Prinsessan Sofia hyllas i amerikanska Vogue

Prinsessan Sofia hyllas i amerikanska Vogue

Tidigare i veckan kom beskedet om att prinsessan Sofia gått en utbildning för att kunna stötta i vården av coronasjuka. Något som det ikoniska modemagasinet Vogue snappat upp – och hyllat den svenska kungligheten för.
18 april, 2020

Nyligen bekräftade hovet att prinsessan Sofia deltagit i Sophiahemmet Högskolas snabbutbildning, en kurs som från början var avsedd för permitterad SAS-personal, och som syftar till att avlasta för ordinarie vårdpersonal i coronakrisen.

Prinsessan är sedan tidigare hedersordförande i Sophiahemmet, och den tre dagar långa sjukvårdsutbildningen möjliggör för henne att kunna engagera sig i sjukvården ytterligare.

– De ska avlasta den legitimerade vårdpersonalen under det här pressade coronaläget, så att de som är utbildade att vårda faktiskt kan göra det. Den som går den här utbildningen kommer med andra ord inte att ha någon patientnära vård. Utan det kan handla om att desinficera materiel, och om kökstjänst och städning, förklarar Sophiahemmets kommunikationsansvariga Pia Hultkrantz till Svensk Damtidning.

Vogue uppmärksammar prinsessan

Det prestigefyllda modemagasinet Vogue är en av många tidningar som valt att lyfta prinsessans engagemang i sjukvården och hylla insatsen.

Skärmdump på Sofia från Vogues Instagramkonto

Skärmdump på prinsessan Sofia från Vogues Instagramkonto.

I en artikel med rubriken ”Prinsessan Sofia av Sverige blev precis medicinsk assistent för att hjälpa till att bekämpa covid-19” berättar de ingående om initiativet, samtidigt som de visar upp bilder på Sofia i sin nya jobbmundering.

Vogue visar även ett inlägg från prinsparets Instagramkonto, föreställande Sofias hopvikta arbetskläder och texten:

”I förra veckan genomgick jag en sjukvårdsutbildning med fördjupning inom hälsa, vård och omsorg på Sophiahemmet. Inom ramen för ”beredskapslyftet” är jag nu placerad på en av sjukhusets vårdavdelningar där jag tillsammans med andra nyutbildade kollegor stöttar och avlastar vårdpersonalen med olika uppgifter, bland annat omsorg av patienter och städning.

Sophiahemmet har i sin tur ställt sina resurser till Region Stockholms förfogande. Ett 40-tal medarbetare är utlånade för att arbeta inom intensivvården på akutsjukhusen. Dessutom avlastar Sophiahemmet akutsjukhusen genom att stötta kirurgi inom främst cancer.

Jag är sedan tidigare engagerad i Sophiahemmets verksamhet. Att i denna svåra tid få möjlighet att hjälpa till är oerhört givande. Tack!”.

Foto: TT 

LÄS MER:

Prinsessan Sofia utsedd till världens bäst klädda kunglighet

Prinsessornas klänningar på Nobel 2019

Prinsessan Dianas 80-talsklänning såld till miljonbelopp