Så gick det sen för skådisarna i Dawson's Creek

Dawsons creek – vad hände sen

Dawson Leery, Joey Potter, Jen Lindley... Vad hände egentligen med skådisarna i kultserien Dawson's Creek? Vi vet!

Succéserien Dawson’s Creek hade premiär 1998 och under sex säsonger satt vi tittare bänkade framför tv:n för att ta del av ett gäng ungdomars uppväxt i den amerikanska småstaden Capeside.

Men vad hände egentligen med Dawson och Joey och alla de andra skådespelarna i serien? Vi vet!

James van der Beek – Dawson Leery

Huvudrollen i serien, Dawson, spelades av James van der Beek. En filmälskare som analyserade allt i minsta detalj, gärna tillsammans med Joey, spelad av Katie Holmes. I samband med att serien sändes medverkade han i filmer som Varsity Blues och Rules of attraction, men fick aldrig riktig fart i sin skådiskarriär efter seriens slut.

Dock slog han igenom stort på internet genom memen Crying Dawson, och när gänget återförenades i en intervju i Entertainment Weekly kommenterade han:

— Jag älskar det. Det är min favoritsak med hela showen. Det är superroligt att man kan jobba med en serie i sex år… och det kokas ner till tre sekunder!

James van der Beek är gift med Kimberly Brook och de har fem barn tillsammans. För ett par månader sedan medverkade han i amerikanska Dancing with the stars, där han även berättade att han och frun Kimberly nyligen förlorat sitt sjätte barn sent i graviditeten.

Så här såg han ut då:

James van der Beek.

James van der Beek.

Och så här ser han ut idag!

Katie Holmes – Joey Potter

Joey Potter, spelad av Katie Holmes, var granntjejen som blev kär i barndomskompisen Dawson. Katie Holmes fick sitt stora genombrott i serien och har medverkat i en rad filmer sedan dess, bland annat Batman Begins, Thank you for smoking och Oceans 8. Dessutom hade hon ett mycket omskrivet äktenskap med Tom Cruise. De gifte sig 2006 och fick dottern Suri året efter, men skilde sig 2012.

Det ryktades länge att hon dejtade skådespelaren Jamie Foxx efter skilsmässan men de höll relationen hemlig ändå fram till 2017 då de började visa sig offentligt tillsammans. Förra året separerade dock paret, och Holmes har sagt i flera intervjuer att hon numera fokuserar på sig själv och sin dotter.

Så här såg hon ut då:

Och nu!

Michelle Williams – Jen Lindley

Jen var den struliga New York-tjejen som fick flytta till mormor på landet eftersom hon levde för vilt i storstaden, och spelades av Michelle Williams. Williams är förmodligen den som har lyckats allra bäst med sin skådespelarkarriär och har blivit nominerad till en Oscar hela fyra gånger. Hennes riktiga genomslag kom i filmen Brokeback mountain, där hon även träffade framlidne Heath Ledger. De gifte sig 2004 och fick dottern Matilda, 14. Paret skilde sig 2007 och året efter gick Heath bort i vad som tros vara en oavsiktlig överdos av bland annat starka sömnpiller och smärtstillande mediciner.

Filmer hon har medverkat i är bland annat My week with Marilyn, Shutter island och Blue valentine.

Idag är hon förlovad med regissören Thomas Kail och paret väntar just nu sitt första gemensamma barn.

Så här såg hon ut då:

Michelle Williams.

Michelle Williams.

Och nu:

https://www.instagram.com/p/B7tOyZJiiPC/

Joshua Jackson – Pacey Witter

Pacey var den godhjärtade slackern som fick alla att skratta, och spelades av kanadensiska skådespelaren Joshua Jackson. Han hade egentligen redan slagit igenom innan han medverkade i serien, i kultfilmen Mighty ducks från 1992, och medverkade i filmer som Mördande legender och The Skulls när serien sändes. Filmkarriären tog aldrig riktigt fart efter det men på senare år har han medverkat i en del framgångsrika serier, bland annat Fringe och The Affair.

Joshua Jackson dejtade Katie Holmes under de två första säsongerna. 2006 blev han tillsammans med skådespelerskan Diane Kruger men paret separerade tio år senare. Idag är han gift med Jodie Turner-Smith och paret väntar dessutom sitt första barn tillsammans.

Så här såg han ut då:

Joshua Jackson.

Joshua Jackson.

Och nu:

Mary Beth Peil – Evelyn ”Grams” Ryan

Evelyn ”Grams” Ryan var Jens religiösa mormor som visade sig vara mycket mer förstående inför tonåringarnas problem än vad de kunde ana. Rollen spelades av Mary Beth Peil. Efter serien har hon fortsatt att arbeta med teater då hon är utbildad operasångerska och jobbade som sångerska i 20 år innan hon gick över till tv. Hon har dessutom gjort en del tv-roller, bland annat i serien The Good Wife.

Så här såg hon ut då:

Och nu:

Meredith Monroe – Andie McPhee

Meredith Monroe spelade rollen som Andie McPhee i serien, som var tillsammans med Pacey en tid och också kämpade mot psykisk ohälsa i serien. Efter seriens slut har Monroe fortsatt med skådespeleriet och synts i en del mindre roller, bland annat i serier som Hart of Dixie och Criminal Minds.

Hon är gift med Steven Kavovit och paret har två barn tillsammans.

Så här såg hon ut då:

Meredith Monroe.

Meredith Monroe.

Och nu:

Kerr Smith – Jack McPhee

Kerr Smith spelade Jack McPhee, Andies bror, som kom ut som gay i serien. Han blev den första mannen att visa upp en samkönad kyss i amerikansk tv, året var 1999. Smith har efter serien haft roller i serierna Förhäxad, Final destination, The fosters och NCIS. 2019 spelade han rektor i Netflix-serien Riverdale. Mellan 2003 och 2009 var han gift med skådespelaren Harmoni Everett, men har i dag gift om sig och driver ett holistiskt hälsocenter med frun Lisa Smith.

Så här såg han ut då:

Kerr Smith.

Kerr Smith.

Och nu!

Busy Philipps – Audrey Liddell

Busy Philipps spelade utåtriktade Audrey som var Joeys rumskamrat på universitetet. Busy Philipps har medverkat i en rad produktioner efter Dawson’s Creek, bland annat i serier som Nollor och nördar och Cougar town och i filmer som White chicks, I feel pretty och He’s just not that into you. 2007 gifte hon sig med regissören Marc Silverstein och paret har två döttrar tillsammans.

Under inspelningarna träffade hon Michelle Williams och duon är fortfarande bästa vänner.

Så här såg hon ut då:

Och nu:

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Och så här såg hela gänget ut när de återförenades för en intervju i Entertainment Weekly för två år sedan, i samband med att serien fyllde 20 år!

Foto: TT

Läs mer:

Så gick det sen för skådisarna i One Tree Hill

BSB, NKOTB, N’Sync – så gick det sen för pojkbanden

Kändisarnas egna bilder från Oscarsgalan 2020