Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

Oscarsgalan 2023: Största snackisarna från nattens gala

13 mar, 2023 
AvLinda Strömbäck
Lady Gaga Rihanna Michelle Yeoh
I natt ägde den 95:e Oscarsgalan rum i Los Angeles. Filmen Everything Everywhere All at Once kammade hem flest priser och Rihanna visade upp gravidmagen under ett ikoniskt framträdande. Här är alla snackisarna från Oscarsgalan 2023!
Annons
Oscarsgalan 2023: Största snackisarNA från galanBrand logo
Oscarsgalan 2023: Största snackisarNA från galan

Natten till måndag ägde den 95:e upplagan av Oscarsgalan rum på Dolby Theatre i Los Angeles, och årets galavärd var ingen mindre än komikern Jimmy Kimmel. Natten bjöd på prisregn för Everything Everywhere All at Once, ikoniska framträdanden av Lady Gaga och Rihanna, samt två historiska vinster.

Här är de största snackisarna från årets Oscarsgala!

Rihannas framträdande på Oscarsgalan 2023

Rihanna uppträdde med Oscarsnominerade låten Lift Me Up från filmen Black Panther: Wakanda Forever. På scen visade hon upp gravidmagen i en kristallprydd topp av Maison Margiela, och i publiken stod ASAP Rocky och skålade mot Rihanna på scen.

Annons

Se framträdandet här!

Två historiska vinster – Ruth E. CARTER och Michelle Yeoh

Kostymdesignern Ruth E. Carter blev den första svarta kvinnan att vinna två Oscars. Första vinsten fick hon 2019 för sitt arbete med Marvel’s Black Panther, och i år vann hon Årets bästa kostym för sin insats i uppföljaren Black Panther: Wakanda Forever.

Ruth E. Carter
Ruth E. Carter

Även Michelle Yeoh blev historisk som den första asiatiska kvinnan att vinna en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll. Michelle vann kategorin för rollen som Evelyn Wang i Everything Everywhere All at Once och uppmärksammade mångfald i sitt tacktal.

Annons

– Till alla små flickor och pojkar som ser ut som jag, och som ser mig här ikväll. Det här är ett sken av hopp och möjligheter. Det här är ett bevis på stora drömmar, och att stora drömmar faktiskt slår in, sa Michelle Yeoh.

Michelle Yeoh
Michelle Yeoh

Jimmy Kimmel rostar Will Smith

Det var oundvikligt att nämna den stora elefanten i rummet – Will Smith och örfils-skandalen från året innan. Galavärden Jimmy Kimmel valde att adressera skandalen några gånger under kvällen samt inleda galan genom att skämta om händelsen.

– Fem irländska skådespelare är nominerade ikväll, vilket innebär att chanserna för ett bråk just ökade, sa Jimmy Kimmel.

Annons

– Vi vill att ni ska ha kul, och känna er trygga, men viktigast av allt så vill vi att att jag ska känna mig trygg. Så vi har några strikta policys. Om någon i den här lokalen utför någon form av våld under den här galan, kommer den vinna en Oscar för Bästa manliga huvudroll och få möjlighet att hålla ett tal i 19 minuter. Men allvarligt, Oscars-akademin har en krisgrupp på plats. Och om något oväntat våld skulle äga rum under galan, sitt ner och säg absolut ingenting. Kanske till och med ge angriparen en kram.

Jimmy Kimmel på Oscarsgalan
Jimmy Kimmel på Oscarsgalan

Lady Gagas framträdande

Lady Gaga anlände till Oscarsgalans röda matta i full glam, men när hon senare under kvällen ställde sig på scenen för att framträda med låten Hold My Hand från filmen Top Gun: Maverick, hade hon tagit bort allt smink och klätt sig i en grå t-shirt. Låten var nominerad till en Oscar för Bästa sång, och när Lady Gaga framförde låten fällde hon några tårar på scen.

Annons

Se framträdandet här!

Everything Everywhere all at once vann flest priser

Det blev prisregn över filmen Everything Everywhere All at Once, som kammade hem sju kategorier – inklusive Bästa film.

Jamie Lee Curtis och Ke Huy Quan vann båda pris för filmen.

Shohreh Aghdashloo uppmärksammade frihetskampen i Iran

Iranska skådespelerskan Shohreh Aghdashloo anlände till Oscarsgalans röda matta i en klänning för att uppmärksamma frihetskampen i Iran. Klänningen var skapad av Christian Siriano och hade orden: ”Women, Life, Freedom” inbroderade, för att stötta kvinnorna i Iran.

Annons

– Jag visste att jag ville bära något som inkluderade Irans frihetskämpars slogan, eftersom de fortsätter kämpa för det som är en av de största ansträngningarna inom mänskliga rättigheter genom tiderna, sa Shohreh.

Shohreh Aghdashloo

Blev ingen vinst för Triangle of Sadness

Ruben Östlunds Triangle of Sadness var nominerade i hela tre kategorier: Bästa film, Bästa regi och Bästa originalmanus. Däremot blev det ingen Oscarsstatyett för Östlund denna gång.

Triangle of sadness
Triangle of sadness

Brendan Fraser vann Bästa manliga huvudroll

Brendan Fraser belönades för sin insats i The Whale med en Oscarsstatyett.

Annons
Brendan Fraser tar emot sitt pris
Brendan Fraser tar emot sitt pris

Nya trailern till The little mermaid visades

Publiken fick en förhandstitt på trailern till The little mermaid. Två av filmens stjärnor Halle Bailey och Melissa McCarthy presenterade trailern på scen – se här!

Foto: TT, Twitter

Oscarsgalan 2023: Se kändisarna på röda mattanBrand logo
Oscarsgalan 2023: Se kändisarna på röda mattan

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons