Peg Parneviks irritation: ”Alla förväntar sig att kvinnor ska vilja ha barn”

peg parnevik

Peg Parnevik, 25, blev nyligen moster för andra gången. I ett nytt avsnitt av podcasten Pillowtalk med Peg & Penny förklarar hon för systern Penny varför hon själv tvekar i barnfrågan.
13 mars, 2021
Allt du vill veta om Peg Parnevik
Slå på ljud

Artisten och reality-stjärnan Peg Parnevik är känd för sin frispråkighet i frågor som rör könsroller, kroppsideal och feminism. Allt sedan hennes lillasyster Penny Parnevik, 24, blev mamma sommaren 2019 har hon haft anledning att själv fundera kring sin eventuella barnlängtan.

I senaste avsnittet av systrarnas gemensamma podcast Pillowtalk med Peg & Penny reagerar Peg på att folk i hennes omgivning tar för givet att mammalivet är någonting alla kvinnor går och längtar efter.

– Det är en så konstig grej att man förväntar sig att alla kvinnor i samhället ska vilja ha barn, säger hon.

Flyttat ihop med Filip Lamprecht Kaspersen

Peg är sedan fem år tillbaka tillsammans med barndomsvännen Filip Lamprecht Kaspersen, 23 som just nu är högaktuell med sin medverkan i Let's Dance på TV4. På ett privat plan håller Peg och Filip som bäst på att etablera sig i sitt nya hem, något Pegs svärmor, programledaren Kristin Kaspersen, nyligen kommenterade så här:

– Är glad att Peg är en fantastiskt fin flickvän till min son. De skapar sitt första hem nu, och jag ska inte lägga mig i så mycket, vilket kan vara svårt i en ny roll, men jag tränar på det, sa Kristin Kaspersen till Expressen.

Och inför det nya sambolivet vill Peg nu förklara sina känslor kring en eventuell framtida familjebildning med Filip. I podden Pillowtalk säger hon:

– I en drömvärld om man räknar bort allt som är det jobbiga så är det klart att jag vill ha en massa barn som kan ha syskon och så. Det som jag tycker är galet är att man förväntar sig att alla ska vilja.

Rädslorna inför att bli mamma

Det om främst skrämmer henne, förklarar Peg, är hur ensamt ett mödraskap är. Hon påpekar att många som ser henne umgås med syskonbarnen Pebble och Atticus ställer frågan om hon inte själv blir sugen, ”Kittlar det inte lite i livmodern?”, undrar de. Peg menar att så är verkligen inte är fallet.

– Oavsett om du har en jättebra partner, familj, stöd och barnmorska så gör du det ensam, du är ensam i det. Även efter är du ensam i det. Vilken sjuk ensamhet på en helt annan nivå att veta att man har gått igenom det och sedan kolla sig i spegeln, säger hon till systern Penny i podden.

Peg vill heller inte gå med på att det biologiskt sett tycks vara mamman som barnet tyr sig till mest.

– Jag ser inte fram emot det för jag vill inte vara ensam i det, jag pallar inte. Jag är ensam i så många delar av livet.

Ser sig som familjens försörjare

Peg Parnevik och pojkvännen Filip Lamprecht Kaspersen.

Peg menar vidare att i hennes relation så är det hon som kommer få stå för försörjningen, vilket gör det ännu svårare att skaffa barn.

– Hur ska jag kunna motivera att skaffa barn när jag även är den som står för försörjningen, jag är förmodligen den som ekonomiskt sett kommer ta hand om min familj, säger hon och menar att hon på ett sätt avundas lillasyster Penny vars kille Douglas Murray är 17 år äldre.

– Jag tänker ”Gud va skönt om jag hade en äldre man med en jättelång karriär som kunde ta hand om mig och jag blev en hemmafru när jag väl ville ha barn”, men jag vill heller inte ha det livet.

Peg konstaterar avslutningsvis att hon nog vill ha barn, men att det är ett tag kvar dit.

– Jag kanske får barn, jag vill verkligen ha barn, men ni fattar vad jag menar. Det är en svår grej för mig att förstå att ansvaret ligger på kvinnorna varse sig man vill eller ej. Det är en läskig grej att gå in i en biologisk roll, och jag är inte redo, säger Peg Parnevik.

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Pillowtalk med Peg & Penny här.

Foto: TT