Kvinnorna som tagit över den svenska musikscenen

De är kaxiga och genomtänkta i både sin musik och sin stil. ELLE har samlat Sveriges nya musikstjärnor till en färgsprakande fotografering. Linda Pira, Adele Kosman, Ace Wilder, Ji Nilsson, Kumba, Silvana Imam, Rawda, Cecilia Vaz, Jenny Vaz, Sabina Ddumba, plats på scen!
27 juni, 2014

Baseballtröjor, stora kepsar och högteknologiska material. Under de senaste säsongerna har modeveckorna myllrat av sportinspirerade gatuplagg, som hämtade ur 90-talets hiphopvideor. Inspirerande, kaxigt och nostalgiskt. Men de som verkligen visar hur stilstigen ska trampas är Sveriges nykläckta musikgäris (förortsslang för tjejer, tänk gamla tiders guzz).

Som en armé av talanger har de belägrat det svenska poplandskapet, redo att slå till med kanoner av sockersöt eller stenhård rap, hjärtskärande r’n’b och nattliga house-beats. Klädda i mer ghettofabulösa kreationer än någon designer kan skapa kliver de fram: färgsprakande, egensinniga och självsäkra. Och redo att ta över.

Linda Pira gästar säkerligen Allsång på Skansen i år. Och runt om i landet byggs studior där mixerborden rattas av kvinnliga begåvningar som tar saken i egna händer. En generation genombegåvade hiphop/soul/r’n’b-artister med en självständighet som skulle göra Destiny’s Child gröna av avund (om de fortfarande funnits).

ELLE samlade tio av årets mest inspirerande artister i en studio i en förort till Stockholm. Här är resultatet!

Adele Kosman, Ji Nilsson och Kumba.

Möt Sveriges kvinnliga musikstjärnor

Adele Kosman


Hon pluggar matematik, gick i skolan med First Aid Kit och sjöng i gospelkör innan hon startade egna bandet For BDK.
Ålder: 20 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Släpper sitt debutalbum med duon For BDK i maj, turnerar sen i Sverige och Europa.
Lyssna på Adele: For BDK:s musik finns på Spotify.

Hur ser du helst ut en vanlig dag?
– Jag gillar fjädrar, glitter, rosa fluff – allt som anses töntigt! Min smak är ganska tantig, men jag mixar gärna med en t-shirt.

Vad inspirerar din stil?
– Instagram. Brookecandy är min största Instagramidol, en galen rapartist med näst­an grotesk, men fantastisk stil. Och så samarbetar jag med designern Julia Koistinen.

Du och Marcus Borrman i For BDK träffades delvis tack vare era kläder – hur gick det till?
– Vi hade hamnat på en nattklubb där vi båda kände oss malplacerade. Vi stack ut ur mängden med våra outfits, så vi började prata kläder och klickade direkt. I taxin till nästa ställe bytte vi musik, han fick lyssna på mitt indieband och jag på hans elektroniska beats. Strax därefter gjorde vi vår första låt.

Hur avspeglar sig ert bandnamn, For Body, Drugs and Kicks, i musiken?
– Vi gör elektronisk pop med triphop­element – pampigt och filmiskt. Jag skriver mörka texter, vemod och depression. Ingen vill väl höra en glad låt?

Sambandet mellan musik och mode för dig?
– Live ska ha allt – lukt, ljud, känsla och det visuella. Jag har alltid tyckt om kläder och att sy. Jag har haft planer på att bli designer. Men jag väntar med sömnadskurserna tills jag är 40 och avdankad musiker.

Ji Nilsson


Har skrivit bästisen Marlenes hit Bon voyage och har knallblått hår som kännetecken.
Ålder: 26 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: I höst kommer hennes debut-ep.
Lyssna på Ji: Soundcloud.com/jinilsson.

Hur startade ditt musikintresse?
– Min pappa är filmmusikkompositör. Vi hade inspelningsstudio hemma, så när jag började skriva egna låtar kunde jag spela in dem. Sen gick jag låtskrivarlinjen på Rytmus.

Beskriv din musik.
– Melodisk pop med r’n’b-influenser. Låtarna bygger på min vilda fantasi. Utmaningen är att hitta nya, smarta sätt att berätta om sådant alla skriver om – olycklig eller förbjuden kärlek.

Är du mer låtskrivare än artist?
– När jag tog studenten bytte jag körkortspresenten mot laptop, ljudkort, inspelningsprogram och synt. Sen fick jag jobb som låtskrivare och började jobba med Marlene, jag har skrivit hennes Bon voyage. Samtidigt har jag gett ut egen musik. I höst kommer första ep:n.

Vilken är din viktigaste stilmarkör?
– Mitt blå hår. Jag har haft silverblått, lilablått, turkost … Jag är besatt av havet och sjöjungfrur.

Vad betyder stil för ditt artisteri?
– Musik handlar om känslor, precis som mode. Jag har alltid strävat efter att inte se ut som andra. Hållbarhet är också viktigt när det kommer till kläder. Jag köper bara skinn, fjädrar eller päls som redan är använt.

 

Kumba

Kumba är känd från Top model men fick sitt musikaliska genombrott med Linda Pira.
Ålder: 31 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Med sin första singel.
Lyssna på Kumba: I första versen på Linda Piras Knäpper mina fingrar-remix.

Hur började du rappa?
– Jag började på engelska i 20-årsåldern, men hade inte självförtroendet då. När den svenska hiphopscenen slog ut i full blom förra året blev jag inspirerad av alla grymma tjejer och tog upp rappen igen.

Hur kom du i kontakt med Linda Pira?
– Jag satt på en filt på Sätrabadet och rappade för en kompis. Av en slump var rapparen Stor där och hörde mig. Veckan efter var jag på möte på Piras skivbolag och fick rappa en vers på hennes remix.

Hur låter din musik?
– Det är ett klubbigt sound. Jag skriver texter om mina två barn, mina syskon i Gambia, allt positivt och negativt som pågår i världen.

Vad har du för förhållande till mode?
– Jag är väldigt intresserad och har jobbat som modell och stylistassistent. Just nu är mina svenska favoritmärken V ave shoe repair, Acne och Ida Sjöstedt.

Hur klär du dig helst?
– Efter humör. Glitter en kväll, bekvämt en annan. Mitt motto är streetcool men ändå kvinnlig.

Vilka är dina modeinspiratörer?
– Jag gillar Rebecca Stella och Robyn. Men mest inspireras jag av alla coola tjejer på stan.


Linda Pira och Rawda.

 

Linda Pira


Har banat väg för vågen av kvinnliga rappare i Sverige.
Ålder: 28 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Släpper ny ep och turnerar i sommar.
Lyssna på Linda Pira: Ep:n Matriarken samt remixer finns på Spotify.

Du har ett helt entourage: hår, naglar, stylister och makeup!
– Privat har jag noll koll på mode! Det viktigaste för mig är att kläderna är sköna, de ska inte störa – det förstör min dag. Men som artist får jag bli ompysslad av några som leker med det kreativa. Och det är en obeskrivlig lyx för mig.

I dina musikvideor har du bland annat sportat uv-smink och sugar skull-makeup (mexikansk dödskallesminkning), hur kommer du på de idéerna?
– Det handlar om att jag alltid vill överraska och inspirera. Personligen tycker jag om artister som sticker ut, det ska vara roligt att titta på showen också. När det gäller uppträdanden, galor, plåtningar eller videor vill jag lägga i en extra växel.

Vilka är dina stilikoner?
– Rihanna förstås, hon klär i vilken stil eller hårfärg som helst. Missy Elliot visar att man kan vara sjukt cool och snygg även om man inte har den minsta storleken – det har betytt mycket för mig. Sen är jag ju hopplöst fast i 90-talet och gillar Aaliyahs sätt att mixa stenhård hiphopstil med ren skönhet.

Varför började du rappa?
– Jag gick soullinjen på Fryshuset, där man även lär sig rap. Ganska snabbt fastnade jag för det och skrev egna texter på spanska och engelska. Att komma på hur man rappar på svenska utan att det låter löjligt där­emot – det tog mig 28 år!

Vad fick dig att bjuda in åtta andra tjejer på din remix av låten Knäpper mina fingrar?
– Jag ville ge ett svar till alla som ställer frågan varför det finns så få kvinnliga rappare: ”Här är de! De finns!” Jag känner mig som en big mama för dem och vill gärna dela med mig av allt jag lärt mig.

 

Rawda


Rapparen Rawda är pojkflickan som har växt upp till en klassisk lady – och upptäckts av producenten Mack Beats.
Ålder: 18 år.
Bor: Tumba, Stockholm.
Aktuell: I höst kommer två singlar och förhoppningsvis en EP.
Lyssna på Rawda: På Spotify finns låtarna Backspegeln och Bli inte sur.

Beskriv din stil.
– Ingen som ser mig på stan skulle gissa att jag är rappare. Jag tycker om mode och vill klä mig med klass. Det känns coolt att överraska folk med att rappa även om jag ser ut som en ”vanlig tjej”.

Vad har du för stilikoner?
– Vet inte, det är mest min storasyster som stylar mig! Jag har ofta magtröja och jeans, det blir en bra mix mellan hiphopigt och klassiskt kvinnligt.

Hur kom du in i musiksvängen?
– Tack vare min storebror har jag alltid lyssnat på rap. När jag var 14 började jag rappa med två killkompisar. Vi kallade oss TTG – Tumbas Tunga Gangstas. Vi spelade in på fritidsgården där producenten Mack Beats också hängde, vi började samarbeta.

Vad handlar dina låtar om?
– Mina känslor och erfarenheter. Ofta relationer och om att kämpa. Jag vill vara positiv. Det är viktigt att visa att tjejer också kan rappa. Genom åren har många sagt åt mig att jag borde lägga ner.


Silvana Imam, Linda Pira och Rawda.

 

Silvana Imam


Den persiske kungen Xerxes är stilikon och Silvana Imams poetiska rap en kamp mot fobier i samhället.
Ålder: 27 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Med låten Imam, som premiär-spelades på Ida Klamborns modevisning i vintras, samt en ny EP.
Lyssna på Silvana: På Spotify eller Soundcloud.com/silvanaimam.

Minns du första låten du spelade in?
– Jag och en kompis var på Sunny Beach i Bulgarien och hittade ett bås där man kunde spela in en låt och få den på cd. Jag rappade Eminems Sing for the moment. Redan i mellanstadiet rappade jag Xzibit-låtar. Min första låt skrev jag när det tagit slut med en tjej.

Din musik har gått från drömsk till politisk?
– I takt med hur det politiska klimatet förändrats har min musik blivit råare, rakare. Jag pratar om min verklighet. Mamma är från Litauen, pappa från Syrien och jag är lesbisk. Min musik handlar om alla former av hat och fobier i samhället.

Hur hänger musik och mode ihop?
– Mode är som musik ett uttryckssätt och en konstform. Själv ser jag ut som när jag var nio. Bomberjacka, basketlinne, Fila-skor … Folk skrattade när jag gick med ena byx­benet uppkavlat, men se på dem nu!

Hur klär du dig på scen?
– Det är awesome med smycken! Konstnären Hanna Kisch gör ansiktssmycken och masker som jag har burit.


Cecilia och Jenny Vaz.

 

Cecilia och Jenny Vaz


Systarna Vaz har byggt en studio i föräldrahemmet, där de går på skattjakt i mammas och pappas garderober.

Ålder: 27 respektive 30 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Släpper sin första skiva i höst.
Lyssna på Vaz: Soundcloud.com/vazofficial.

Hur startar man ett band med sin syster?
Cecilia: Våra bröder lyssnade på stenhård hiphop, mamma spelade gitarr och pappa, från Kap Verde, spelade mycket västafrikansk musik. Vi mixade allt det.

Ni har byggt en studio i er mammas hus?
Jenny: Vi tröttnade på att det fanns så få studior. Nu spelar vi in vår första skiva. Sen vill vi spela in andra kvinnliga artister.

Hur koordinerar ni era stilar?
Jenny: Min stil är futuristisk cowboy, Grace Jones och Tilda Swinton. Cecilia vill ha så mycket färg, mönster och galet som möjligt. När vi spelar ser vi oss som två personer som skapar en enhet, även visuellt.

Var köper ni kläder?
Cecilia: Vi dyker ofta ner i våra föräldrars garderober. Jag gillar pappas afrikanska, välskräddade och mönstrade grejer. Och Jenny lånar mammas gamla plagg.

Hur stor del av Vaz är mode?
Cecilia: En stor del! Sen vi såg Prince och hans stil har vi klätt oss i pråliga klänningar som skriker: ”Se på mig!”


Sabina Ddumba och Ace Wilder.

 

Sabina Ddumba


Sveriges nya soulstjärna har sjungit med Katy Perry och har sitt fantastiska hår som stilmarkör.
Ålder: 20 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Debutalbumet kommer i höst, innan dess en singel.
Lyssna på Sabina: Två singlar finns på Spotify.

Hur hamnade din röst på Katy Perrys megahit Walking on air?
– Min körledare från Tensta Gospel Choir bad mig hoppa in och lägga kör på en låt som Klas Åhlund producerade. Den visade sig vara till henne och när han spelade upp resultatet för mig första gången skrek jag bara: ”Har hon godkänt detta?!” Jag kunde verkligen inte tro det.

Hur låter din egen musik?
– Det kommer alltid att finnas en gnutta soul eller gospel i det jag gör. Men jag influeras också av annat. Senaste året har jag varit på turné med Jenny Wilson, det har influerat mig.

Beskriv din stil?
– Ofta är det mammas gamla kläder eller brorsans avlagda tröjor. Jag har fem äldre syskon så det är bara att plocka.

Din viktigaste stilmarkör?
– Håret. Jag sminkar mig väldigt sparsamt men byter frisyr ofta. Stilen formas efter den.

Vad har du för framtidsplaner?
– Att skriva och spela in mitt första album. Spela live med ett eget band, det kliar verkligen i fingrarna. Och så drömmer jag om att skådespela.

 

Ace Wilder


Hon kom tvåa i Melodifestivalen, men hennes outfit gjorde henne till den självklara stilvinnaren.
Ålder: 31 år.
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Turnerar i sommar och släpper sitt första album under året.
Lyssna på Ace Wilder: På Spotify finns EP:n Busy doin’ nothin’.

Ditt förhållande till mode?
– Jag är besatt. Har sparat alla nummer av Vogue sen 1998. När jag klär mig vill jag att det ska se nonchalant ut, även om jag stått länge framför spegeln.

Vilka stilikoner listar du högst?
– Audrey Hepburn i Frukost på Tiffany’s, hon är elegant men ändå nonchig. Andra jag gillar är Gwen Stefani, Kate Moss och Carrie i Sex and the city.

Har din Miamiuppväxt påverkat din syn på stil?
– Jag har ett typiskt amerikanskt tänk. Även om jag är enkelt klädd vill jag sticka ut och att folk ska komma ihåg kläderna. I Sverige är ni mer inne på svart och trovärdigt.

Varför blev du artist?
– Allt började med att jag som 8-åring såg Michael Jackson på MTV. Han hade guldjacka och jag skrek till pappa: ”Jag vill bli som hon!” När jag blev äldre var min passion sång, men min talang dans. Inte förrän jag var 17, kommit till Sverige och skadat foten tog jag upp musiken.

Hur kommer ditt album att låta?
– Popmusik som blandar in alla influenser som jag gillar.

Av: Annah Björk Foto: Emma Svensson

Läs mer:

Intervju med Jillian Banks: ”Det verkade konstigt att börja twittra bara för att jag gör musik”

First Aid Kit i intervju ”Vi lever ett surrealistiskt liv”

Anna Ternheim: ”Jag visste inte ens om jag skulle fortsätta med musik”