Ny unik svensk dokumentär följer Robyn och andra kvinnliga producenter

Ny unik svensk dokumentär följer Robyn och andra kvinnliga producenter

I dag, på Internationella kvinnodagen, har dokumentären Wild Dogs : A Herstory of the music producer världspremiär på på Biograf Victoria under Tempo Dokumentärfestival.
08 mars, 2018

I en musikindustri styrd av män kämpar separatistiska plattformar som Popkollo och Upfront Producer Network för att tjejer och transpersoner ska få tillgång till tekniken, kunskapen och resurserna som är förutsättningar för att kunna skapa som producenter.

Läs också: ELLE-redaktionen tipsar: 10 dokumentärfilmer om kvinnor du måste se

Filmen Wild Dogs följer Robyn, Selen Özan, Barbara Chamoun och Caty Testad under ett producentprogram i Popkollos regi där de träffas i separatistiska rum för att lära sig mer om musikproduktionens alla moment, från ellära till mastering. Under programmet får de möta andra producenter som Jenny och Cecilia Vaz i Studio XX, Jenny Wilson och Beatrice Eli som delar med sig av sina erfarenheter och vittnar om strukturer som begränsar och osynliggör deras arbete. Som när teknikerna, istället för Wilson, får de nya producentuppdragen efter att hon vunnit en producentgrammis.

Stärkta av den nya gemenskapen där nya band binds och djup vänskap uppstår vänder de sig mot maktordningen inom musikindustrin och organiserar sig för att kunna verka på egna villkor. Barbara och Selen satsar allt de har och bestämmer sig för starta Oda Studios, ett separatistiskt studiokollektiv för kvinnor och transpersoner.

Regissörerna Elin Lilleman och Saga Gärde gör upp med myten om den manliga geniet och skildrar en scen i radikal förändring som utmanar musikindustrins maktordning.

Till Kicki Halmos musik ramar Beata Bouchts neonrosa illustrationer in berättelsen; vildhundar och sidenband slingrar sig genom de manligt kodade studiorummen och speglar systerskapets intima och glittrande trygghet.

Musikskribenten Jan Gradvall beskriver filmen som ”en av de bästa och viktigaste musikdokumentärer” han sett. En film som ”borde visas på alla tv-kanaler och skolor”.

Wild Dogs har premiär i kväll, den 8 mars, klockan 19:00.