På SVT i höst: En perfekt förälder med Erik ”Jerka” Johansson

Erik ”Jerka” Johansson

Med rollen som Patrik i Bonusfamiljen blev Erik ”Jerka” Johansson hela Sveriges bonuspappa. Hör skådespelaren berätta om ångesten han känner över att vara förälder – och hur han med hjälp av sin nya tv-serie hoppas kunna råda bot på den.
21 augusti, 2019

Vissa känner igen honom som Evas stöddiga storebror Tobbe i serien Eva & Adam, andra som poliskollegan Sebastian i Maria Wern. Men mest känd är Erik ”Jerka” Johansson nog för sin roll som den ordningsamma pappan Patrik i Bonusfamiljen.

En rolltolkning som förutom lovord och beröm gett honom epitetet hela Sveriges bonuspappa. Ett utnämnande som Erik inte är helt förtjust i, och som snarare orsakat mer olust än glädje.

För hur bör man egentligen vara som förälder för att bli så perfekt som möjligt? En ångestframkallande fråga som resulterat i skapandet av ett helt nytt tv-program. Nämligen En perfekt förälder.

– Om jag nu är hela Sveriges bonuspappa så får jag väl bli en helt jävla perfekt förälder, säger Erik när han kommenterar programmet.

Erik Johansson aktuell med En perfekt förälder

Serien En perfekt förälder sänds på SVT och handlar om hur man egentligen ska bete sig för att vara en så perfekt förälder som möjligt. Hur gör man till exempel med skärmen, sockret, lyckan och döden? Med hjälp av experter, barn och familjer gör Erik sitt bästa för att finna svar – och lindra sin egen ångest.

– Jag känner någon sorts prestationskrav över hur jag ska vara som förälder. Och det är ursprungsidén till det här programmet. Det kommer förhoppningsvis vara väldigt många som känner igen sig i stressen över att man måste vara perfekt.

Varför tror du att så många känner sådan stress?

– Jag tror att det beror på att vi hela tiden matas med information om hur vi bör vara som föräldrar. Vad vi inte ska göra, och vad vi ska göra. När man sitter hemma och tittar och hör på sådant kan man lätt känna att man gör allt fel, precis hela tiden, säger Erik och fortsätter:

– Det är som ett minifält i hur mycket man kan göra fel som förälder. Något som jag upplever som nytt för vår generation.

Att ha barn var inte alls som Erik tänkt sig

Förutom ångesten över att vara en perfekt förälder erkänner Erik, som har sonen Rolf, 8, och dottern Lena, 6, att det inte alls var som han tänkt sig att ha barn.

– Nej, det var inte som jag trodde att bli förälder. Jag hade velat ha barn väldigt länge innan jag skaffade det. Jag har haft kanonföräldrar själv och har alltid tänkt att jag har det i mig. Tänkt att det kommer gå som en dans på rosor, men sen visade det sig att det absolut inte vara så lätt som jag trodde.

– När man kommer förbi småbarnsåren, som handlar mer om att överleva med sömn, blöjor och välling, och får större barn blir det intellektuellt utmanande också. Man börjar förstå att de är på väg att bli personer och att de formas jättemycket av både mig och sin omgivning. Det var då stressen vaknade. Jag förstod vilket ansvar jag har.

Hur skulle du säga att du är som förälder?

– Det är svårt för mig att säga, mina barn får väl utlåta sig om det när de är vuxna. Men jag försöker göra mitt bästa. Jag tror inte att jag är en usel förälder, men jag tror inte att jag är en perfekt förälder heller. Jag pendlar hela tiden mellan en känsla där jag inte vet om jag ska vara sträng eller snäll. Jag är lite splittrad och vet nog inte riktigt hur jag ska vara.

Går det ens att vara en perfekt förälder?

– Nej, en perfekt förälder finns inte, och man ska inte försöka vara det heller. En perfekt förälder är väl i sådana fall en som gör sitt bästa.

En perfekt förälder har premiär på SVT den 27 november och kommer i fyra delar.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Läs mer:

15 år efter Sen kväll med Luuk – Kristian är tillbaka med ny talkshow

Tv-aktuella Frida Gustavsson om att lämna modellyrket: ”Jätteläskigt”

Hösten 2019 på SVT – här är alla nya serier och program