Renck om sista konsertbilderna på Kent: "Hisnande"

I december 2016 gjorde Kent sin sista spelning – någonsin. På plats fanns tre fotografer, för att dokumentera händelsen. Nu auktioneras bilderna ut, till förmån för Facebookgruppen #jagärhär.
14 februari, 2017

För ganska exakt två månader sedan, den 17 december, stod popgruppen Kent på scen för allra sista gången. Med på scenen fanns också tre utvalda fotografer som fångade det sista ögonblicket i Kents historia. Det hela resulterade i tre unika verk som auktioneras ut på Bukowskis i en välgörenhetsauktion den 21 februari under namnet ”Om du var här”.

”Välgörenhetsauktionen ‘Om du var här’ arrangeras till förmån för den ideella föreningen och facebookgruppen #jagärhär som arbetar aktivt för att motarbeta näthat”, skriver Bukowskis i ett pressmeddelande.

Bakom initiativet står Martin Renck och Saurabh Sinha.

– Idén uppkom som en respons på Kents besked om att allt snart var definitivt över, för alltid, säger Martin Renck.

Han fortsätter:

– Bara tanken på det där ögonblicket när Jocke, Markus, Martin och Sami skulle förvandlas från ett helt liv som Kent till ett annat liv som ‘något annat’ kändes hisnande och ogripbar. Vi var tvungna att försöka fånga det, för eftervärlden och för dem själva.

Mina Dennert.

Mina Dennert.

– Jag älskar Kents kaxiga stil, att de säger som det är, som det känns. Och Kent har visat gång på gång att det inte bara finns ett sätt. Det finns inga sanningar eller rätta svar. Alla är fast i sin egen kropp och tittar ut genom sina egna ögon på världen. Att alla inblandade i detta projekt har fattat vad #jagärhär vill göra och väljer att stötta oss känns helrätt. Vi är många som har hämtat kraft ur Kents texter, nu kan de här bilderna ge kraft och möjlighet att kämpa vidare och nå ännu fler, säger Mina Dennert, grundare av #jagärhär

Fotograferna som förevigat Kents sista ögonblick har alla varit en viktig del av bandets visuella uttryck; Johan Renck, musikvideoregissör och en av personerna bakom den episka ”vita” spelningen på Stadion, Joanna Nordahl, regissören bakom Kents sista musikvideo och mycket av det filmmaterial som användes på scen under den sista turnén, samt Jonas Linell, fotograf som tagit bilderna till de flesta av bandets skivomslag.

Alla som vill ha en bit av svensk musikhistoria har möjlighet att lägga förhandsbud på bukowskis.com alternativt medverka live under pågående auktion via Bukowskis hemsida. Det går även vara med på budgivning via telefon. Auktionen av de tre unika fotografierna startar kl.19.00 den 21 februari.

Se fotona i bildspelet nedan.

Foto: Joanna Nordahl.

Foto: Johan Renck.

Foto: Jonas Linell.

Foto Bukowskis