Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Recap: Första avsnittet av Game Of Thrones Säsong 8

15 apr, 2019 
AvMoa Alfredsson
GoT recap avsnitt 1 säsong 8
Sista säsongen av allas vår älsklingsserie Game of Thrones är här och ska serien avslutas, ja, då ska den banne mig avslutas rätt. Och det gör den här tillsammans med oss på ELLE. Varje vecka listar vi det viktigaste att ta med sig från just den veckans avsnitt. Diskutera Game of Thrones med oss helt enkelt!
Annons

Spoiler Alert – Har du inte sett avsnitt 1 ännu? Titta då på det först och kom sedan tillbaka hit och prata om avsnittet med oss.

7 saker från avsnitt 1 (Winterfell) vi bara måste prata om:

1. Det nya introt

Kan vi ta en liten stund att bara uppskatta det nya introt till den åttonde och sista säsongen? Det typiska GoT introt har än en gång gjorts om. Speciellt med det nya introt är att vi för första gången inte bara får se Westeros utifrån – vi får se byggnaderna från insidan.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Och det är ju inte annat än att man får lite rysningar i slutet när vi får följa med in i The Red Keep och se järntornen. Stark start! (pun intended)

2. Återkopplingarna till de allra första avsnitten

Att det är sista säsongen ligger verkligen i luften när vi redan under de första minuterna av avsnittet får throwbacks till första säsongen. Jon Snow (Kit Harington) och Daenerys (Emilia Clarke) ankomst i början av avsnittet är en nästan exakt spegling av den avlidne kung Robert Baratheons (Mark Addy) inritt till Winterfell. För att inte tala på sista scenen i dagens avsnitt där Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) för första gången kommer face to face med Bran (Isaac Hempstead-Wright). Snacka om att knyta an till seriens början.

Annons

3. Surprisingly lite blod

För att vara Game of Thrones så fick vi en säsongsöppning med förvånansvärt lite blod. Visst, vi fick lite kroppsdelar och zombie-vibes i slutet, men förutom det så klarade sig alla karaktärer levande ur första avsnittet. Man trodde kanske att Yara (Gemma Whelan) skulle möta sitt slut där på båten, men icke, hon kom i land utan en skråma.

4. Det stora avsnittet för återföreningar

Jon och Brans (lite halvt stela) kram. Jon och Aryas (Maisie Williams) omfamning. Sansas (Sophie Turner) och Tyrions (Peter Dinklage) ”är det lugnt mellan oss”-samtal. Arya och the Hound (Rory McCann). Jon och Sam (John Bradley). För att inte tala på Jaime och Bran i slutet. Ett avsnitt för återföreningar. På gott och ont.

5. Syskonkärlek

Alla fick en chock när Arya försvarade Sansa framför Jon. Världen som GoT-karaktärerna lever i kan knappast beskrivas som speciellt fördelaktig för kvinnor. Så det är fint att se Arya och Sansa hitta varandra och teama ihop sig.

Annons

6. Det stora (eller kanske inte så stora) avslöjandet

Det vi alla har väntat på så länge hände: Jon fick äntligen reda på hur det ligger till. Han är arvinge till Rhaegar Targaryen och hamnar därav framför Daenerys i kön till tronen. Vi lämnades med en liten cliffhanger om hur han tar till sig denna information. Jobbigt för vi vill veta nu.

7. De som lever och de som är döda

Ett av avsnittets bästa ögonblick är när Edd (Ben Crompton) misstar Tormunds (Kristofer Hivju) blåögdhet för zombiefiering. Strax därefter hittar de den döde (men inte helt döda – där hoppade man allt till) pojken som blivit spetsad på väggen av The Night King. Och då förstår man att konflikterna karaktärerna emellan (vad håller du på med Cersei?!) inte spelar så stor roll: slaget mellan de levande och de döda är avgörande.

Frågor vi har efter att ha sett dagens avsnitt:

Hur kommer Daenerys ta informationen om att Jon är den rättmätiga innehavaren till tronen?

Relationen mellan Jon och Daenerys har hittills varit väldigt tydlig: De tycker om varandra, men det är Daenerys som är drottning. Kommer hon kunna se Jon som sin like och till och med överman? Vi får se.

Vad betyder The Night Kings alla mönster?

Flera gånger under seriens gång så har vi fått se hur The White Walkers placerar sina döda i olika typer av mönster. Finns det någon större betydelse bakom det?

Vad är det för vapen Arya bygger?

Ja, precis – vad är det för vapen?

Annons