Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-talet

01 sep, 2022 
AvElin Jonsson
Gossip girl-karaktärerna Serena, och Blair sitter med mobilen, och kanske Facebookar
18 år efter Facebook lanserades har mycket förändrats, indeed!
Minns ni vad vi gjorde på Facebook där i begynnelsen?
Om inte, ta en trip down memory lane här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-taletBrand logo
Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-talet

Året 2004 var ett skottår och vi kickade in första dagen på en torsdag, och samma år blev Mark Zuckerberg ett namn. Detta i samma veva som han lanserade sin sociala medier-plattform Facebook. Stort, minst sagt.

Och hajjar ni att det alltså är 18 år sedan, tiden går fort. Det är sedan gammalt. Men minns ni vad vi pysslade med på den välkända sajten när det begavs sig där i början på 00-talet? Nej, inte vi heller – därför valde vi att bläddra lite i arkiven för att ta reda på vad som var hett på Facebook då. Var redo med skämskudden, detta blir en tripp i ångestens tecken.

Saker vi hade för oss på Facebook i början av 00-talet

1. Minns ni funktionen där man alltså via ett knapptryck kunde sända en liten signal via en liten puff. I begynnelsen av Facebook, skedde detta titt som tätt, men puffandet verkar med tiden ebbat ut. Detta trots att funktionen fortfarande finns kvar! So get out there, skicka iväg en puff till någon du gillar.

Annons

2. Det ihärdiga in-checkandet. Det var inte ovanligt att ens hem fått ett eget namn dit man kunde checka in sig vid tillställningar. ”Vinhyllan”, på Odenplan eller ”Våningen”, ett stenkast därifrån är några av exemplen vi minns. Utöver de privata boendets in-checkningsnamn ville man ju mer än gärna visa upp sig på flådiga restauranger, coola klubbar eller resmål utanför landets gränser! Här är jag nu – gud så fräckt?!

3. Det ihärdiga statusuppdaterandet. ”Biologiprov, läxor och läxor! Jag kan knappt andas!”, ”Promenad med Emma” eller ”Semesterdags!”. Idag upplever vi ju samma vibe på Instagram, men på den tiden delade vi mer än gärna med oss av dagens stora och små bestyr inför våra FB-vänner! Ju fler kommentarer och gilla-markeringar vi kunde räkna in desto bättre.

4. När man trodde att Facebook-wallen var sin egna privata chatt. Liksom, nej ALLA vill inte se dialogen om hur helgen var, vad du hade i just din spagetti bolognese eller hur ditt underliv mår. Lägg av, lägg ner!

Annons

5. Varför inte ta med sig digitalkameran, ta 120 bilder från festen och sedan lägga upp precis alla bilder i ett nytt album med namnet ”Fest hos Krille”, varje helg?! Skulle väl ALDRIG ske idag!?

6. Eller varför inte byta profilbild en gång i veckan, bara för att man kan? Eller för att man ville påminna sin nya flört om att man faktiskt finns OCH är rätt gullig?

7. Gillade specifika ”gilla”-sidor för att visa var man står och vad man gillar. Coolt! Vissa använde även gilla-knappen på ett ironiskt plan.

8. När man ihärdigt räknade sina alla sina grattis-hälsningar som trillade in på Facebook-wallen, var det inte över ett visst antal var dagen förstörd.

9. Hela grejen med att ha många vänner på Facebook – ville man framstå som ett socialt geni, jättepopulär eller vad var grejen?

10. Facerapen. Minns ni det? När man lämnade sin telefon/dator obevakad för en stund och plötsligt hade någon lustig rackare i vänkretsen varit där och härjat. Då var det bara till och förklara högt och tydligt att man blivit utsatt för en så kallad FACERAPE, ”Det var inte jag som skrev”, och så vidare för att släcka eventuella bränder som hysset medfört.

11. I början av Facebook kunde man även lattja omkring med olika tester i stil med: Iq-tester, vilken drinksort är du?, vilken raggningsreplik är du?, vem är du i tjejgänget? och så vidare. Visste vi inte detta redan, eller ville vi bara stolt visa upp vilka testerna visade att vi var?

Nostalgi: Här är kändisarna som festade loss på 90-taletBrand logo
Nostalgi: Här är kändisarna som festade loss på 90-talet

Foto: TT/Instagram/Facebook

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons