Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Robyn: "Mitt känsloregister blev rikare av att uppleva stor sorg"

19 mar, 2019 
AvLovisa Lundström
Robyn är tillbaka med kollektion, nytt album och ny tour
Hela hennes liv kraschade – depression, kärlekskris och en vän förlorad för alltid. Efter åtta år nystartar nu Sveriges superstjärna Robyn med album, världsturné och en kollektion med Björn Borg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Robyn har varit i helvetet, och vänt. En nära väns död, ett kärleksuppbrott och flera års depression krävde henne på sex år av terapi. Nu har mörkret skingrats, Robyn startar om. Nysläppta albumet Honey hyllas och snart drar hon ut på världsturné. Men först en överraskning, Robyn lanserar sin första modekollektion någonsin, i samarbete med Björn Borg.

Sveriges superstjärna Robyn är aktuell med ny skiva, ny tour och kollektion för Björn Borg.
Foto: Senay Berhe.

Hur många designsamarbeten har du blivit erbjuden genom åren?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Ganska många! Men kanske inte så många som man tror … Jag har alltid hållit ganska låg profil med modegrejer så folk trodde nog inte att jag skulle vilja göra en sådan här sak.

Vad fick dig att tacka ja den här gången?

Annons

– Den avgörande faktorn var att jag fick göra det med min vän, stylisten Naomi Itkes. Jag känner henne väl, vet hennes kapacitet. Hon är inspirerande. Jag fick också en personlig koppling till Björn Borg under researchen. Vi är båda tvillingar och har känt av vad det innebär att slå igenom tidigt i ett litet land som Sverige. Han tyckte att det var jobbig. När jag tittade på gamla arkivbilder kom jag också att tänka på vad som krävs för att en människa ska bli så framgångsrik.

Det kan handla om drivkraft och stöttande föräldrar men jag tror också att Sveriges unika föreningsliv spelar stor roll, det är en otrolig del av det svenska samhället som vi kanske har tagit för givet. Det har gjort att människor som jag och Björn Borg kunnat göra det vi gör som vi kanske inte hade kunnat göra annars, för att vi inte hade pengar. Kollektionen hyllar det Sverige vi växte upp i.

Har kollektionen någon hållbarhetstanke?

Annons

– Fleece är ju inte det mest miljövänliga materialet … men vi har tänkt på hållbarheten så mycket vi har kunnat. Björn Borg har ambitiösa hållbarhetsmål, det var en av anledningarna till att jag ville jobba med dem, annars hade jag nog inte lyckats motivera mig själv att göra ett samarbete.

Robyns inställning till mode som yngre

Vad hade du för inställning till mode som yngre?

– Vad jag hade på mig var jätteviktigt. För att signalera vem jag var, vilken musik jag lyssnade på, vad jag hade för åsikter, hur min sexuella frihet såg ut för mig själv.

Din relation till mode i dag?

– Det är så spännande att man kan skicka ett meddelande med det man har på sig till någon på andra sidan planeten och de kan dechiffrera vad man har tänkt. Jag älskar fortfarande att experimentera med kläder.

Röd fleecetröja från Robyns kollektion med Björn Borg.
Plagg ur Robyns kollektion med Björn Borg. Foto: Jenny Källman.

Vad har påverkat byggandet av din egen stil?

– Mamma! Hon är skådespelerska och jag såg henne i olika kostymer och konstiga frisyrer under uppväxten. Hon tyckte om att experimentera med hur hon såg ut. Det väckte idén hos mig om att man kan förändra sig genom kläder.

Annons

Vad säger din stil om dig?

– Den är mer vågad än tidigare, mer sensuell. Jag börjar känna mig lite äldre. Jag tycker verkligen om min kropp och vill att den ska få vara som den är. Det är viktigt att kroppen blir omhändertagen av det man har på sig i stället för att begränsas.

Hoodien som ett nyckelplagg

Ditt livs viktigaste plagg?

– Hoodien! Grå, bred, fyrkantig och gjord i en bra amerikansk bomull. Det är ett sådant arbetarplagg, allt jag växte upp med vad gäller musik; hiphop och ravekultur. Det är verkligen ett plagg jag känner mig trygg i.

Du förlorade vännen Christian Falk, blev deprimerad, separerade och återförenades med kärleken, gick i terapi sex år. Har du förändrats?

– På ett sätt känns det som att jag inte är samma person som innan terapin. På ett annat som att jag blivit mer mig själv. Jag hade idéer om mig som jag släppt. Det är spännande att se vad som träder fram då, kanske något annat än man tror.

Annons

Hur fann du mod och styrka att gå igenom allt?

– För mig är det tryggare att se det jobbiga som det är än att inte se det alls.

Robyn om sitt sorgearbete

Något du lärt av ditt sorgearbete som du vill dela?

– Det finns ingen mening med vissa sorger i livet. Mycket som händer känns inte meningsfullt och har ingenting gott i sig. Men det kommer bra saker med smärtan som kan ge mening. Mitt känsloregister blev rikare av att gå igenom stor sorg, det är jag glad för nu. Jag kan förstå andra människor, och mig själv, bättre. Det gör livet mer värdefullt.

Vad drömmer du om nu?

– Jag vill göra mer musik! Och hitta en balans i att göra det jag vill och göra det bra. Jag är inte så sugen på att bara jobba längre. Jag vill hinna göra annat också … leva livet!

Foto: Jenny Källman

Läs mer:

Nu släpps Robyns klädsamarbete med Björn Borg – se bilderna här!

Robyn spelar i Stockholm 2019 – största konserten någonsin

Här är 18 av Robyns mest minnesvärda looks

Annons