13 saker du inte visste om Sabrina tonårshäxan

20 apr, 2021 
AvNina Nyström
Sabrina och hennes fastrar
Sabrina tonårshäxan är SÅ mycket nostalgi för alla som växte upp på 90-talet. Här är 13 roliga och intressanta fakta om serien som du nog inte hade koll på – till exempel att Sabrina härstammar från serien Acke, som ligger till grund för Riverdale.
Annons
6 gånger som barnversionen av en TV-karaktär är riktigt lik den vuxna
6 gånger som barnversionen av en TV-karaktär är riktigt lik den vuxna

När tv-serien Sabrina tonårshäxan hade premiär 1996 blev succén snabbt ett faktum. Det allra första avsnittet lockade hela 17 miljoner tittare runt om i världen, och totalt blev det sju säsonger och 163 avsnitt av serien.

Handlingen kretsar kring Sabrina Spellman (Melissa Joan Hart) som bor tillsammans med sina fastrar, Hilda (Caroline Rhea) och Zelda (Beth Broderick). För människor utanför deras hem verkar Sabrina vara som vilken tonåring som helst – men hon är egentligen en häxa. Något som kan ställa till problem när hon vill åtgärda dilemman i vardagen med hjälp av magi.

I familjen ingår, som vi alla nog minns, också den svarta katten Salem Saberhagen, som egentligen också är en trollkarl men som har blivit förvandlad till katt som straff för att han försökte erövra världen. Här är några andra spännande detaljer du däremot nog inte visste om serien:

Annons

13 roliga detaljer och fakta om Sabrina tonårshäxan

1. Från början var det tänkt att rollen som Sabrina skulle spelas av Sarah Michelle Gellar. Men hon valde vampyrjakt i rollen som Buffy istället, och Melissa Joan Hart blev Sabrina.

2. Innan succén med Sabrina spelade Melissa Joan Hart huvudrollen i en annan populär serie: Clarissa Explains It All på Nickelodeon, men hade inga planer på att fortsätta skådespelarkarriären efter det. Hon hade snarare sett framför sig att lämna Hollywood och satsa på studierna.

”Jag var väldigt medveten om barnstjärne-stigmat. Man får en stor roll, men sen är det svårt att ta sig vidare efter det. Jag förväntade mig aldrig att det här skulle vara en livslång karriär” berättade Hart i Cosmopolitan 2020.

serietidning om Sabrina

3. Figuren Sabrina Spellman var från början en bifigur i den tecknade serien Acke (som gavs ut i Sverige mellan 1969 och 2002 och ligger till grund för nutida succéserien Riverdale). Efter ett tag fick hon sedan en egen serietidning med samma namn; Sabrina tonårshäxan. Under 1970-talet gjordes också en tecknad TV-serie om Sabrina i USA och det har också skrivits ungdomsromaner om henne.

Annons

4. Det var faktiskt Melissa Joan Harts mamma som såg till att serien som vi känner den blev till överhuvudtaget! Inspirerad av seriefiguren initierade hon filmen Sabrina tonårshäxan (du visste väl att det fanns en film också?) 1996, och fortsatte lobba stenhårt för att det också skulle bli en tv-serie av historien. Till slut fick hon sin vilja fram och var sedan producent för serien under alla säsonger.

5. Även Melissa Joan Harts lillasyster Emily Hart gjorde gästspel i serien, som Sabrinas kusin Amanda.

6. I filmen hette familjen Sawyer, men till serien ändrades namnet till Spellman, som i serietidningen. Även Sabrinas fastrar spelades av andra skådisar i filmen.

Ryan Reynolds och Sabrina
Så unga!

7. I filmen om Sabrina spelade Ryan Reynolds rollen som hennes crush Seth – och de två klickade verkligen. Efter inspelningarna var slut gav Ryan Melissa en klocka i present, och kvällen slutade med hångel på hotellrummet.

Annons

8. Dejtade Melissa Joan Hart någonsin Nate Richert som spelade Sabrinas pojkvän Harvey Kinkle? Nope, tyvärr inte. Hon erkänner dock att hon hade en lite crush på honom i början, men tyvärr dejtade han då en tjej som arbetade på ett annat projekt på Universal Studios. Den tjejen (Lindsay Sloane) blev sedan en del av casten i Sabrina tonårshäxan som Sabrinas vän Valerie – och senare också en av Harts bästa vänner!

Sabrina och Harvey

9. Efter säsong fyra skrevs Harvey ut från serien för att kunna ge Sabrina en nystart efter High School. Men, fansen uppskattade inte tilltaget, och i säsong sex var han tillbaka.

10. Kanalen hade en idé om att skapa en konflikt mellan fastrarna genom att en av dem plötsligt inte längre ville ha Sabrina boende hos dem. Den idén sköts dock ner fort med motiveringen att hon är en tonåring – om hon inte har sina föräldrar och en av hennes två trygga punkter i livet plötsligt inte vill bo med henne längre, hur ska vi då kunna skratta åt serien?

sabrina och salem
Sabrina och Salem – vilka minnen!

11. Kul kuriosa: Salems röst görs av Nick Bakay som också var både producent och manusförfattare av serien.

Annons

12. Salem skapades för övrigt av en blandning av riktiga katter, animering och konstgjorda katter. ”Det fanns katter för alla situationer”, har Hart berättat i intervjuer. ”Det fanns en katt som hoppade, en som var bra att hålla i famnen, en som attackerade garnnystan, och en lång rad andra.”

Sabrina och Britney
Sabrina och Britney blev vänner på riktigt.

13. Även stjärnor som Britney Spears och Justin Timberlake har gjort gästspel i serien, och Melissa blev vän med båda. I sina memoarer skriver hon om minnen från festande i Västindien med 'NSync och hur hon smög in den då minderåriga Britney Spears på klubb för att få henne att känna sig anonym och bara var tonåring en stund. Det gick sådär.

Foto: Skärmdumpar

Källa: E Online, Wikipedia

Annons
Innehåller annonslänkar