Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Så gick det sen för skådisarna från Skam

21 sep, 2020 
AvStina Dahlgren
tjejerna i Skam
Noora, Sana, William och Eva tog miljontals tittare med storm när tv-serien Skam slog igenom med buller och bång 2015. Men vad gör skådisarna i dag, fem år efter succén?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 serier med högsta betyg på IMDbBrand logo
10 serier med högsta betyg på IMDb

2015 kom den första säsongen av den norska tv-serien Skam. Avsnitten var bara en kvart långa och tog hela Skandinavien med storm. Under fyra säsonger fick tittarna lära känna Eva, Noora, Isak, William, Sana och de andra gymnasieeleverna på Hartvig Nisses gymnasieskola i Oslo.

fem tjejer går i rad på en väg
Från vänster: Chris, Vilde, Eva, Noora, Sana.

I den första säsongen följde vi Eva, hennes relation med Jonas och kampen med att hitta nya vänner. I andra säsongen följde vi den kaxiga Noora som föll för skolans största player William. Säsong tre hade fokus på Isak som blev osäker på sin sexualitet när han fick känslor för Even, och den fjärde och sista säsongen följde muslimen Sana och hennes upplevelse av tonårstiden.

Annons

Det gör skådespelarna från Skam i dag

Serien sågs av miljoner och har prisats världen över. Bland annat har Frankrike, Tyskland, Spanien och USA gjort egna versioner av Skam. Men hur gick det med skådisarna efter den stora succén? Vi har tagit reda på vad de gör i dag och hur livet efter tv-serien ser ut för dem.

Josefine Frida Pettersen (Noora)

Noora i Skam

Josefine Frida Pettersen är 24 år gammal i dag och har gått från film till teater. Enligt den norska sajten 730 ska hon ha medverkat i musikaler som Hair och Slaget på Tesikelstad och dessutom spelade hon en av rollerna i en en modern version av Robin Hood.

Annons

Josefine har också provat på jobbet som röstskådis och gjorde rösten till Smurfan i Norges version av den animerade långfilmen Smurfarna: Den försvunna byn. Förra året gjorde hon sin första långfilm då hon spelade en av rollerna i dansfilmen Disco.

Här kan du se trailern till Disco:

 Eva i Skam

Lisa Teige (Eva)

Lisa Teige är 22 år i dag och har lagt en hel del tid på dans efter succén med Skam. Hon har bland annat studerat på Edvard Munch videregående skole i Oslo där hon gick deras danslinje. Hon har även fortsatt med skådespeleriet och synts i filmer som Forestillingen där hon spelar en psykiskt sjuk dansare, samt i dansfilmen Battle där hon spelade huvudrollen 2018.

Annons

Här kan du se trailern till Battle:

Vilde i Skam

Ulrikka Falch (Vilde)

24-åriga Ulrikke Falch har engagerat sig i den feministiska kampen och har länge använt sina sociala medier till att nå ut med viktiga budskap. 2018 gav hon ut en handbok i feminism med namnet Jenteloven.

Den senaste tiden har varit turbulent för Ulrikke. Hon blev tillsammans med Ex on the beach-deltagaren Elvejord Borg, men under de månader som paret var tillsammans hann de göra slut och bli ihop igen flera gånger om.

Förra året annonserade den norska kanalen NRK att Ulrikke skulle få ett eget program med namnet F-ordet där feminism skulle vara i fokus. Men under inspelningarna kollapsade skådisen och hon blev sjukskriven.

Annons
Ett inlägg på Instagram med vit text på svart bakgrund
I ett sista inlägg berättade Ulrikke Falch för sina följare att hon skulle ta bort sin Instagram.

– Jag fick ett så kraftigt ångestanfall att jag hamnade på akuten. Då stoppades allt. NRK var väldigt snabba på att ta hand mig. De stoppade produktionen och satte den på paus, berättade hon för tidningen VG i efterhand.

Sana i Skam

I samma veva tog hon bort sina sociala medier då hon ville försöka hitta sitt värde utanför Instagram.

Annons

Iman Meskini (Sana)

Den allra sista säsongen av Skam handlade om Sana och hennes liv som tonåring och muslim. Efter serien medverkade hon i dokumentären Livet etter Sana där hon berättar om hur det är att växa upp som ung muslim i Norge.

2018 var hon en av deltagarna i realityserien 71 grader nord, programmet som går ut på att de tävlande ska förflytta sig från den norska halvön Lindesnes hela vägen bort till Nordkapp. Sana hamnade på en hedrande andraplats.

Chris i Skam

Förra sommaren gifte hon sig med Mourad Jarrari vilket kom som en överraskning för fansen då paret valt att hålla relationen hemlig.

Annons
Ina Svenningdal från skam med sin pojkvän

Ina Svenningdal (Chris)

Jonas i Skam

Efter Skam har Ina studerat på Teaterhögskolan i Oslo och spelat i några enstaka föreställningar. Hon är tillsammans med Ole Dennis Heggeli, men paret är väldigt privata och kommenterar sällan sin relation.

Annons

Marlon Langeland (Jonas)

Marlon Langeland är 21 år och har efter Skam hunnit medverka i flera serier och dokumentärer. Bland annat har han synts i tv-serien Twin där han spelar mot den norska Game of Thrones-stjärnan Kristofer Hivju.

 Isak i Skam

Förra året släpptes en serie på Instagram där Marlon Langeland i samarbete med det norska flyktingrådet lyfte flyktingfrågan. Han mötte ungdomar på flykt, lyssnade på dem, och testade själv att leva som en flykting. Marlons egen pappa kom till Norge som politisk flykting, därför har det varit viktigt för skådespelaren att engagera sig i och lyfta frågan.

Annons

Tarjei Sandvik Moe (Isak)

Tarjei Sandvik Moe spelade Isak som stod i fokus i Skams tredje säsong. I dag är Tarjei 21 år gammal och har medverkat flera filmer och föreställningar, bland annat musikalen Grease och den erotiska thrillern En affære.

Chris i Skam

Se trailern till En affære här:

Herman Tømmeraas (Penetrator-Chris)

William i Skam

Herman Tømmeraas har fortsatt sin karriär som skådis även efter serien. Han har bland annat spelat huvudrollen som Erling i ungdomsserien Semester, samt spelat i Netflix-produktionen Ragnarok.

Annons

Herman har hela 2,7 miljoner följare på Instagram. Han var tidigare tillsammans med modellen Amalie Snøløs, men tidigare i år bekräftade paret att de gått skilda vägar.

Thomas Hayes (William)

Even I Skam

William och Nooras kärleksresa i Skam följdes av en hel värld. Thomas Hayes blev föremålet för mångas förälskelse hemma i stugorna, men han hoppade av Skam efter två säsonger. Istället ville han satsa på en karriär som DJ, men den fick han snabbt lov att lägga ner igen.

2018 släpptes serien Han heter ikke William, en fiktiv realityserie som handlade om hur trött Thomas Hayes var på att förknippas med William.

Henrik Holm (Even)

Even var Isaks stora kärlek i säsong tre, men efter serien har han bytt karriär. I dag är han modell och är sedan 2017 tillsammans med Lea Meyer, även hon modell. Paret har av utländsk media kallats för ”Norges svar på Johnny Depp och Kate Moss”.

Källa: 730.no

Foto: NRK, Instagram, TT

LÄS MER:

Disco är den nya filmen med Skam-Noora i huvudrollen

Skam-Eva spelar huvudrollen i ny film på Netflix

Hurra! Succéserien Skam blir bokserie – då släpps den

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons