Ska du bara se en serie i helgen? Plöj "The Rain" på Netflix

Ska du bara se en serie i helgen? Plöj "The Rain" på Netflix

I dag intar Netflix första nordiska produktion, thrillerserien "The Rain", streamingtjänsten. ELLE har pratat med svenska Alba August, som spelar huvudrollen.
04 maj, 2018

Utanför Tivoli i Köpenhamn ligger en omkullvräkt buss rakt över gatan. Fem bilar har helt sonika lämnats av dess ägare. Övergivna står de där, som slitna leksaksbilar, mitt i vägen, vind för våg. Elledningarna hänger, likt spindelväv, utanför nöjesparkens entré som nästan helt trasats sönder av väder och vind. Himlen är domedagsgrå. Danmark och Köpenhamn, som blivit känd för hygge, uttrycket som syftar till gemytet, myset och det goda livet, har aldrig varit obehagligare.

Scenen, med ett sönderpiskat Tivoli, är hämtad från streamingtjänsten Netflix första nordiska produktion, The Rain. Svenska Alba August spelar huvudrollen i serien, vars titel syftar till det farliga regn som dragit in över Danmark och ödelagt landet. Handlingen är inspirerad av verk som Flugornas herre, Walking dead, The leftovers och Hungerspelen. Spänning och skräck kantar handlingen. Men The Rain rymmer också hopp, kärlek och vänskap.

Inlåsta i en bunker

– Min karaktär Simone är storasystern i det syskonpar som seriens handling kretsar kring. Hon och hennes lillebror har varit inlåsta i en bunker i sex år och i The Rain får man följa dem då de kommer ut ur bunkern och möter en grupp unga människor, tillsammans försöker de överleva, berättar Alba August.

The Rain är bitvis en extremt obehaglig serie. Jag upplever din karaktär lite som en trygg famn i all hemskhet och galenskap. Känner du igen dig i det?

– Ja, absolut. Simone är enormt stark. Hon är kanske inte den gladaste personen i gruppen men hon är den med mest hopp och den som tar flest initiativ till hur de ska ta sig vidare för att kunna fortsätta leva.

Varför tackade du ja till rollen?

– Det var en självklarhet att säga ja, redan på den första castingen kände jag hur stimulerande arbetet med serien var, inte minst för att min karaktär är så drivande, så stark och så modig. Jag har ju aldrig gjort en såhär stor roll i en tv-serie och det har varit en dröm för mig. Jag tror inte ens nu att jag fattar hur stort det är att göra en sådan här grej. Att så många människor, miljoner subscribers, kommer att kunna se det här på Netflix.

Vad var det svåraste under inspelningen?

– Det svåraste när man filmar så länge som sex månader, som vi gjorde, är att hålla koncentrationen. Man blir väldigt trött. Efter tre månader kommer man till en punkt där man är så slut, så snurrig och har svårt att hitta det fokus som man behöver ha. Det tufft att filma, att vara skådespelare. Man får liksom aldrig ha en dålig dag, inte en enda dålig dag på sex månader. Det är lite utmattande.

Läs mer:

Då har Netflix första nordiska originalproduktion – The Rain – premiär

Fascinerad av sekter? Då ska du se Netflix nya hyllade dokumentär

Netflix nya superskräckis är så läskig att folk inte kan se klart

Foto: Netflix