Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Nu vet forskare vem som dör i Game of Thrones – se hela dödslistan

17 apr, 2019 
AvAnaïs González Cruz
SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! Den här artikeln innehåller spoilers om Game of Thrones åttonde säsongspremiär och en massa spekulationer om typ hela Westeros.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Döden är ständigt närvarande i alla våra liv, men i Game of Thrones är den särskilt otrevlig. 

Halshuggning, förgiftning eller death by dragon – tv-serien är full av kreativa dödsorsaker. Dock vet vi aldrig när liemannen kommer att slå till, eller mot vem. Fast nu kan vi ha blivit lite klokare. 

Forskare vid Münchens tekniska universitet har nämligen tagit fram en algoritm för att få svar på vilka som stryker med i den sista säsongen. Och det är rätt specifika siffror, så du som vill fortsätta famla i blindo bör sluta läsa nu, oavsett hur korrekta de visar sig vara.

SÅ! Då går vi vidare. 

Forskarteamet använde sig av liknande metoder som försäkringsbolag för att beräkna karaktärernas livslängd, men i stället för riskfaktorer som exempelvis rökning kartlades information om släkthus, civil status, fiender och relevans.

Efter att statistik från hundratals karaktärer sammanställts upptäcktes att livet i Westeros är betydligt mer riskfyllt för det manliga könet än det kvinnliga. Forskarteamet såg också ett samband mellan dödlighet och särskilda släkthus, där risken att dö var 5 procent högre för medlemmar av huset Baratheon, samtidigt som sannolikheten att överleva var 45 procent högre för Lannisters. 

En bild på karaktären Cersei Lannister ur tv-serien Game of Thrones sista och åttonde säsong.
Att vara en Lannister har sina fördelar, visar statistiken.

Därefter bearbetades datan i olika maskininlärningsprogram, som kunde slå fast att publikfavoriten Daenerys Targaryen har störst chans att överleva i serien. För legosoldaten Bronn ser det däremot mörkt ut – enligt statistiken tros han stå näst på tur.

Annons

Men somliga svar förbryllade forskarna. Sansa Stark var en av karaktärerna som visade sig ha en skrämmande hög dödsrisk (73,3 procent) medan Cersei Lannister landade på oförtjänta 5 procent. Jon Snow hamnade någonstans i mitten med 12 procent. 

– Sansa Starks odds förväntade vi oss inte alls och vi kan inte riktigt förklara varför de ser ut som de gör. Samma sak gäller Cersei, men vi tror att det har att göra med att hon är en Lannister, vilket visat sig vara ett ganska säkert kort i serien, säger projektledaren Huy Yachdav till sajten The Verge.

Nu kanske du undrar hur pålitlig statistiken egentligen är. Well, inför den åttonde säsongen förutspåddes att lille Ned Umber löpte 77,7 procent risk att dö. Och vi vet ju hur det gick för honom i säsongspremiären (R.I.P.).

En rörlig bild på Ned Umbers dödsfall i tv-serien Game of Thrones åttonde och sista säsong.

Hur ser det då ut för alla andra i tv-serien? Låt oss kika lite närmare på dödsrunorna!

Lägst risk att dö i Game of Thrones

Daenerys Targaryen (0,9 %)

Annons

Tyrion Lannister (2,5 %)

Varys (3,2 %)

Samwell Tarly (3,3 %)

Cersei Lannister (5 %)

Jaime Lannister (4 %)

Högst risk att dö i Game of Thrones

Bronn (93,5 %)

Gregor Clegane (80,3 %)

Sansa Stark (73,3 %)

Bran Stark (57,8 %)

Sandor ”The Hound” Clegane (47,5 %)

Arya Stark (47 %)

Mer statisk hittar du HÄR

Läs mer:

Twitters roligaste reaktioner på premiären av Game of Thrones

Recap: Första avsnittet av Game of Thrones säsong 8

Spoilersäkra din arbetsplats inför Game of Thrones

5 sjuka Game of Thrones-teorier som faktiskt kan stämma

Foto: HBO//Giphy

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons