Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

Psykologen: Därför gråter och svimmar fansen av att se Justin Bieber

19 okt, 2016 
AvSofia Börjesson
Justin Bieber förärar Sverige med ett besök under Summerburst och vi kommer än en gång att bli påminda om de starka känslor som finns inom, och bärs utanpå, beliebers världen över. De svimmar, skriker och gråter hysteriskt. Men varför blir det så här?
Annons

Att människor blir som besatta av sina idoler är inte nytt. Se bara på fenomenet ”beatlemania” som uppstod i början av 1960-talet då unga kvinnor blev som trollbundna av John, Paul, Ringo och George. För det var främst unga kvinnor som ingick i den utbredda masspsykosen kring Beatles. Eller det var åtminstone de som skrek, svimmade och stormade scener.

Beatles-konsert 1963 Foto: Rue des Archives / IBL Bildbyrå
Beatlemania under Beatles-konsert 1963. Foto: Rue des Archives / IBL Bildbyrå

Håkan Järvå är legitimerad psykolog och författare bakom böckerna Påverkan och manipulation och Sektsjuka, och han menar att det kan finnas flera orsaker till idolhysterin.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– En av orsakerna kan vara affektsmitta; att tjejerna triggar varandra. Känslorna smittar av sig i grupp och det blir som rundgång i systemet, förklarar han.

Annons

En annan aspekt är något som kallas för konversionshysteri och som kan förklara alla svimningar, hjärtklappningar och gråtattacker.

– Det blir som en religiös upplevelse så till den grad att man upplever fysiska symtom av något som egentligen är psykiskt, ungefär som i en sekt där man kanske istället börjar tala i tungor.

Hjärnan inte fullt utvecklad

Det är oftast en specifik åldersgrupp som får symtomen för konversionshysteri och affektsmitta när det kommer till idoler, förklarar Järvå.

– Efter 25 ser man inte det här fenomenet. Det är så mycket viktigare för tjejerna i tonåren och det beror dels på att man i den här åldern är mycket känsligare för grupptryck, och dels att hjärnans exekutiva funktioner inte är fullt utvecklade än.

Bland hjärnans exekutiva funktioner räknas bland annat förmågan att hantera flera stimuli samtidigt, att kunna värdera sina egna handlingar och att förstå sambandet mellan orsak och verkan. Att dessa funktioner inte är fullt utvecklade i kombination med affektsmitta och konversionshysteri kan alltså förklara vad som faktiskt händer med tjejerna.

Annons

Vissa kan ha asperger eller autism

Men det finns också en grupp beliebers som inte representeras här, och det är den som ligger bakom fan-sidorna och som mest samlar på information om stjärnan.

– Här kan det finnas personer med autism eller asperger, och de är mer intresserade av ämnet och specialintresset Justin Bieber än själva personen. Det är således inte samma tjejer som står och skriker framför scenen, berättar Håkan Järvå.

Han vill också vara tydlig med att alla beliebers inte har en diagnos och att detta utlåtande bara är hans psykologiska perspektiv på beteendet.

– Jag fattar såklart inte riktigt grejen egentligen. Jag är alldeles för gammal, erkänner han.

Så skapades Bieber-hysterin:

1. Justin Bieber blir stor och skapar sig en fan-base och det blir plötsligt en grej att veta så mycket om Bieber som möjligt och att älska honom mer än något annat.

2. Känslan smittar och hysterin sprider sig. Sekten bildas.

3. Känslan intensifieras när likasinnades samlas i stora grupper under till exempel konserter eller skivsigneringar och vissa drabbas av koversionshysteri, med andra ord: de svimmar och får andra fysiska symtom på mötet.

4. Allt detta förstärks och kanske till och med möjliggörs av att ungdomarnas hjärnor ännu inte är fullt utvecklade.

Sorry girls.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons