Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Här är din guide till girl math – nya ekonomitrenden på Tiktok

06 okt, 2023 
AvLouise Berglund
Filmen mean girls
Foto: TT
Girl math, girl math, girl math. Hör du också jingeln i huvudet? Här är Tiktok-trenden som tar över allas for you pages just nu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE pop #17 – "Boyfriend air" och vad det gör (eller inte) med ossBrand logo
ELLE pop #17 – "Boyfriend air" och vad det gör (eller inte) med oss

Plötsligt är hela min for you page på Tiktok fylld av människor som pratar om girl math. Jag ser uträkningar, memes om shopping och för varje dag som går hakar fler kreatörer på. Nu kan jag knappt öppna appen utan att mötas av girl math. Och jag är road, det ska erkännas.

Vad är girl math?

Girl math har blivit en meme som går ut på att rättfärdiga köp man gör genom (ologisk) matte. Det handlar framför allt om dyrare köp. Och ja, konceptet har delvis kritiserats för att vara stereotypt. Inte alla tjejor och så vidare. Men säg en meme som inte är stereotyp.

Om jag skulle utföra girl math på mig själv skulle jag kunna säga ”men om jag köper en Dyson airwrap får jag ju en fön, en rundborste och ett munstycke att göra lockar med, så då behöver jag ingen av de andra sakerna. Alltså sparar jag ju pengar genom att inte köpa ett värmeverktyg för varje område”.

Annons
@fvhzm

If you’re asking us the price of a good sleep? #itsbasicallyfree 🤪 Let us know if you need help with some #GirlMath 🫡

♬ original sound - FVHZM

Grejen med girl math är att det går att applicera på allt möjligt. Alltså alla typer av inköp, från kläder, konsertbiljetter och hotellrum till en klippning eller nya naglar. Det är det som gör det så användbart – och, om vi ska vara ärliga, livsfarligt för plånboken.

Vem kom på girl math?

Uttrycket och fenomenet girl math kommer från början från ett radioprogram som går i Nya Zeeland, på kanalen FVHZM. Morgonsnacket där leds av Fletch, Vaughan, and Hayley. Och girl math är ett av inslagen.

@fvhzm

#itsbasicallyfree to get acrylic nails & eyelash extensions according to #girlmath 💅 If you need help with some Girl Math let us know in the comments 🫶

♬ original sound - FVHZM

Konceptet går ut på att en lyssnare får ringa in och berätta vad hon har tänkt köpa, vill köpa eller redan har köpt. Sen hjälper programledarna henne att räkna på köpet. Målet är att komma fram till att ”det är typ gratis!”. Och de lyckas nästan alltid nå dit.

Ett vanligt sätt att inleda uträkningen är att dela summan för ett plagg med hur många gånger du kommer använda det. Det som är nästan lika kul som att höra själva uträkningen är när programledarna dansar till den lilla ”girl math”-jingeln. Jag bara väntar på att någon ska göra en remix på den.

Girl math på X

Det går ju inte att diskutera ett fenomen på internet och inte ge fler exempel på det. Här är 5 inlägg på x med tydliga exempel på girl math. De är i princip så ologiska att de blir logiska. Erkänn att du också tänkt att ett hotell är gratis om du betalade det två månader innan du faktiskt reste dit!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons