Rebecca & Fiona om nya skivan "The art of being a girl"

Rebecca och Fiona 2018

Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick är tillbaka med ett nytt album kallat "The art of being a girl" – det första på fyra år. ELLE träffade duon för en intervju – om musik, vänskap, politik och kläder.
26 juni, 2018

Rebecca & Fiona om sitt nya album

– Albumet är väldigt inspirerat av tiden då vi lärde känna varandra, 2008. När vi möttes var vi helt besatta av all bra musik som kom, främst från electronicaskivbolag som Kitsuné Music och Ed Banger Records. Den kärleken till musiken ville vi tillbaka till, och det är den kärleken vi har försökt kanalisera på plattan. Ett tag tänkte vi till och med döpa plattan till 2008.

Nu heter skivan The art of being a girl, varför?

– Våra rättigheter som kvinnor inskränks hela tiden känns det som. Särskilt i dansmusikvärlden. Vi är ju så ensamma som kvinnor där, fortfarande. Titeln på albumet anspelar ju på hela den grejen. Herregud, låt en kvinna få leva liksom.

Rebecca och Fiona 2018

Rebecca & Fiona.

Hur gör ni musik egentligen? Hur ser processen ut?

– Vi gör mycket musik på våra datorer, i sängen typ. Oftast separat. Och sedan möts vi i studion eller skickar till varandra. Rebecca kanske har gjort en ackordföljd som hon skickar över, sedan lägger jag trummor och skickar tillbaka. Det är lite som att lägga ett pussel.

Vad driver er?

– Vi är så lyckliga tillsammans, så glada att få göra musik ihop. Vi har liksom så fucking kul, det blir typ roligare för varje år också, jag fattar knappt hur det kan vara så men det kommer en slags kraft ur det.

Er relation känns lite som en kärlekshistoria på ett sätt.

– Ja, den är det. Verkligen. Vi är bästa vänner, men samtidigt också som systrar. Första gången vi träffades kände vi att vi var på exakt samma våglängd, och i dag lever vi väldigt symbiotiskt. Men vi gillar också att ta in andra tjejer i vår gemenskap. Även inom musiken jobbar vi så. Vi vill ha in fler kvinnor, på alla olika positioner i branschen men framförallt vill vi få bort killar. Man får kämpa för det hela tiden, det är superviktigt. Vi kommer göra allt vi kan.

Rebecca och Fiona 2018

Rebecca & Fiona skriver musiken tillsammans med ofta på olika håll: ”Det är lite som att lägga ett pussel”.

Ni har alltid varit väldigt politiska.

– När vi började uttala oss politiskt var det väldigt ovanligt, ganska otrendigt. Då handlade allt om att typ förändra sig själv, om att bli snyggare. Vi bestämde oss för att göra det trendigt att prata politik. Och det tycker jag att vi har lyckats med.

När ni är lediga, vad gör ni helst?

– Vi dricker en del öl. Och käkar mat. Annars är vi bara hemma typ, det är så nice att tvätta och mysa och bara vara i ett lugn.

Rebecca & Fiona om kläder och mode

Berätta om er stil.

– Vi älskar att ha kläder som alla först tycker är skitfula. Bara något som är riktigt fult kan bli riktigt snygg. Som typ de smala glasögonen. Alla har dem nu men alla hatade dem för åtta år sedan när vi började ha dem. Vi gillar bekväma saker. Det har varit väldigt viktigt för oss att inte bidra till överkonsumtion. Att alla ska kunna ha det vi har och vi älskar ju second hand. Vi passar egentligen inte i mode, vi är för korta. Det är inte snyggt på oss, de kläderna är inte gjorda för kortisar.

Vilka plagg är ett måste för er sommaren 2018?

Buffaloskon

Solglasögon från Chimey Eyewear

Väst

Pärlor

En skön liten topp

Lackrock

Prasselbyxor

Typ BH och jacka. Vi älskar när man har något litet och något stort på sig samtidigt.

Rebecca och Fiona är tillbaka med ett nytt album!

Rebecca och Fiona är tillbaka med ett nytt album!

Det känns som att det är ganska många som inspireras av er, stilmässigt.

– I höstas fick vi rikspanik när typ Adidasbyxan blev så inne. Då gick vi till Myrorna och köpte det fulaste vi kunde hitta och så skapade vi ”den fula stilen”. Typ fiskarväst, stora fula chinos. Slips. Det fulaste man kunde hitta. Saker som sitter helt fel.

Mer om Rebecca & Fiona:

Här bryter Fiona ut i tårar under sitt och Rebeccas starka #metoo-tal

Rebecca & Fiona, Bryant och Jinder säljer gruppdejt i Musikhjälpen

Rebecca och Fiona avslöjar sina bästa hudvårdsprodukter

Rebecca och Fiona lanserar (ursnygga) lösögonfransar

Fina kommentaren från Fiona FitzPatrick till Zara Larsson på Instagram

Foto Mio Sallanto och Angelina Bergenwall