De 5 bästa ögonblicken från Oscarsgalan 2020

Parasit Oscarsgalan 2020

Natten till måndagen den 10 februari var det äntligen dags för den största kvällen i Hollywood – Oscarsgalan. Här sammanfattar vi de allra bästa ögonblicken, från Natalie Portmans protest till Parasites historiska vinst!
10 februari, 2020

VIDEO: SE DET BÄSTA FRÅN OSCARSGALANS RÖDA MATTA

Se klänningarna på röda mattan från Oscarsgalan 2020
Slå på ljud

 

Världens främsta skådespelare var såklart på plats när Oscarsgalan 2020 gick av stapeln i Los Angeles i natt, den 92:a i ordningen sedan starten 1929. När alla priser nu delats ut står de klart att den sydkoreanska filmen Parasite blev galans stora vinnare med hela fyra vinster, bland annat för bästa film.

Men vilka andra snackisar bjöd nattens Oscarsgala på? Spana in vår lista nedan!

1. Parasites historiska vinst

Det sydkoreanska dramat Parasite var en av de mest favorittippade filmerna inför Oscarsgalan, med hela sex nomineringar. Totalt kammade den hem fyra Oscarsstatyetter; bästa regi, bästa originalmanus, bästa utländska film och bästa film.

Parasite är den första vinnaren i kategorin bästa film som inte är på engelska – en vinst som nu går till historien.

Här vinner Parasite i kategorin bästa film på Oscarsgalan 2020:

2. Natalie Portmans protest på röda mattan

På årets Oscarsgala bar skådespelerskan Natalie Portman en svart cape från Dior, som sytts med ett särskilt statement i åtanke. På capen hade nämligen flera namn på aktuella kvinnliga regissörer broderats in, kvinnor som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar i år, enligt Portman.

Greta Gerwig, Marielle Heller, Lulu Wang och Lorene Scafaria var några av namnen som löpte längs capens fåll:

– Jag ville på ett subtilt sätt uppmärksamma de kvinnor som inte uppmärksammats i år, förklarade Portman på röda mattan.

Se Natalie Portmans Dior-cape på Oscarsgalan 2020:

3. Eminems hyllade framträdande

2003 vann filmen 8 Mile en Oscar i kategorin bästa originalsång. Låten Lose Yourself, framförd av Eminem, är numera en klassiker – dock dök rapparen aldrig upp på galan för att ta emot priset. Men i natt blev det ändring på det.

Till mångas stora förvåning rev Eminem av den gamla hitlåten på scen, ackompanjerad av en stråkorkester. Och han fick givetvis stående ovationer!

Här uppträder Eminem med Lose Yourself på Oscarsgalan 2020:

4. Hildur Guðnadóttirs mäktiga tacktal

Under galan vann den isländska kompositören Hildur Guðnadóttir en Oscar för bästa originalmusik – ett pris som inte vunnits av en kvinna på 23 år.

Guðnadóttir, som skapat musiken till filmen Joker, är den fjärde kvinnan som någonsin kammar hem en statyett i kategorin. I sitt tacktal uppmuntrade hon andra kvinnliga kompositörer att inte sluta kämpa för sin musik:

Till alla tjejer, kvinnor, mammor och döttrar som har musiken inom er. Vi behöver höra era röster, sa hon bland annat i talet. 

Hör Hildur Guðnadóttirs starka uppmaning på Oscarsgalan 2020:

5. Billie Eilish reaktion på Maya Rudolphs och Kristen Wiigs medley

Skådespelerskorna Maya Rudolph och Kristen Wiig delade under Oscarsgalan ut två priser, bland annat i kategorin bästa kostym.

Kollegorna, som spelade mot varandra i filmen Bridesmaids, bestämde sig dock för att göra prisutdelningen lite roligare med ett musikaliskt medley.

Men det var inte alla som jublade när tjejerna rev av klädrelaterade hits som These Boots Are Made for Walking och Devil With a Blue Dress On. Artisten Billie Eilish fångades nämligen på film med en minst sagt rynkad panna åt framförandet, något som blivit en av galans största snackisar.

Se Billie Eilish omtalade reaktion på Oscarsgalan 2020:

VIDEO: SE DET BÄSTA FRÅN OSCARSGALANS EFTERFEST

Vanity Fair 2020: Se stjärnorna på Oscarsgalans efterfest
Slå på ljud

Läs mer: 

Här är vinnarna från Oscarsgalan 2020 – hela listan

Se klänningarna på röda mattan från Oscarsgalan 2020

Foto: ETIENNE LAURENT//TT