Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Rebecka Liljeberg spelade Agnes i Fucking Åmål – det gör hon idag

30 mar, 2021 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
1998 gjorde hon succé i pangfilmen Fucking (jävla kuk) Åmål tillsammans med Alexandra Dahlström. Idag har Rebecka Liljeberg gjort en totalvändning och har sadlat om till läkare!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fredagsmys från förr – saker vi minnsBrand logo
Fredagsmys från förr – saker vi minns

För mer än två decennium sedan tog hon emot 1999 års Guldbagge för bästa kvinnliga skådespelare efter sin prestation som Agnes Ahlberg i kultfilmen Fucking Åmål (1998), skriven och regisserad av Lukas Moodysson. Då var Rebecka Liljeberg 17 år och hade tidigare axlat rollen som Sofie i den klassiska SVT-julkalendern Sunes jul från 1991.

Sune och Sofie i snön.
Rebecka Liljeberg i SVT:s julkalender 1991 tillsammans med Andreas Hoffer.

Guldbaggen kammade hon hem tillsammans med motskådespelerskan Alexandra Dahlström som spelade Elin Olsson i Moodyssons debutlångfilm om tonårstjejerna som blev kära. Efter det fick Rebecka Liljeberg en kometkarriär och syntes bland annat i filmer som Sherdil (där hon råkade äta en riskaka full med maskar) samt serier som Eva & Adam och Skärgårdsdoktorn.

Rebecka Liljeberg och Alexandra Dahlstrom filmar Fucking Åmål.

Rebecka Liljebergs stora vändning

Under tiden som hon skådespelade loss valde hon att hoppa av gymnasiet eftersom det var svårt att kombinera. Komvux hoppade hon på i början på 2000-talet och mellan 2003 och 2009 sadlade hon om och utbildade sig till läkare på Karolinska Institutet.

Annons

– Jag vill göra något där jag kan göra nytta! Med Fucking Åmål kändes det verkligen som om jag var delaktig i något betydelsefullt, men så är det inte med alla roller. Hela branschen är märklig. Det var inte kul att sitta på Operan och få en massa uppmärksamhet utan att egentligen ha uträttat någonting själv! Folk är vänliga mot en fast det pratas en otroligt massa skit bakom ryggen. Naturligtvis finns det undantag. Men för en läkare är det på riktigt och viktigt hela tiden. Man har ju människoliv i sina händer, sa hon då till Månadsjournalen.

Rebecka Liljeberg: Jag har alltid velat bli läkare

Nu har Rebecka Liljeberg arbetat som ST-läkare på Södersjukhuset i Stockholm sedan 2013 och samma år intervjuades hon av Dagens medicin.

– Jag gillar variationen här på akuten, tempot, alla praktiska moment man måste behärska och att man samtidigt får klura över oklara diagnoser, sa hon då till tidningen.

Annons

Rebecka Liljeberg har i vilket fall som helst slagit fast att hon saknar inte rampljuset.

– Nej, det där var bara någonting tillfälligt. Jag har alltid velat bli läkare, det visste jag sedan tidigt att jag skulle bli, har hon sagt till Nöjesbladet.

”De flesta patienter är typ 100 år och känner inte igen mig!”

Rebecka Liljeberg har idag tre barn och i början av 2021 rapporterade Hänt att hon var gift med Alexander Skepp. Idag bor 39-åriga Rebecka Liljeberg i en lägenhet i Stockholm tillsammans med barn, och Alexander Skepp bor på en annan adress i ett hus. Senast man kunde skymta Rebecka Liljeberg i ett officiellt sammanhang för på galapremiären av serien Gösta, regisserad av Fucking Åmål-regissören Lukas Moodysson för två år sedan. Då lät hon Hänt veta att det finns absolut inga som helst planer på att göra en skådespelarcomeback! Och hon när man frågade om hon blir igenkänd på jobbet, svarade hon:

– De flesta patienter är typ hundra år så det brukar inte vara så att de känner igen mig. Men visst, det händer ibland, svarade hon då.

Rebecka kommer och stöttar på galapremiären av Lukas Moodyssons serie Gösta 2019!

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons