Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Radiohead stämmer Lana Del Rey för låtstöld – för melodi de själva snott

09 jan, 2018 
AvSofia Börjesson
Radiohead stämmer Lana Del Rey för låtstöld av låten Creep.
Okej, så Radiohead snodde en melodi från The Hollies på 90-talet, och nu stämmer Radiohead Lana Del Rey för att ha snott melodin av dem. Eller? Vem har rätt och vem har fel?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under gårdagen gjordes det känt att Radiohead stämmer Lana Del Rey på grund av likheterna mellan Radiohead-hiten Creep (1993) och Del Reys Get Free (2017). Sångerskan menar dock att hon inte alls har låtit sig inspireras av Creep, och att hon har försökt gå Radiohead till mötes – dock utan framgång.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Just nu pågår en debatt på sociala medier kring huruvida låtarna verkligen liknar varandra. Vissa hör inga likheter alls, medan andra menar att det blir tydligt redan efter tio sekunder. Här är en jämförelse mellan de båda låtarna:

Annons

Fejden mynnade snabbt ut i en hashtag, #Radioheadisover, och Twitter svämmar nu över av arga Del Rey-fans.

Get Free av Lana Del Rey pratar med Creep av Radiohead”

Annons

För att göra det hela ännu mer komplicerat har Radiohead själva låtit sig inspireras när de skrev ackordföljden till Creep. Ursprungslåten, The Air That I Breath, gjordes nämligen känd av The Hollies 1972, som också stämde Radiohead för låtstöld när det begav sig. Här kan du höra en jämförelse mellan låtarna:

Vad tycker du, har låtarna några likheter? Borde Lana Del Rey ta fram plånboken eller är det dags för Radiohead att ta ett chillpill? Kommentera på Facebook!

Läs mer: Frostlåten ”Let it go” kan vara ett plagiat – lyssna själv och jämför

Annons