Poddar om graviditet, förlossning och mammaliv – 14 tips

11 mar, 2019 
AvEmma Castman
Bulle i ugnen och Lesbisk gravidpodd – två tips på poddar om graviditet
Väntar du barn? Eller är du bara nyfiken på sådant som hör graviditet, förlossning och föräldraskap till? Plugga i hörlurarna och lyssna på en passande podd – här är tips på bra varianter väl värda att klicka på play för.
Annons

Är det okej att ha sex när man är gravid – och vad är viktigt att tänka på efter en förlossning? Som blivande eller redan nybliven förälder är frågorna många – och de vettiga svaren ofta få. Här listar vi 14 peppande och stöttande podcasts om graviditet och föräldraskap:

1. Förlossningspodden

Det här är en feministisk podcast skapad av doulan Emma Philipsson. Bygger på samtal om föräldraskap, födande, känslor, ideal, föreställningar, smärta, underbara upplevelser och svåra känslor.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Varje vecka gästas podden av en ny person som delar med sig av sina erfarenheter kring förlossning och föräldraskap. Lyssna här.

2. Lesbisk gravidpodd

En nystartad gravidpodd med lesbiska tendenser, skapad av Anna-Karin Nauckhoff som ska få sitt första barn i juli i år. Podden är till för alla som är intresserade av graviditet och föräldraskap, och på sin blogg skriver Anna-Karin Nauckhoff: ”På samma sätt som lesbiska innan fått lyssna på ickelesbiska gravidpoddar så funkar det lika bra för ickelesbiska att lyssna på denna”. Lyssna här.

Annons

3. Kenza & Dani – När livet händer

I början på året släppte Danijela Pavlica och Kenza Zouiten Subosic det första avsnittet av Kenza & Dani – När livet händer. Danijela Pavlica fick sitt barn i februari i år och Kenza är beräknad att föda i juni, och i podden delar de med sig motgångar och framgångar, rädslor och förväntningar. Med andra ord – sådant som hör vardagen till när livet händer. Lyssna här.

4. Mammasanningar-podden

I den här podcasten får vi följa medieprofilen Vivi Wallin och dansaren och programledaren Carin da Silva när de pratar om det osminkade föräldraskapet och hur det är att vara mamma utan filter. De delar frikostigt med sig av historier från det verkliga livet – och bjuder på en hel del mamma-hacks för en lättare vardag. Lyssna här.

5. Two of a kind

Här delar systrarna Janni Olsson Delér och Michaela Byggmark Delér med sig av sina berättelser från livet. Michaela Byggmark Delér bor i Stockholm och har en vardag kantad av blöjbyten medan Janni Olsson Delér bor i Monaco och lever ett liv på resande fot. En lättsam och rolig podcast som ger en inblick i vardagen som mamma. Lyssna här.

Annons

6. Bulle i Ugnen

Vännerna Nikki Amini och Sara Biderman har lyckats tajma sina graviditeter med bara en veckas mellanrum. I podden behandlar de ämnen som är relevanta för graviditeten och bjuder in olika experter som svarar på frågor. Det bjuds på personliga och lättsamma samtal med mycket humor, samtidigt som forskning och fakta har en central roll i innehållet. Lyssna här.

7. Tvillingpodden

Det här är en podcast skapad av tvillingarna Angelica och Jessica Lagergren. Tillsammans pratar de om graviditet, förlossning, relationer och föräldraskap. Jessica Lagergren är just nu gravid med sitt tredje barn och Angelica Lagergren, som har två barn sedan tidigare, är i full gång med att flytta ihop med sin nya kärlek. I podden varvar de sina egna vardagshistorier med att bjuda in olika gäster. Lyssna här.

8. Vattnet går

I den här podden träffar influencern Nina Campioni kända och okända kvinnor som berättar om sina graviditeter och förlossningar. Bland annat delar inredningsbloggaren Johanna Bradford med sig av sin känslosamma historia om att få cancer under graviditeten. Lyssna här.

Annons

9. Singlemompodden

Det här är en podcast om det kontrastrika livet som ensamstående mamma, skapad av vännerna Sandra och Nicolina. I podden delar de med sig av tankar om allt från förlossningsskador och förlossningsvård till tvåsamhetsnormen, dejting och familjeliv. Lyssna här.

10. Magpodden

Porträttfotografen Bodil Bergman Hughes är specialiserad på gravidfoto och foto på nyfödda och i den här podden pratar hon med sina porträttkunder om olika faser av graviditeten och livet som mamma. Gästerna berättar om allt från att drabbas av havandeskapsförgiftning till att vara singel och gravid. Lyssna här.

11. Babykaos med Jennifer & Julia

I den podden delar Jennifer Norén och Julia Anjou med sig av allt som hör mammalivet och sina graviditeter till. De skäms inte för något och tycker att det är mer än okej att tycka att ens barn är ett monster. I ett avsnitt delar till exempel Jennifer med sig av ett väldigt bjussigt ljudklipp från förlossningsrummet. Lyssna här.

Annons

12. BabyzPodcast

Med kärlek, fakta och underhållning behandlar Karin Ehn och Carina Rylander allt från graviditet och förlossning till föräldraskap, tiden innan man blir gravid och kvinnohälsa i stort. Karin Ehn arbetar som förlossningsläkare på Danderyds sjukhus och Carina Rylander är förlossningsbarnmorska och har coachat blivande mammor vid mer än 2 000 födslar. Lyssna här.

13. Inte bara MAMMA

Vem är jag när jag inte är förälder, och hur hittar jag den bästa versionen av mig själv som människa och mamma? Det här är en podcast om personlig utveckling som förälder, skapad av Kajsa Stina Romin. I varje avsnitt bjuder hon in olika experter och inspiratörer som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper inom ämnet. Lyssna här.

14. Rulla vagn-podden

I den här podden får du svar på dina frågor om de allra minsta barnen, det vill säga från att de är nyfödda upp till att de är omkring tre år. Bland annat behandlas ämnen om bebisars sömnvanor det första året, kämpig amning och förlossningsrädsla. Lyssna här.

Annons

Läs mer:

Annons
Innehåller annonslänkar