Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Saknar du Bridgerton? Här är Netflix nya kostymdrama Övertalning

15 jul, 2022 
AvLouise Berglund
Filmen Övertalning på Netflix
Saknar du Bridgerton? Tur då att Netflix har ett nytt kostymdrama att sätta tänderna i. Filmen Övertalning är baserad på Jane Austens bok med samma namn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ikoniska kärlekspar på film – som verkligen tagit oss med stormBrand logo
Ikoniska kärlekspar på film – som verkligen tagit oss med storm

Brustna hjärtan, trånande blickar, lyxiga miljöer, topphattar, promenader och vin. Låter det som en tv-serie du känner igen? Bridgerton kanske? Säsong ett och två såg man ju klart på två sekunder.

Nu finns ett nytt kostymdrama på Netflix. Denna gång i filmformat. Titeln är Övertalning och filmen är baserad på Jane Austens bok med samma titel. Det är faktiskt hennes sista fullbordade roman som blev klar 1817 men gavs ut 1818, efter hennes död. Originaltiteln är Persuasion.

Det handlar filmen Övertalning på Netflix om

Övertalning utspelar sig på 1800-talet och handlingen kretsar kring Anne Elliot som spelas av Dakota Johnson. Hon tillhör en överklassfamilj och var för åtta år sedan störtkär i sjömannen Frederick Wentworth. Han spelas av Cosmo Jarvis. Tyvärr övertalade Annes familj henne att inte gifta sig med honom eftersom han inte var framgångsrik nog.

Cosmo Jarvis i rollen som kapten Frederick Wentworth i filmen Övertalning på Netflix
Cosmo Jarvis som Captain Frederick Wentworth i Övertalning.

Det här har Anne ångrat sedan dess och hon spenderar dagarna med att dricka vin, läsa böcker och bada badkar. Och tänka på sin sjöman. En dag dyker han plötsligt upp. Han har blivit en framgångsrik kapten. Nu måste Anne välja om hon ska erkänna sitt misstag eller typ grina i badkaret för all evig framtid. Och frågan är om kapten Fredrick ens kommer vilja inleda något nytt efter att ha blivit så sårad.

Annons

Dakota Johnson pratar direkt in i kameran

Regisserat har Carrie Cracknell gjort och det är tydligt att hon velat modernisera tilltalet i filmen. Dakota Johnson bryter den fjärde väggen och pratar ofta in i kameran, direkt till tittaren. Det måste man ända kalla för ett udda grepp i en romantisk film som utspelar sig på 1800-talet. Och om jag ska vara ärlig är det lite störande när hon gör det för vad som känns som den hundrade gången.

Extra bra spelad är Nikki Amuka-Birds roll som Annes rådgivare och i princip extramamma, Lady Russell. Hon är den perfekta balansen av rik och sassy men aldrig otrevlig. Jag uppskattade även den extremt otrevliga karaktären Mary Musgrove, syster till Anne, som spelas av Mia McKenna-Bruce. Hon är sur hela filmen igenom, tycker att mannen kan ta hand om barnen och är en mästare på att ligga på en divan och gnälla. Uppfriskande för en 1800-tals-lady!

Filmen har fått halvdåliga recensioner men för dig som är en romantiker som är svag för scener bland otrolig arkitektur och natur håller Övertalning absolut för en filmkväll i soffan.

Övertalning släpps på Netflix den 15 juli.

Annons