla tacksam mot alla som är villiga att lyssna... En sak som jag vet är att många i våra små grupper är väldigt rädda, och jag förstår det. Men en väg man kan ta för att ta sig igenom rädslan är att nå ut till varandra!

– Så till alla här! Jag utmanar er: Om ni ser något, kommer ni hjälpa mig? Om ni ser en av era systrar eller bröder, kommer ni hjälpa oss?, undrade hon samtidigt som en stor skara i publiken svarade upp med ett rungande ”JA!”

– Vi måste förstå, att som asiatiska amerikaner, så måste vi finnas där för varandra, och säga ”Hjälp mig, och jag är här!”, fortsatte Sandra Oh samtidigt som hon slår fast att hon är en stolt asiat.

– Jag hör hemma här! Många av oss får inte den chansen, att säga så, så jag vill bara ge oss utrymmet att skrika det. Tack alla!

Flera kändisar sluter samman bakom Stop asian hate-rörelsen

Andra stora kändisar som Ashley Park från Netflix-serien Emily in Paris, Daniel Dae Kim från serien Lost, Kylie Jenner, Gemma Chan, John Legend och Eva Longoria med flera har visat sitt stöd för hashtaggen och rörelsen Stop asian hate.

Se delar av Sandra Ohs tal här:

Foto: TT/Instagram

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons