Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Publiktaket höjs – så många tillåts nu på evenemang

22 okt, 2020 
AvAnna Sundesten
AvEmma Castman
Statsminister Stefan Löfvén meddelade under torsdagen förändringar i vissa restriktioner som finns kopplade till corona. Däribland publikgränsen på evenemang.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Stefan Löfvén kallade till extrainsatt presskonferens under torsdagen, där han meddelade flera nya beslut som regeringen tagit.

– Alla måste göra sitt yttersta just nu. Det vi gör rätt nu får vi tillbaka i positiv bemärkelse sen. Vi har ett allvarligt läge, vi är mitt i en pandemi. Det är inte slut än. Alla måste ta sitt ansvar, sa han.

Det senaste förbudet som regeringen beslutat att införa gäller nattklubbar.

– Det får vara slutfestat och det får vara så en stund framöver. För mycket trängsel har rapporterats. Här sliter sjukvårdspersonal och ser sedan stimmiga fester från packade dansklubbar, säger han.

Det nya beslutet innefattar ett förbud för offentliga danstillställningar för fler än 50 personer.

För restauranger gäller samma regler som tidigare för att minimera smittspridningen, men dessa förlängs till den 31 maj 2021.

Publikgränsen höjs på evenemang

Regeringen justerar också lagstiftningen kring allmänna sammankomster.

Annons

– Allmänna sammankomster som kan genomföras på ett smittsäkert sätt - där människor sitter ner - höjs till en gräns på 300 personer, och inte 500 som man tidigare pratat om, berättade Stefan Löfvén.

– Deltagarna ska anvisas en sittplats, med minst en meter till varandra. Det ska finnas förutsättningar för att det kan efterlevas, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Det här gäller från 1 november. Lokala föreskrifter kan också förekomma där färre deltagare tillåts. Efter gårdagens lättnader gällande restriktioner för äldre gäller nu alla råd samtliga svenskar.

Foto: TT

LÄS MER:

Molly Sandén om Danny Saucedos reaktion på personliga låten

Greta Thunberg blir chefredaktör – i en dag

Disney+ lanserar nya funktionen GroupWatch

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons