4 av Sveriges absolut coolaste kvinnor släpper ny musik

Äntligen fredag! Äntligen ny musik! Nu släpper fyra av Sverige bästa, coolaste, finaste kvinnor nytt material. Här är låtarna (från Seinabo Sey, Silvana Imam, Molly Sandén och Lykke Li) du måste lyssna på – NU!
27 april, 2018

Seinabo Sey – Breathe

I mars släppte Seinabo Sey två nya låtar, den kritikerrosade urbana poplåten I Owe You Nothing och den vackra melankoliska balladen Remember feat. Jacob Banks. De två låtarna är Seinabos första nya musik på över två år sedan hennes kritikerrosade debutalbum Pretend 2015. I går, den 26 april, släpptes nya singel Breathe som likt de två tidigare singlarna åtföljs av en vacker och kraftfull video, filmad i hennes pappas hemland Gambia.

Breathe är en orädd och stark hymn där budskapet om självrespekt och acceptans ligger omfamnat mellan stråkar och kraftfulla körharmonier. I början av 2017 åkte Seinabo Sey på en spontan resa på egen hand till Dakar i Senegal. Hon började reflektera varför hon tyckte så mycket om att vara i Dakar trots att hon inte kände någon där.

– Jag älskar den här platsen eftersom jag inte behöver förklara mig för människor… Jag insåg att som en svart kvinna, är det mycket av vår tid som går åt till att förklara uppenbara saker om vår kultur eller oss själva, istället för att bara vara”, förklarar Seinabo.

 Det väntas mer musik från Seinabo under året och den 5 oktober intar hon Globen i Stockholm.

Foto Märta Thisner.

Silvana Imam – Vikken Då

Silvana Imams första singel Vikken Då från kommande albumet Helig Moder är ett slag för en våg av förändringar som behöver ske i vårt samhälle. Tålamodet är över. Radion berättar att makten är död. Någonting  nytt sker och i staden går ryktet om ett maktskifte från olika rörelser. Det här är mer än rapmusik. Det är minoritetens hämnd.

Om det nya albumet, som släpps 18 maj, har Silvana sagt:

– Med Helig Moder har jag experimenterat och utmanat mig själv, mitt musikskapande och min röst mer än jag någonsin gjort. Jag har varit obekväm och de känslorna har lett till att jag skapat de bästa låtarna jag gjort.

Molly Sandén – Större

I dag släpper Molly Sandén sitt efterlängtade album Större, hennes första album på svenska.

– Alla låtar är skrivna under ett enda år. På den tiden har jag gått igenom allt, botten och toppen. Vissa känslor på skivan ska man kanske inte analysera för mycket, en arg låt betyder inte att jag är sådär arg. Inte längre i alla fall.

På skivan samarbetar Molly med artister och låtskrivare som Newkid, Leslie Tay, Victor Thell och Maria Smith från Smith & Thell – bland andra.

I sommar åker Molly dessutom ut på Sverigeturné. Bland annat tillsammans med Zara Larsson och Icona Pop på nya festivalen Queens of Pop och på Gröna Lund.

Lykke Li – Deep end

Lykke Li är tillbaka och släpper singeln Deep end och extraspåret Hard rain från sitt kommande efterlängtade album So sad so sexy. Det här blir hennes fjärde fullängdsalbum efter kritikerrosade I Never Learn.

Albumet släpps den 8 juni. Lykke Li kommer bl. a. att spela på Way Out West som blir hennes enda Sverigespelning i sommar.