Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

Sandra Beijer släpper boken ”Mellan oss” i augusti

18 jun, 2019 
Sandra Beijer bloggar på ELLE.se
Efter att ha marinerat boken i tankarna i ett år började ELLE:s bloggare Sandra Beijer skriva på ”Mellan oss”. I augusti släpps boken som handlar om Minna som börjar högstadiet. Men hennes planer blir inte alls som hon tänkt sig. ”Hon är vilsen rätt liten person som längtar väldigt mycket till att livet ska börja”, säger Sandra Beijer.
Annons

I boken som fått titeln Mellan oss får vi följa Minna som börjar högstadiet. Hon har bestämt sig för att det är nu hon ska klättra i status. Men det visar sig att det finns en hel del komplicerade regler i högstadiet som ställer till det.

– En bok om högstadiet har nog alltid funnits i mig. Jag minns så mycket från den där tiden då man varken var tonåring eller barn, när man varken stod ut med sig själv eller andra runt omkring. Jag ville prova att utforska det, säger Sandra Beijer.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Hon gick runt och kände på boken i ett år innan hon bestämde sig för att skriva den.

– Man vet ju aldrig om man kommer orka stå ut med en historia. För mig är det en bra grej att marinera idén lite. Hösten 2017 började jag skriva, så drygt två år tog det väl från första meningen till utgivning.

Vad fick du inspiration ifrån?

– Musik och godis till exempel! Ett ypperligt sätt att kicka igång sitt gamla tonårsjag är att utsätta sig själv för dofter, smaker och ljud som en upplevde då. Gick förvånansvärt lätt att förflytta sig bakåt. Var spännande när man insåg hur många minnen som ligger latent i huvudet. Öppnar man en dörr öppnas ytterligare tio.

Annons

Finns det något som känts extra viktigt i processen?

– För mig är det viktigt med struktur i en bokprocess. Jag gör ett tydlig skelett av bokens uppbyggnad för att sedan kunna hoppa mellan kapitel och slippa skriva linjärt. Ordning och reda är viktigt för att inte helt tappa bort mig.

Vem är Minna?

– Hon är vilsen rätt liten person som längtar väldigt mycket till att livet ska börja. Hon är undersökande och en betraktare och som läsare får man följa högstadiets första termin genom hennes ögon.

Hur mycket har du använt dig av egna erfarenheter från högstadiet när du skrivit boken?

– Jag tror alla författare använder delar av sig själv i sina böcker. Det finns så mycket att hämta i högstadiet dessutom. Men jag är inte Minna och Minna är inte jag.

Sandra Beijers bok Mellan oss
”Mellan oss” släpps den 24 augusti. Foto: Natur & Kultur

Hur var din upplevelse av högstadiet?

– Hemsk, precis som för alla andra.

För vilka har du skrivit boken?

Annons

– Tänker aldrig riktigt på målgruppen när jag skriver, men hoppas att de som läser den tycker om den. Den handlar mycket om ensamhet och tankar kring det, så om man tycker om sådant så!

Karaktären söker tröst i rymdens oändlighet, vad innebär det?

– Jag ville hitta något hon kunde få ha för sig själv och tyckte att rymden blev en fin kontrast till en högstadieskolas trånga korridorer.

Brukar du själv söka tröst i rymdens oändlighet?

– Nä, inte direkt. Hehe. Men söker tröst i annat på det sätt huvudkaraktären använder rymden. Som musik till exempel.

Kommer vi se fler böcker av dig i framtiden? Har du någon idé om vad dessa kommer att handla om?

– Ja, det hoppas jag! Jag har en fjärde romanidé, men först måste den marineras ett bra tag inuti innan man vet om den är något. Det är ju inte alls säkert än, säger Sandra Beijer.

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons