Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Så gick det sen för de unga skådisarna i tv-serien Andra avenyn

10 dec, 2021 
AvSaga Pettersson
Så gick det sen för de unga skådisarna i tv-serien Andra avenyn
I tv-serien Andra avenyn som gick på SVT under det sena 00-talet såg vi flera stora etablerade skådisar. Men vad hände egentligen med de unga skådisarna som mer eller mindre gjorde sin debut i serien, efter att inspelningarna var över?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
9 före detta tonårsskådisar som nu spelar någons förälderBrand logo
9 före detta tonårsskådisar som nu spelar någons förälder

Om man nynnade på Friday i'm in love under det sena 00-talet var man antingen ett The Cure-fan, eller en trogen Andra avenyn-tittare, inte sant? I dramaserien som sändes mellan 2007-2010 på SVT, fick vi följa ett gäng familjer i den fiktiva satsdelen Riverside i Göteborg.

Det blev totalt 185 avsnitt av den populära tv-serien innan den lades ner, och vad hände då med de unga skådisarna? Det är faktiskt en hel drös av dem som vi sett i andra roller efter Andra avenyn.

Annons

Alicia Vikander spelade Josefin

Alicia Vikander under pressträffen för premiären av Andra avenyn.

Den som det gått bäst för efter Andra avenyn är onekligen Alicia Vikander, som idag är en självklar stjärna i Hollywood. Hon har landat huvudroller i stora filmer som Tomb raider och The danish girl. Och listan på priser hon kammat hem för sina skådespelarinsatser är inte kort. Redan 2012 vann hon en guldbagge för rollen som Katarina i Till det som är vackert, och för sin insats i The danish girl vann hon en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll, och i samma kategori även Screen Actors Guild Award, Critics Choice Award och Satellite Award.

Annons

Rollen som Josefin i Andra avenyn var en av Alicias första roller någonsin.

Sedan i år axlar hon även ett nytt uppdrag, som mamma åt hennes och Michael Fassbenders barn. Hon har även frontat kampanjer för Louis Vuitton.

Alicia Vikander på front row under Louis Vuittons visning under modeveckan i Paris, ihop med Ana de Armas och Catherine Deneuve.

Maja Rung spelade Liv

Maja Rung under inspelningarna av Andra avenyn 2007.

Maja Rung spelade Liv, och efter Andra avenyn har vi sett henne i flera tv-produktioner. Hon hoppade på scenskolan i Göteborg direkt efter inspelningarna, och hon har synts i En man som heter Ove, Svartsjön och Alla utom vi.

Annons

Vi såg henne också i en av huvudrollerna i förra årets julkalender Mirakel, och nu senast i Viaplay-serien Dystopia tillsammans med bland annat Madeleine Martin och Happy Jankell.

Maja Rung under inspelningarna av julkalendern 2020 tillsammans med Bibi Lenhoff.

Jonas Bane spelade Kim

Jonas Bane inför Andra avenyn.

Jonas Bane spelade Kim. Han syntes senare i samma roll, men i spinoffen Riverside. Därefter hängde han kvar ett tag i mediasvängen, har medverkade i Morgonpasset i P3 under lördagsmornar och har gjort röster till flera animerade filmer. 2015 medverkade han även i Green day-musikalen American idiot, men efter det tog han ett kliv från rampljuset.

Annons

I sin Instagram-bio beskriver han sig idag som ”Miljövetare och klimatlobbyist”, och bland inläggen framgår det tydligt att han är engagerad i miljö- och klimatfrågan.

Fortesa Hoti spelade Roxana

Fortesa Hoti spelade rollen som Roxana, och för rollen nominerades hon till årets bästa kvinnliga skådespelare i Aftonbladets TV-pris, trots att hon inte hade någon tidigare erfarenhet av skådespeleri eller någon utbildning i det. I en intervju med Göteborgs posten har hon berättat att hon använde sig av självupplevda erfarenheter.

Annons

– Jag visste inte hur man gjorde, tekniskt, så jag öppnade upp mina egna mentala sår. Från flykten till Sverige och andra traumatiska händelser i mitt liv som jag hade trängt undan, säger hon i intervjun, tio år efter inspelningarna av Andra avenyn.

Fortesa Hoti under inspelningarna 2007.

Hon kom till Sverige från Kosovo som treåring, och efter Andra avenyn fick hon en identitetskris – något som senare ledde till panikångest, självmordstankar och att hon tillslut inte kom upp ur sängen. Hennes syster uppmanade henne att söka hjälp, vilket hon då gjorde.

Annons

– Jag insåg det även själv. Tiden gick men ångesten, och panikångesten som kom efter Andra Avenyn, försvann aldrig. Tidigare hade jag belönats för att må dåligt. Jag fick lön för det. Men livet funkar inte så.

Fortesa Hoti i höstas, under premiären av tv-serien Två Systrar.

2013 hade hon huvudrollen i filmen Orion, och i intervjun med GP säger hon att hon vill arbeta med skådespeleri, men att hon inte vill förlora sig själv igen.

Nanna Blondell spelade Olga

Nanna Blondell under inspelningarna av Andra avenyn.

Nanna Blondell är inte direkt en doldis idag. Hon spelade Olga i den första säsongen av Andra avenyn, men debuterade som skådis redan två år innan i Livet enligt Rosa. Vi har sett henne i Äkta människor, Boys och Finaste familjen.

Annons

Och under det senaste året har hon synts i Marvel-filmen Black widow ihop med Scarlett Johansson, och i huvudrollen i Netflix-filmen Red dot tillsammans med Anastasios Solis.

Nanna Blondell inför premiären av filmen Red dot.

Anders Nordahl spelade David

Anders Nordahl under inspelningarna av Andra avenyn.

Anders Nordahl spelade David. Efter Andra avenyn har han setts i mindre roller i bland annat en av Johan Falk-filmerna, Fjällbackamorden och nu senast i HBO-serien Gösta. Men framför allt har han livnärt sig på att jobba som barnskötare.

Annons

Filip Berg spelade ”Dildo”

Filip Berg spelade karaktären som gick under smeknamnet Dildo. Idag är han en väletablerad skådis i Sverige, och listan på filmer och serier han medverkat i genom åren är allt annat än kort. Redan innan Andra avenyn hade han en uppmärksammad roll i Hip hip hora! och i Ondskan.

I Svartsjön spelade Filip Berg mot Hedda Stiernstedt.

Han har axlat roller i bland annat En man som heter Ove, Svartsjön, Springfloden och Tjockare än vatten. Inför Guldbaggegalan 2016 nominerades han i kategorin Bästa manliga huvudroll för sin insats i filmen Odödliga, där han spelar mot Madeleine Martin.

Annons

Och just nu är han aktuell i julkalendern Familjen Knyckertz.

Mohammed El Assir spelade Hamza

Mohammed El Assir spelade Hamza i Andra avenyn, och efter inspelningarna har han haft några små roller i andra tv-produktioner, bland annat i Irene Huss och Johan Falk. Utöver det har han verkat i restaurangbranschen. 2010 medverkade han i ett avsnitt i tv-serien Kniven mot strupen, där han fick hjälp att rädda sin restaurang från att gå i konkurs. Det framkom senare i säsongen att han sålt sin restaurang.

Idag jobbar han som fastighetsförvaltare, skriver GP.

Mohamed Said och Mohammed El-Assir spelade syskonen Hamza och Karim i tv-serien.

Mohamed Said spelade Karim

Mohamed Said spelade Karim, och har även han, som sina Andra avenyn-kollegor ägnat sig åt skådespeleriet även efter tv-serien – och redan året innan syntes han i guldbaggevinnande filmen Säg att du älskar mig. Han har också bland annat spelat en huvudroll i filmen Ingen så fin som du mot skådisstjärnan Evin Ahmad.

Men har idag sadlat om helt. Han jobbar numera som journalist på SVT.

Foto: TT

Annons